Szeretnél alaposan felkészülni az idei nyárra? A grillezési és fürdési szezon hamarosan kezdetét veszi. Ki ne örülne a kellemes estéknek, a finom ételeknek és a szeretteivel való szórakozásnak. Vagy az egész napos pihenésnek a kertben egy jó könyvvel és egy hűsítő itallal. Már csak a medencében való időnkénti felfrissülés hiányzik.

Egy medence beszerzése nagy kihívás lehet, és nem csak pénzügyi szempontból. Napjainkban számos különböző típus, anyag és forma áll a rendelkezésünkre. Igazi kihívás lehet ebben a kínálatban eligazodni és kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Party a medencében

Te is egy új medence vásárlásán gondolkozol? Olvasd el az egyes típusok előnyeit és hátrányait. Tanácsot adunk arra vonatkozóan is, hogyan válaszd ki a költségvetésednek és a lakóhelyednek legmegfelelőbbet. Természetesen a karbantartásról is ejtünk pár szót.

Milyen típusú medencékkel találkozhatunk

A jelenlegi piacon óriási választékból válogathatsz. Mielőtt azonban az új medence részletein kezdenél el gondolkodni, két alapvető opció közül kell választanod. Ettől függ majd a végső ár és a szükséges karbantartás mértéke. Először is fel kell tenned magadnak a következő kérdést:

Föld feletti vagy földbe süllyesztett kialakítás a megfelelőbb számodra?

Földbe süllyesztett medence

A földbe süllyesztett medence számos előnnyel jár, de egyben a legdrágább megoldás is. A választott dizájntól és mérettől függően az ár 2000 eurótól vagy annál is magasabbról indul. Ez a változat azonban hosszú távú befektetést jelent.

Ennek függvényében még fontosabb a kivitelezés és a felhasznált anyagok minősége. Ugyanúgy, mint a kertben való elhelyezése, alakja vagy mérete.

Medence terasszal

Alaposan vizsgáld meg az egyes beszállítókat. A sokéves tapasztalat és az elégedett ügyfelek mellett a garancia és az értékesítés utáni szolgáltatások is fontosak lesznek számodra. Mielőtt bármit aláírnál, ellenőrizd a kiszállítással és felépítéssel kapcsolatos összes költséget. Az esetlegesen felmerülő, építéssel kapcsolatos mellékköltségekről is előre érdeklődj.

Vasbeton

A földbe süllyesztett medencék esetében a szokásos megoldás általában a beton volt, amelynek felületét burkolattal látták el, vagy speciális bevonattal kezelték. Később azonban a fólia is használatba került. Ez egy kiváló minőségű 1,5 mm-es speciális fólia. A színe választható.

Egy ilyen medence gyakorlatilag korlátlan élettartamú. Maga a fólia legalább 10 évig kitart. Ennek a típusnak az az előnye, hogy alakját és méretét a saját igényeidhez igazíthatod.

Kerámia

Ezek előre meghatározott formájú, rövid idő alatt telepíthető kompozit medencék. A kerámiát vinilészter és poliészter bevonat védi. Ezeket kaviccsal vagy száraz betonnal kell körbeszórni.

A kerámia a műanyaghoz képest jobb tartóssággal rendelkezik. Ugyanolyan jól ellenáll a kémiai és mechanikai sérüléseknek. Azonban drágább, és korlátozottak a választási lehetőség a méretét és formáját illetően.

Rozsdamentes acél

Egy ilyen medence gyakorlatilag halhatatlan. Szintén betonalapot igényel. A korrózióállóság mellett a fagyokat is túléli. Télire tehát nem kell kiszivattyúzni belőle a vizet. A rozsdamentes acél és a titán felületét az UV-sugarak sem károsítják.

További előnyei az antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai, illetve az állandó szivárgásmentesség. Ez azonban természetesen tükröződik az árán is.

Föld feletti medence

Ez esetben rendszerint praktikus megoldásról van szó. Különösen akkor, ha évente csak néhányszor szeretnél felfrissülni a kertedben vagy a hétvégi házikódban. Ezek olcsóbb medencék, amelyeket könnyen magad is összeszerelhetsz.

Föld feletti medence

Ezen típus élettartama főként az adott kivitelezésen és karbantartáson múlik. Méreteik általában korlátozottak a földbe épített típushoz képest, és nem sokat fogsz tudni úszni bennük. A gyerekek számára és nyári felfrissüléshez azonban ideális választás.

Felfújható

A felfújható medence a legolcsóbb és legpraktikusabb alternatíva. Önhordó falakkal rendelkezik, amelyek felfújáskor megemelkednek. Megfelelő karbantartás mellett több évig is gond nélkül kitart. Ez a leggyorsabban felállítható medence az összes közül. Ugyanilyen gyorsan felmelegszik benne a víz is.

Előregyártott

A föld feletti medencék kategóriájában ma már sokféle megoldással találkozhatunk. Az alakja általában kerek vagy téglalap alakú. A falak általában fóliával bevont fémlemezekből készülnek. Jó stabilitás jellemzi őket, és egyes darabok saját szűrőrendszerrel is rendelkeznek. Ezeknél a típusoknál érvényes, hogy minél nagyobb a méret, annál magasabb az ár.

Hol helyezzük el a medencét?

Először is figyelembe kell venned a rendelkezésedre álló hely méretét. Ha kisebb kerted van, választhatsz egy kisebb, süllyesztett medencét, amely nem fogja takarni a kilátást. Ne feledkezz meg a körülötte lévő térről sem. Maga a ház szélvédőként szolgálhat.

Földbe süllyesztett medence

Tipp: Olvasd el, hogyan teheted hangulatosabbá és stílusosabbá a teraszod.

Egy másik kulcsfontosságú tényező a nap mozgása. Ehhez igazíthatod az ülőhelyeket. Az ideális tájolás déli és nyugati. Ha lehetséges, ne legyenek a közelben fák, bokrok és virágok. Ezzel rengeteg fáradságot spórolhatsz meg a tisztításkor. Kerüld továbbá a rossz vízelvezetésű területeket és a vízelvezető csatornákat a közelben.

Egy süllyesztett medence nem fogja túlzottan zavarni a kertre való kilátást, egy föld feletti típus viszont igen. Ezt figyelembe kell venned a kiválasztásnál és az elhelyezésnél is. A közvetlen közelben lévő teret térkővel is kirakhatod. Ez a beton alapú burkolat egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem is csoda, hiszen ellenálló, stílusos, könnyen karbantartható és esetleges károsodás esetén egyszerűen kicserélhető.

Tipp: Ha egyedi hangulatra vágysz, érdemes napelemes térkő lámpákkal is kiegészíteni a teret. További érdekes cikkeket, nem csak a napelemes térkő lámpákról, az epitkezzunkmagazin.hu weboldalon találsz.

Hogyan kell karbantartani a medencét?

Bármilyen típust is választasz, le kellene takarnod legalább egy ponyvával. Ez megvédi a szennyeződésektől és az esővíztől. Ezenkívül segít felmelegíteni a vizet. Továbbá érvényes, hogy minél nagyobb a medence, annál jobb minőségű szűrőre van szükséged. Az egész vízmennyiségnek naponta kétszer át kell mennie a szűrőn.

A szűrés és a kézi tisztítás mellett nem szabad megfeledkezni a kémiáról sem. Ne használj 0,5 mg-nál többet literenként. Praktikus segédeszköz az úszó adagoló, amely folyamatosan bocsátja ki a klórt.

Képek: shutterstock.com