A tapéták egy ideje már jelen vannak a lakberendezési trendekben. Ezt nemcsak a széles választék, hanem a kereslet növekedése is jól bizonyítja. Téged is érdekel, miért vált ennyire népszerűvé ez a különleges retró trend? Esetleg épp megfelelő típust keresel? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, hogy választ adjuk a kérdéseidre, illetve megkönnyítsük a választást.

Miért pont tapéta?

Ez a fajta falburkolat sok előnnyel jár. Azonkívül, hogy stílusos és rendkívül mutatós még védi is a falat. Bizonyos típusok hangszigetelő és hőszigetelő tulajdonsággal is büszkélkedhetnek.

Mi több, mosható és súrolható fajták közül is válogathatunk. A fűrészporos egyik legnagyobb előnye, hogy átfesthető. Vastagabb tapétával a fal kisebb egyenetlenségei, repedései, felületi hibái is könnyen kiegyenlíthetők. A minőségi alapanyagoknak köszönhetően a napjainkban kapható tapéták többsége rendkívül tartós és ellenálló, tehát hosszú életűek. Ha nincsenek nap mint nap kitéve közvetlen napfénynek, akkor ki sem fakulnak.

Ha még mindig kétségeid vannak és a fent említett előnyöket kevésnek tartod, gondolj arra is, hogy tapétázni nagyon egyszerű. A falra való felhelyezésével szinte bárki megbirkózik, arról nem is beszélve, hogy nem kell utána annyit takarítani, mint például festés után. Ha már a festésnél tartunk, említsük meg azt is, hogy ebben az esetben a festék száradására sem kell várnod, tehát azonnal élvezheted a munkád gyümölcsét.

A végeredménytől sem kell tartani, hiszen a tapétáknál azonnal látod az árnyalatot és a mintát, nincsenek meglepetések. A festéknél valljuk be, nem mindig kapjuk meg azt az árnyalatot, amire vágytunk, vagy rosszabb esetben átüt az új festéken a régi és a végeredmény még foltos is.

Mi alapján válasszunk?

Az új falburkolat kiválasztásánál fontos figyelembe venni annak anyagát, mivel az határozza meg, milyen helyiségbe, illetve környezetbe alkalmas.

Ezután érdemes szemügyre venni otthonunk stílusát, a meglévő vagy tervezett bútorokat, fényforrásokat, ablakokat és kiegészítőket. Az élénkebb színű bútorokhoz ajánlott az egyszínű, kevésbé feltűnő mintázat. Az egyszerűbb vonalvezetésű, visszafogottabb árnyalatú bútorokkal és kiegészítőkkel berendezett helyiségeket tökéletesen feldobja az eredeti, különleges színű és mintázatú tapéta.

Vlies

A vlies tapéta az elmúlt évek legkedveltebb és legkeresettebb darabjává vált. Népszerűsége abban is rejlik, hogy nagyon egyszerűen alkalmazható és sokoldalú. Ez a fajta ugyanis szinte bármilyen falra felragasztható. Ha a tapétázást gyorsan és egyszerűen szeretnéd megoldani, ez a fajta lesz a neked való.

Vinyl

A vinyl tapéta a legjobb minőséget képviseli. Ezt a státuszt a vízzel szembeni ellenálló képességének és kopásálló tulajdonságának köszönheti. Mi több, ez a típus a mosható tapétafajták kategóriájába tartozik, tehát a szennyeződések szappanos vízzel egyszerűen lemoshatók róla. Remek tulajdonságainak hála ideális fürdőszobába, konyhába, gyerekszobába, előszobába vagy folyosóba.

Textil

A textiltapéta elegáns megjelenéssel és luxus érzettel ruházza fel az otthonodat. A textilszálak vlies vagy papír hordozó anyagra vannak ragasztva. Ideális választás hálószobába vagy nappaliba. Ez a fajta egyébként egyedülálló dombornyomott mintákkal is kapható.

Ha épp a nappalidat készülsz berendezni, vigyázz a leggyakrabban elkövetett hibákra!

3D fotó

Az egyedi nyomtatású vagy 3D fotótapéta teljesen új vizuális élményt nyújt a helyiségben. Térnövelő tulajdonságának köszönhetően ma már szinte minden kisebb lakásban előfordul. Azonkívül, hogy egyedi megjelenéssel bír, felülete mosható és vízálló.

Papír

A papírtapéta leginkább kedvező ára miatt vált népszerűvé. Leggyakrabban hétvégi házakban vagy előszobákban találkozhatunk vele. Más fajtákkal ellentétben nem nem túl tartós és nem is mosható.

Mire érdemes még odafigyelni?

  • A világos árnyalatok optikailag tágítják a teret
  • A sötétebb árnyalatok optikailag zsugorítják a teret
  • A vízszintes minták optikailag szélesítik a helyiséget
  • A függőleges minták optikailag nyújtják a helyiséget

Az egyrétegű tapétát, legyen az papír vagy műanyag, mindig csak egy anyagréteg alkotja. A kétrétegűt azonban egy papírréteg, ez tapad a falhoz, és egy külső réteg alkotja, mely akár dombornyomott felületű is lehet. Az egyrétegű olcsóbb, de ha valóban különlegesebbé szeretnéd tenni az otthonodat és ezt a szépséget sokáig szeretnéd élvezni, akkor fektess inkább kétrétegű falburkolatba és tartósabb anyagba.

Figyelmeztetés: Bár gyakran halljuk, hogy ízlések és pofonok, mégis jobban tesszük, ha nem kombináljuk túl a színeket és a mintákat. Eleinte érdekesnek és izgalmasnak tűnhet, de ez a megoldás később kifejezetten kontraproduktívvá válhat.

Képek: shutterstock.com