A kertészkedés kezdőknek egy új hobbi lehetőségét rejti. A növényekkel végzett munka rengeteg felfedeznivalót és örömet nyújt. Azonban nem árt követni néhány tanácsot, hogy már az elején sikerélményünk legyen és ne fáradjunk bele a munkába.

Kis kert nagy élvezet! 

Kezdjünk kicsiben! Költözés után sokan esnek abba a hibába, hogy azonnal az egész kertet rendezni akarják. Persze ez sem lehetetlen, de ha ez a cél, akkor célszerű szakembert hívni. Ha viszont magunk szeretnénk a kertünket kialakítani és a későbbiekben gondozni is, akkor haladjunk lépésről lépésre. Vagyis ne növények vásárlásával és ültetéssel kezdjünk. 

kertészkedés kezdőknek
kertészkedés kezdőknek

Ismerkedjünk meg a kerttel

Első lépésben fordítsunk figyelmet a tereprendezésre és ismerjük meg a kertet. Sok növény az elvirágzás után visszahúzódik és gyakorlatlan szemmel nem látható. Ha hirtelen ásásba kezdünk, akkor olyan növény kincsekben tehetünk kárt, amit később drága pénzen tudunk csak megvásárolni és éveket várhatunk mire újra megnőnek. 

Először metszük meg a bokrokat, fákat, nyírjuk le a füvet. Majd vigyünk ki egy kis asztalt székeket a zöldbe, időzzünk ott egy kicsit. Érezzünk rá, hogy hol, melyik szegletében kellemes piknikezni, sütögetni. Figyeljük meg a nap járását, hol van napsütötte rész és hol vannak árnyékosabb foltok. Ezeket érdemes fel is rajzolnunk egy lapra magunknak a tervezéshez. 

Virágágyások vagy pihenőkert?

Mielőtt megálmodnánk a virágágyások helyét, gondoljuk át, hogy mennyi időnk lesz a kert gondozására. Ha nem tudunk vele rendszeresen foglalkozni vagy nem szeretnénk, akkor nem érdemes virágokat ültetni. Ezeket ugyanis rendszeresen gyomlálni és locsolni kell. Még az évelő ágyásokkal is lesz feladatunk, amíg meg nem erősödnek és be nem növik a nekik szánt területet. 

Ha csak heti 1-2 órát szeretnénk a kertápolásra szánni, akkor pihenőkertben érdemes gondolkodni. Ennyi időt kell szánnunk a fűnyírásra és a bokrok metszésére vagy a sövény nyírására. A nyári időszakban a rendszeres locsolásukra is időt kell szánni kiépített locsolórendszer hiányában. Ha még bizonytalanok vagyunk kezdjünk kertészkedni kis alapterületen. 

Kertészkedés szerszámokkal
kertészkedés kis alapterületen

A virágoskertek vagy a konyhakert gondozása nagyobb időigényű. Minimum heti 4-8 órát tervezzünk be, ha virágokat is szeretnénk. Akár a gyerekeket is bevonhatjuk a gondozásába, akik szívesen segítenek pici locsolókannával, gereblyével vagy ültető kanalakkal. Feldobhatjuk a családi programot, ha a család minden tagja egyedi kertész pólót visel. Így nem csak a betakarított zöldség és gyümölcs lesz a jutalom, hanem a növények közös gondozása, az együtt töltött idő is egységet kovácsol.

Kertészkedés egy négyzetméteren

Kezdőknek jó módszer az egy négyzetméteres kert kialakítása és gondozása. Lehet ez virágágyás, fűszerkert vagy kis konyhakert is. Ekkora alapterületre a növények megvásárlása sem anyagilag megterhelő. 

Ha megkedveljük a rendszeres kertészkedést, akkor bővítsük bátran a gondozott területet. A közben szerzett tapasztalatokat alkalmazva már bátrabban fogjuk kiválasztani azokat a virágokat, növényeket, melyek kedvelik a kertünket. Ha valami nem marad meg, ne szomorkodjunk, próbálkozzunk mással és kérjünk a helyi kertészetben tanácsot.
Könnyű rákapni a kertészkedés ízére. Pár év alatt könnyedén teleültethetjük a kertünket és utána már az örök helyhiány miatt törhetjük a fejünket. Mint ahogy azt a Pólómóló egyik kertész pólóján is olvashatjuk: “Azt hiszem elég növényem van. – Na ilyet nem mond egy kertész soha!”

Ha már sikerült kialakítanod egy kis oázist a kertedben, ne feledd, hogy ezen területet november tájékán téliesíteni kell, hogy jövőre megint élvezhesd a szépségét.

Képek: vecteezy.com