A raklap már régen nem csak áruk szállítására szolgál. Beltéri vagy kerti bútor, kiegészítő vagy dekoráció, a raklapok szinte már mindenhol jelen vannak. Lassan azt is mondhatnánk, hogy akinek nincs egy ilyen csináld magad raklapbútora, az mintha nem is lenne. Ami pedig még jobb hír, hogy a népszerűsége napjainkban egyre csak nő. Ez a trend nem megy ki egyhamar a divatból!

A kerti raklapbútor előnyei

Ennek a csináld magad bútornak rengeteg előnye van. Maximálisan ökológiai és nem terheli a környezetet. A raklapbútor összeállítása gyerekjáték, egy kezdő barkácsoló is megbirkózik vele. Ezenkívül trendi, olcsó, könnyen karbantartható, szükség szerint kombinálható, egyszerűen tárolható, bármikor áthelyezhető és végül, de nem utolsó sorban, teljes mértékben személyre szabható.

Raklap

Megfelelő raklap

Egy csináld magad bútor összeállításánál többféle raklap is a rendelkezésünkre áll, de mi a hagyományos eur raklapokat javasoljuk. Méretük általában 1200×400×144 mm, teherbírásuk körülbelül 1500 kg. Egy eur raklap súlya körülbelül 22 kg. Ezekkel a paraméterekkel ideális kerti bútorok készítéséhez.

EUR raklap

Mire lesz szükségünk:

  • eur raklapokra
  • csiszolópapírra
  • védőkesztyűre
  • kalapácsra
  • fűrészre
  • csavarokra és szegekre
  • festékre vagy lakkra

Először természetesen alaposan megtisztítjuk a raklapokat, majd teljesen simára csiszoljuk a felületüket.

Raklapbútor-sötét

Mit és hogyan építsünk?

Készíthetünk például asztalt és stílusos ülőgarnitúrát egy vagy több személy számára vagy napozóágyat, medencét, magaságyást, hintát és még sorolhatnám.

Hogyan építsünk kerti asztalt?

Egy kerti asztal építéséhez három raklapra lesz szükségünk. Két raklapot egyszerűen egymásra helyezünk, szükség szerint csavarokkal vagy szegekkel egymáshoz rögzítünk. A harmadikból lábakat készítünk, mégpedig úgy, hogy a raklap négy sarkát levágjuk és azokat csavarokkal vagy szegekkel az asztalunk alsó részéhez rögzítjük.

Hogyan építsünk kerti kanapét?

Az ülőalkalmatosságoknál a mérete határozza meg a raklapok számát. Az ülőrészre három raklapra lesz szükségünk, a negyedikből háttámlát és kartámaszt készítünk. Ezt az alap összeállítást igényünk és kertünk mérete szerint kombinálhatjuk. Építhetünk klasszikus kanapét, de ugyanúgy L vagy akár U-alakút is.

Raklapbútorok karbantartása

A raklapokból, illetve bármilyen más fából készült bútort fontos festékkel vagy lakkal lekenni. Ezzel a művelettel nemcsak ellenállóbbá válik az időjárás viszontagságaival szemben, de megjelenése is nagymértékben megváltozik.

Fehér raklapbútor