A nappali gyakran az események középpontja. Itt töltjük az időt a családdal és a barátokkal, vagy csak élvezzük a csendet és pihenünk egy film vagy egy könyv társaságában. A kanapé olyan klasszikus, amely szinte minden otthonban megtalálható. Arról nem is beszélve, hogy olyan sok kényelmet nyújt.

Kényelmes kanapé

Nézzük meg, hogyan választhatjuk ki a megfelelőt. A kanapénál ugyanis nagyon fontos, hogy jól mutasson a belső térben és hosszú ideig szolgáljon.

1. Kezdjük a típusnál

Ülőgarnitúra – kevés hely van a nappaliban, de mégis többre vágysz, mint két ülőhelyre? A kanapé és fotel kombinációt Tetrisként tologathatod, míg meg nem találod a szobába legjobban illeszkedő elrendezést.

Kanapé - Ülőgarnitúra

Sarokkanapé – tökéletes kis helyiségekbe, ahol minden centiméter számít. Hogyan spórolhatnál jobban a hellyel, mintsem hogy a sarokba tennéd a kanapét. Ne aggódj, ha kellően jellegzetes darabot veszel, akkor nem fog elveszni a sarokban.

Sarokkanapé

Kihúzható sarokkanapé – ez is nagyon helytakarékos megoldás. Mi több, pillanatokon belül vendégággyá alakítható.

Kanapé - Kihúzható sarokkanapé

Kihúzható garnitúrák – még egy megoldás kis nappalikba. Összecsukva nem foglal a szükségesnél több helyet. Szükséges esetén, csak húzd ki és nyúlj el kényelmesen.

Kanapé - Kihúzható garnitúra

U-alakú kanapék – ez a típus különösen tágasabb nappalikban tűnik ki, ahol vonzza a figyelmet. Pihenés vagy baráti összejövetelek, ez a kanapé mindig a középpontban lesz.

U-alakú kanapé

Kanapék tárolóval – minden centiméterért harcolsz? Használd ki az extra tárolóhely lehetőségét. Takarók, paplanok, szezonális ruhák és egyéb, nem gyakran használt holmik – ez mind a kanapéba kerülhet.

Kanapé tárolóval

2. Válasszuk ki a megfelelő méretet

Az ülőgarnitúra kiválasztásakor az egyik döntő tényező a nappali mérete. Ha tágas szobákkal rendelkezel, akkor a piacon kapható összes típus közül válogathatsz.

Kanapé fotellel és zsámollyal

Egy kisebb nappalinál ügyelj arra, hogy a szett ne vegyen el túl sok helyet magának, mert az vizuálisan csökkentené az amúgy is kis teret. A kanapéágy vagy kihúzható sarokkanapé ideális ilyen helyiségbe, hiszen nemcsak helyet takarít meg, de praktikus is, hiszen pillanatokon belül vendégággyá alakítható. Az ilyen szobákban az ülőgarnitúra is megoldást jelenthet. További ülőhelyként zsámolyt vagy puffot is használhatunk.

3. A mérés elengedhetetlen

Mielőtt vásárolni kezdenél, gondold át, milyen gyakran vannak látogatóid és hogy valóban szükséges-e nagyobb készletet vásárolni. Mindenekelőtt a te mindennapi igényeidnek kell megfelelnie. Ahhoz, hogy tökéletes legyen az eredmény, gondosan le kell mérni a teret, ahová az ülőalkalmatosságot tervezzük. Elegendő teret kell biztosítanunk a közlekedéshez és a kiegészítő bútorokról sem szabad megfeledkezni.

Kanapé megfelelő méretben

4. Ülésmagasság és anyag

Nem áltatjuk magunkat, bár a név azt sugallja, hogy a garnitúrán ülni szokás, már látod magad, amint munka után kényelmesen elnyúlsz rajta a tévé előtt vagy egy könyvvel. A kanapék többféle magasságban kaphatók. A magasabbakra könnyebb ráülni és könnyebb róluk felállni. Különösen idősebbek körében népszerűek. Az is előnyös, ha az ülőpárna nem túl puha, ez is megnehezíti a felállást. A párnákkal ellátott kanapé viszont ideális pihenéshez. A még nagyobb kényelem érdekében válassz mély kanapét. A hosszú lábú személyek számára a sarok- vagy U-alakú kanapék nagyszerűek, mivel rengeteg helyet biztosítanak a lábaknak.

Kanapé pihenéshez

Az ülőpárnák leggyakrabban a következő anyagokból készülnek:

  • PUR hab: rugalmas, kényelmes és tartós.
  • Rugómag: a rugók és a hab kombinációja kényelmes ülést, formatartósságot és hosszú élettartamot biztosít.
  • Hideg (HR) hab: formatartóbb és szellősebb, mint a PUR hab. Egy ilyen modern kanapé kiváló rugalmassággal és hosszú élettartammal rendelkezik. Nagyon kényelmes rajta ülni, mivel könnyen alkalmazkodik az ember testalkatához.
  • Viszko-elasztikus hab (visco hab): a memóriahab hőre és nyomásra érzékeny, a test hőmérsékletének és súlyának megfelelően ellágyul.

5. Fókuszban a szerkezet

Bár magát a szerkezetet nem látjuk (csak a lábakat), mégis nagyon fontos. Ez vagy fából, forgácslapból vagy fémből készül. A forgácslap és a fa olcsóbb, ez az élettartamon is megmutatkozik. Hacsak nem tervezed, hogy egész életedben egy kanapéd lesz, semmi baj nincs ezekkel a szerkezetekkel. A fém (acél) szerkezetek általában drágábbak és könnyebbek. Tartósságban nincs ellenfelük.

Kanapé masszív szerkezettel

6. Kárpit

Itt az idő kiválasztani a kárpit anyagát és színét. Mindenekelőtt olyan színt válassz, mely illik a belső térbe és nem üti a többi bútort. A kevesebb néha több, ez a mottó itt duplán érvényes. A merészebb minták esetében gondold át alaposan, hogy néhány év múlva is ugyanolyan menőnek tűnnek-e majd. A egyszínű klasszikusok évekig trendik maradnak. Ráadásul nincs is könnyebb, mint színes párnákkal feldobni a kanapét.

Kanapé párnákkal

Ha esetleg szereted a mustársárgát, javaslom figyelmedbe az előző cikkem, abban megtudhatod, mire képes ez a különleges árnyalat!

A következő kárpitok a leggyakoribbak:

  • Bőr és ökobőr: a bőr nagyon fényűző, de drága is. Viszont nem kell félni, hogy kimenne a divatból. A bőr hátránya, hogy nem szívja fel az izzadságot és meleg napokon nem teljesen kényelmes. Olcsóbb megoldás az úgynevezett ökobőr – ez nem valódi bőr, hanem műbőr. A valódi bőrhöz képest lényegesen olcsóbb és rövidebb az élettartama, másrészt viszont légáteresztő és allergiások számára is alkalmas.
  • Mikroszál: nagyon népszerű anyag, mely könnyen karbantartható és fényűző megjelenésű. A mikroszálakat gyakran használják rugalmas szálakból álló réteggel kombinálva, hogy biztosítsák a huzat formatartósságát.
  • Microfleece: népszerű anyag, melynek alsó rétege pamutból és poliészterből készül, a felső réteg 100% poliészter. Ez utóbbi nagyon ellenálló a szennyeződésekkel szemben és könnyen tisztítható.
  • Carabu: ez a kárpit pamut, poliészter, poliamid és akril keverékéből készül. Szerkezetében hasonlít a bőrre, de tökéletesen légáteresztő. Kellemes tapintású, a selyemhez hasonlít, de rendkívül erős és tartós. A sűrű szövésmódnak köszönhetően nem engedi a szennyeződéseket mélyen behatolni és könnyen tisztítható. Ennek az anyagnak tagadhatatlan előnye, hogy víztaszító. A kiömlött bor vagy tea többet nem jelent katasztrófát.

Tipp: kisgyerek van a családban és valószínű, hogy gyakran lesz piszkos a kárpit? Szerezz be olyan kanapét, mely levehető huzattal vagy speciális felületkezeléssel rendelkezik.

Képek: shutterstock.com