Számos tényező befolyásolja az alvást, de a minőségi ágy és matrac az egyik legfontosabb. Ha tehát mostanában nem alszol túl rózsásan, akkor érdemes erre a fontos bútordarabra összpontosítanod.

Megfelelő magasság

A kényelmes lefekvés és felkelés érdekében érdemes magasabb ágyba fektetni. A szokásos magasság 45 cm körüli, ha azonban hátproblémáid vannak, válassz inkább magasabbat. A teljes magasságot a matrac típusa és magassága is befolyásolhatja. Az amerikai boxspring például magas matraccal rendelkezik, így az alvófelülete akár 75 cm-re is lehet a földtől.

Franciaágy

A hosszát a testmagasságodhoz igazítsd, azaz a testmagasságodhoz adj hozzá 25 cm-ert. Ezzel meg is lenne a megfelelő hossz. A legtöbb ember számára elegendő a 200 cm-es hossz, de vásárolhatsz 220 cm-est és ennél hosszabbat is.

Melyik anyag stabil és tartós?

Tömörfa – Ahhoz, hogy az ágy sokáig szolgáljon, minőségi anyagból kell készülnie. A tömörfa nagyon népszerű. Leggyakrabban lucfenyőt, vörösfenyőt vagy borovi fenyőt használnak. Hátrányuk, hogy puhábbak, tehát könnyebben megkarcolódik a felületük. Másrészt viszonylag könnyen karbantarthatók és felújíthatók.

Laminált MDF lap – a fóliával laminált forgácslap a bútorgyártás egyik leggyakoribb alapanyaga. Előnye elsősorban az alacsony ár és a dekorok széles választéka. Azonban kevésbé stabil és az élettartama sem a leghosszabb. Ha mégis emelett az anyag mellett döntesz, sose vásárolj 32 mm-nél vékonyabb laminált lapból készült ágyat. Az oldalak vastagsága, a középső támaszok és a sarkokban lévő illesztések minősége szintén fontos.

Fém – első pillantásra ridegnek tűnhet, de lakástextillel kombinálva remekül mutat. Eredeti és masszív. Csak az oldalak magasságára ügyelj, legalább 10 cm magasnak kellene lenniük, hogy a matrac elférjen és ne csúszhasson ki.

Fémágy

Kárpitozott – ezt a klasszikust nem kell hosszadalmasan bemutatni. Széles szín- és dizájnválasztékban kapható, így biztosan te is megtalálod a neked megfelelőt. A szerkezet gyakran laminált lapokból készül.

A minőségi matracnak légáteresztőnek kell lennie

A matrac magassága is fontos. Ne feledd, hogy a matrac szélének ¼ részét az oldalfalaknak le kell fednie.

Többféle anyag, huzat és matractípus közül választhatsz. Elsősorban a légáteresztő képességére összpontosíts, célszerű olyan matracot választani, amely több zónával rendelkezik, tehát a testsúly egyenletesen oszlik el rajta.

A matrac keménységénél is érezhető a különbség. Lehet, hogy inkább a puhább matracot részesíted előnyben, de léteznek kétoldalas matracok is. A levehető huzat rendkívül praktikus, szükség esetén egyszerűen levehető és kimosható.

Ágy matraccal

A matracot az elhasználódás mértékétől függően öt-tíz évente javasolt cserélni. Mindig szellős ágyráccsal kombináld.

Állítható ágyrács a maximális kényelem érdekében

Az ágyrács lehet merev, rugalmas/léces és állítható. Az állítható rács használata csökkenti a visszerek kialakulását, illetve enyhíti a már kialakult panaszokat. A megemelt lábrész tökéletes ellazulást biztosít.

Fedőmatrac és matracvédő

A fedőmatrac és a matracvédő higiénikusabbá teszik az ágyad. Védik a matracot a szennyeződésektől, illetve mechanikus sérülésektől, ezáltal jelentősen meghosszabbítja annak élettartamát.