A bazsalikom egy növény, amely nem csak különböző színekben és formákban tündököl, hanem számtalan ízprofilban is megtalálható. A bazsalikom a mediterrán konyha egyik alapköve, de nem csak a főzésben nélkülözhetetlen, hanem a konyhakertekben is. Ebben a cikkben bepillantást nyerhetsz a bazsalikom termesztésének művészetébe, bemutatjuk a különböző bazsalikom típusokat, és tippeket adunk a gondozásukhoz és felhasználásukhoz.

Zöld, piros, más aromájú vagy dísz? A választék óriási!

A bazsalikom nem egyszerűen csak bazsalikom. Számtalan fajta létezik, melyek közül a legismertebb a zöld levelű, de létezik lila levelű, citrom- vagy fahéjillatú bazsalikom is. A formák és ízek skálája szinte végtelen: van, ami édes, van, ami csípős, van, ami kissé citromos vagy aniszos. Egy biztos, a bazsalikomnak mindig van helye a konyhakertben és a fűszertartóban.

Bazsalikom gondozása - Zöld, piros, más aromájú vagy dísz
Bazsalikom gondozása – Zöld, piros, más aromájú vagy dísz

Mire lesz szükséged a bazsalikom gondozásához és termesztéséhez

A bazsalikom gondozásához és termesztéséhez nem szükséges nagy befektetés. Elsőként megfelelő cserépre, minőségi virágföldre és bazsalikom magra vagy palántára lesz szükség. Fontos, hogy legyen metszőollód, melyet a rendszeres metszéshez használhatsz, valamint érdemes beszerezni egy permetezőt, amivel könnyedén meg tudod locsolni a növényedet.

Hogyan termesszünk bazsalikomot magról

A bazsalikom termesztése magról nagyon egyszerű. A magokat közvetlenül a virágföldbe kell vetni, majd finoman, de alaposan megöntözni. Fontos, hogy a bazsalikom szereti a meleget és a napfényt, így ezeket a tényezőket mindenképpen biztosítani kell számára. A magok általában 1-2 hét alatt kelnek ki.

Bazsalikom gondozása - Hogyan termesszünk bazsalikomot magról
Bazsalikom gondozása – Hogyan termesszünk bazsalikomot magról

Hogyan kell bazsalikomot termeszteni palántákból

Bazsalikom palántával való termesztése kiváló választás, ha azonnal élvezni szeretnéd a bazsalikom illatát és ízét. A palántákat célszerű már bővülő levelekkel rendelkező állapotban megvásárolni, majd egy napos, meleg helyre ültetni. Fontos, hogy a bazsalikom gyökereinek elegendő helyre van szükségük a fejlődéshez, tehát ne legyen túl szűk a cserép. Ami a bazsalikom gondozását illeti, öntözésnél ügyelj a mértékletességre, a bazsalikom ugyanis nem szereti a túl sok vizet.

Hogyan termesszünk szupermarketben vásárolt bazsalikomot

Szupermarketben vásárolt bazsalikom további gondozása kissé trükkös lehet, mivel ezek a növények gyakran nagyon zsúfoltan nőnek, és a bolti körülmények között nem mindig kapnak elegendő fényt és friss levegőt. Az első lépés, hogy válaszd szét a növényeket, és ültesd őket külön cserépbe. Ezután helyezd őket egy világos, napos helyre, és ügyelj a rendszeres, de mértékletes öntözésre.

Bazsalikom gondozása - Szupermarketben vásárolt bazsalikom
Bazsalikom gondozása – Szupermarketben vásárolt bazsalikom

Hol fogja a legjobban érezni magát a bazsalikom

A bazsalikom a napsütötte, meleg helyeket kedveli, tehát a legjobb, ha egy déli ablakpárkányon, balkonon, teraszon vagy kertben helyezed el. Azonban ügyelj arra, hogy a bazsalikomnak nem kedvez a túlzott szél, a hideg és az eső, ezért rossz idő esetén érdemes bevenni, vagy védett helyre áthelyezni. A bazsalikomnak szüksége van jó minőségű, tápanyagban gazdag földre is, hogy jól fejlődjön.

A bazsalikom gondozásánál a siker alapja a rendszeres metszés

A bazsalikom metszése létfontosságú a bőséges termés eléréséhez. Metszés közben a növény első levélpárja fölötti részt vágd le, ezzel elősegítve az oldalirányú növekedést és bokrosodást. A metszési időzítés lényeges: a bazsalikomot akkor metszd, amikor már négy vagy öt levélpárja van. A metszést rendszeresen ismételd, így a növény folyamatosan új hajtásokat növeszt.

A bazsalikom szaporítása – A bazsalikom még az oldalhajtásokból is gyökeret ereszt

A bazsalikom szaporítása egyszerű, és az eredmények lenyűgözőek lehetnek. A szaporításhoz a bazsalikom hajtásának egy darabját vágd le, melyen legalább két levélpár található, majd tedd egy pohár vízbe. Pár nap múlva a hajtás gyökeret ereszt. Amint a gyökerek elég hosszúak lettek, ültesd a bazsalikomot földbe.

A bazsalikom gondozása és szaporítása
A bazsalikom gondozása és szaporítása

Bazsalikom a kertben? Vigyázz a levéltetvekre és a tücskökre!

Bazsalikomot termeszteni öröm, de sajnos vannak kártevők, amelyek szintén kedvelik ezt a növényt. A leggyakoribb kártevők a levéltetvek és a tücskök, de előfordulhatnak gombás megbetegedések is. A kártevők elleni védekezésben a biológiai szerek, például a rovarölő szappan vagy a neem olaj használata javasolt. Gombás megbetegedések esetén javasolt a fertőzött növényrészek eltávolítása és a növény körüli levegőáramlás javítása. A bazsalikom gondozása során mindig ellenőrizd a levelek állapotát, így időben tudsz reagálni a kártevők támadására vagy megbetegedésekre.

TIPP: Kertészkedés kezdőknek

Az ideális levélszedési technika

A bazsalikom gondozása során és leveleinek szedésekor fontos, hogy mindig a hajtások végéről szedjük le a leveleket, hogy ösztönözzük a növény oldalirányú növekedését. A bazsalikom levelei a legízletesebbek a virágzás előtt, ezért érdemes ebben az időszakban bőségesen szedni.

Bazsalikom gondozása - Az ideális levélszedési technika
Bazsalikom gondozása – Az ideális levélszedési technika

Hogyan tároljuk a bazsalikomot

A bazsalikom frissen a legízletesebb, de ha nagy mennyiségben szedtél, néhány tipp segíthet a hosszabb tárolásban. A friss bazsalikomot hűtőszekrényben, nedves papírtörlőbe csomagolva tarthatod meg pár napig. Hosszabb tárolás esetén a leveleket olívaolajban is elteheted, vagy akár fagyasztva is kiválóan megőrzi az ízét.

Felhasználási tippek

A bazsalikom rendkívül sokoldalú növény, amely rengeteg ételben fokozza az ízeket. Kiválóan illik a paradicsomos ételekhez, felhasználhatod pizzán, spagettin, salátákban, de még a desszertekben is megállja a helyét. Próbáld ki például bazsalikomos limonádéban, vagy készíts belőle házi pestót.

Bazsalikom gondozása - Felhasználási tippek
Bazsalikom gondozása – Felhasználási tippek

Végszó

Reméljük, hogy cikkünk segítségével most már te is bátran nekifogsz a bazsalikom termesztésének és felhasználásának. Ne feledd, hogy a bazsalikom igényli a napsütést, mértékletes öntözést, és rendszeres metszést. A friss bazsalikom pedig fantasztikus ízt adhat a konyhai alkotásaidnak!

Képek: shutterstock.com