Imádod a virágokat, de a kicsi lakásban alig fér el néhány darab? Kihasználhatod a klasszikus elhelyezési pontokat, mint például az ablakpárkány, de ajánljuk, legyél nyitott az új, nem éppen szokványos helyekre is. Próbáld ki a Boskke innovatív függő kaspóját és állítsd fej tetejére a világot.

Hol van a legtöbb kihasználatlan hely a lakásban? Hát persze hogy a plafonon. Miért ne akaszthatnád oda a kedvenc növényeidet? És hogy jobban lásd miként fejlődnek, fordítsd őket fejtetőre. Ne csak a virágokkal, dísznövényekkel kísérletezz, akaszd fel a fűszernövényeket is. Micsoda érzés, amikor főzés közben csak felnyúlsz és leszakítasz egy kicsit a bazsalikomból vagy a kakukkfűből.

Sky Planter kaspó - Függő kaspó a konyhában

A dísz- és gyógynövények mellett akár zöldségeket is termeszthetsz, gyökérrel felfelé. Nincs szükség külön kertre, zöldségágyásra ahhoz, hogy friss paradicsommal örvendeztesd meg a családod. Ezek a speciális kaspók, vagy ha úgy tetszik tartályok ugyanis kiválóan alkalmasak nemcsak a lakásba, hanem az erkélyekre, teraszokra is. Természetesen itt is érvényesül a helytakarékosságuk, így nem kell aggódnod, lesz-e hova tenni az asztalt a székekkel, és a ruha is száradhat továbbra is a szabadban.

Miért termesszünk növényeket gyökérrel az égnek?

A legtöbb szobanövény, jó néhány zöldség és fűszernövény is termeszthető fejjel lefelé, ám jó, ha kevésbé igényes növényt választunk erre a célra. Az évelő növények nem biztos, hogy szeretni fogják, de az alábbi növényekkel mindenképpen érdemes próbálkozni. Borostyán, muskátli, areca pálma, Boston páfrány, édeskömény, szerecsendió, menta, orchidea, petrezselyem, paradicsom, chili, paprika, uborka, padlizsán és más termőnövények, mint például az eper.

Sky Planter kaspó - orchidea

A fejjel lefelé termesztett növényeknél nem áll fenn az a veszély, hogy megerőltetnéd magad kertészkedés, esetleg a virágágyás gyomlálása közben. Ráadásul minimálisra csökken a növényeknél az esős idő miatti megbetegedések esélye, vagyis a növények kevésbé lesznek hajlamosak a gombásodásra, a föld a penészedésre és a kártevők megtelepedése sem lesz jellemző. Ez a speciális kaspó olyan hatással van a gyökérzetre, mintha üvegházban lenne, ennek következtében a termés is gyorsabban nő, szebb és zamatosabb lesz. Egyetlen hátránya, hogy a tápanyag gyorsabban átszivárog, így gyakrabban kell az utánpótlás.

Természetesen vannak olyanok is, akik a növények ilyenfajta termesztését élből elutasítják, sőt egyenesen azt mondják, ez kínzás a virágoknak. Úgy véljük azonban, ha ez így lenne, a növény jelezné nekünk. Száradni kezdene, az új hajtások pedig újra az ég felé fordulnának, míg a gyökerek ismét lefelé. Ha ez valóban megtörténne egy növénnyel, akkor azonnal ültessük át a klasszikus módszerrel.

Sky Planter kaspó

A Sky Planter kaspó a Boskke cég terméke, amely a fejjel lefelé történő növénytermesztés igényeinek felel meg. Az ötletadó egy Új-zélandi dizájner, Patrick Morris volt, aki ezért a termékért a Red Dot Design Award díját nyerte el. Ez a speciális kaspó kétféle alapanyagból készülhet, a műanyag kb. hatezer forintért, míg a kerámia cserép kb. kilencezer forintért szerezhető be.

A kaspó belsejében egy kicsi tartály található, amelynek funkciója a növény gyökerének folyamatos öntözése. A víz innen nehezebben párolog el, mint a klasszikus ültetésű növények esetében. A rendszerhez egy lemezfedél is tartozik, amely meggátolja, hogy a föld és a víz a talajra hulljon, rendetlenséget és piszkot okozva ezzel otthonodban.

A virágokat, növényeket egyszerűen felülről tudjuk locsolni. A víz a szűrőrendszeren keresztül szépen lassan eljut az alatta lévő részbe, ahol már a növény gyökere található. Így tulajdonképpen egy önmagát szabályozó öntözőrendszerről beszélhetünk, amelynek köszönhetően folyamatosan nedves marad a föld. A kaspókat egy kampó segítségével könnyedén a plafonhoz vagy a falhoz tudjuk rögzíteni.

Csináld magad!

A növénytermesztés ilyen formáját mi magunk is könnyen kipróbálhatjuk, sőt, mi több, el is készíthetjük az ehhez szükséges eszközt. Nem kell más, mint egy üres vödör, vagy PET palack, amelynek aljára egy lyukat kell fúrni, vágni. Ezen keresztül kell átvezetni a növényt úgy, hogy a gyökérzete az égnek felfelé álljon, de még benne legyen a tárolóban, ugyanis erre kerül rá a föld. Ha a tároló vödröt vagy palackot lefedjük, akkor a nedvesség sem illan el olyan könnyen. Igaz, ebben az esetben szükség lesz egy nyílásra, amelyen keresztül locsolni tudjuk majd a növényt, s így nem kell minden egyes alkalommal levenni a fedelet.

Ha felkeltettük az érdeklődésed és szeretnél más érdekes projektről is elolvasni pár sort, nézd meg a Plant1UP – Moduláris virágtartó állvány projektet, biztosan téged is inspirálni fog.