Manapság egyre többen adnak teret otthonukban a retro vagy vintage stílusnak. A modern terekkel ellentétben, amelyeket gyakran a fehér, szürke és fényes felületek uralnak, a fent említett stílusok sokkal barátságosabbnak és melegebbnek tűnnek. Ugyanakkor az ízléssel szemben nincs kifogás. Akárhogy is, a vintage stílusban van valami. Adj neki esélyt az otthonodban. Mit szólnál álmaid vintage konyhájához? Elmondjuk, hogyan alakíthatod ki.

Tudtad, hogy a retro és a vintage stílus nem ugyanazt a stílust jelöli? Míg a vintage jelző olyan régi tárgyakat jelöl, melyek valóban érintettek az idő múlásával, addig a retro darabok újak, de úgy tervezték őket, hogy réginek tűnjenek. A piacon tehát gyakorlatilag bárhol beszerezheted őket.

A valódi vintage darabok esetében ez egy kicsit bonyolultabb. Hacsak nem örökölted őket szüleidtől, nagyszüleidtől vagy dédszüleidtől, nézz körül a különböző bazárokban, antikváriumokban vagy régiségboltokban. Biztos, hogy találsz valamit, ami illik az otthonodhoz. Talán pont a vintage konyhádba.

Konyha ötletek - Vintage konyha nagy faasztallal

Mi jellemző a Vintage stílusra?

A vintage stílusra jellemzőek a már említett régi darabok, különösen a bútorok, amelyeket láthatóan megviselte az idő vasfoga. Kopott, hámlott, ütött vagy karcos is lehet egy ilyen bútordarab. Természetesen az ilyen kopott elemek általában szakavatott kezek beavatkozását igénylik. De ha adsz nekik egy esélyt, lecsiszolod, begiteled vagy lefested őket, egyedi dizájnnal jutalmazzák meg az otthonodat vagy akár a vintage konyhádat.

Milyen tárgyaknak van helye a vintage stílusban?

Ezek főként régi asztalok és székek, komódok, tálalószekrények, fotelek, kanapék vagy különböző szekrények. De például különböző függőcsillárokat, tükröket vagy étkezőgarnitúrákat is bevonhatunk ebbe a lakberendezési stílusba.

Hogyan alakíts ki vintage konyhát?

Az előző sorok talán már elárultak egyet s mást. De a következőkben konkrétan arról lesz szó, hogyan alakítsunk ki álomszép vintage konyhát.

Konyha ötletek – Kezdjük a színekkel

Ha úgy döntöttél, hogy vintage stílusban rendezed be a konyhádat, a falakat lágy és finom színekkel kell befesteni. Ebben a tekintetben a fehér, krémszín vagy lágy sárgás árnyalatok a legelőnyösebbek.

Konyha ötletek - Vintage konyha régi szekrényekkel

Konyha ötletek – Mi a helyzet a padlóval?

Ha új konyhád van, amelybe szeretnéd beilleszteni a vintage tárgyakat, akkor ez a pont nem fog túlságosan érinteni téged. De ha olyan konyhát készülsz átalakítani, amely véletlenül klasszikus fapadlóval rendelkezik, semmiképpen se válj meg tőle. Fordulj szakemberhez, hogy megtudd, megmenthető-e és felújítható-e. Ha ez sikerül, az eredményül kapott konyhától eláll majd a lélegzeted.

Konyha ötletek – Konyhaszekrény, mint legfontosabb elem

Az eredeti konyhaszekrények ma már szinte ritkaságszámba mennek. Ha konyhádat vintage stílusban szeretnéd kialakítani, legalább fautánzatú konyhaszekrényt válassz. Lehet, hogy nem egy vintage elem, de ízlésesen fog illeszkedni a végső koncepcióba.

Konyha ötletek – Modern retro készülékek

A fent említett konyhaszekrényekhez hasonlóan a modern készülékek sem a tipikus vintage jellemzői. Az igazság azonban az, hogy a retro vízforralók, sütők vagy hűtők hozzájárulhatnak a vintage és a retro stílus vonzó keverékéhez. Mivel manapság nagyon sok ilyen termék van a piacon, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Konyha ötletek – Régi étkezőasztal régi székekkel

Egy régi étkezőasztal régi székekkel egy vintage konyha legdominánsabb elemévé válhat. Helyezd például egy régebbi szőnyegre, hogy még dominánsabb megjelenést kölcsönözz neki.

Konyha ötletek – Felújított tálalószekrény

Egy felújított tálalószekrény mindenképpen megérdemli a helyét egy vintage konyhában. Találtál már ilyet, de nem tudod, mit kezdj vele? Keress egy szakképzett mesterembert a környékeden, aki meg tud vele birkózni. Hidd el, megéri. Egy ilyen bútordarab mindennapos örömöt jelent majd a szemednek.

Konyha ötletek – Tedd különlegessé a teret egy csillárral és kiegészítőkkel

Kezd formát ölteni, ugye? De még mindig hiányzik egy gyönyörű függőcsillár, amely már „megélte a maga idejét“. Akaszd fel egy vintage étkezőasztal fölé, és gyönyörködj a konyhádban. Továbbá, ne feledkezz meg a kiegészítőkről sem, mint például a régi csészék, étkészletek, terítők és még sok más. Ilyen egyedi vintage darabokkal egyúttal pénzt takaríthatsz meg a berendezésnél.

Konyha ötletek - Vintage konyha kis asztallal

Utolsó tipp: mindent mértékkel

A jól ismert „mindent csak mértékkel“ mondás a vintage stílusra vagy a vintage konyhára is érvényes. Bár nincs egyenlet vagy skála arra vonatkozóan, hogy hány vintage darabot érdemes beilleszteni egy modern, minimalista vagy retró elemeket tartalmazó konyhába, ne feledd, hogy a jóból is megárt a sok. Ha túl sok vintage és retro darabot zsúfolsz össze egy térben, úgy érezheted magad, mintha múzeumban lennél. De ne félj kísérletezni. A fantázia itt nincs korlátozva.

Képek: shutterstock.com