Gondolkodtál már azon, hogy milyen szabályai vannak a kutyasétáltatásnak? Mikor jobb sétálni vinni a kutyát: reggel, este, evés előtt vagy után? Íme néhány hasznos tipp a DogleDesign kutyás webáruháztól:

Hányszor sétáltassam meg a kutyámat naponta?

Ha kölyökkutyád van, a legjobb, ha megvárod, amíg a kölyökkutyának minden oltása megvan, mielőtt elindulnál a környékbeli sétákra. Továbbra is fontos, hogy szocializáld a kiskutyádat, hogy hozzászoktasd a különböző hangokhoz. Amint otthon berendezkedtél a kiskutyáddal, vidd új helyekre, utazzatok autóval vagy tömegközlekedéssel, hogy a kiskutyád lássa és hallja a különböző hangokat. Például ha szeretsz horgászni járni, elviheted a kiskutyádat a folyópartra, hogy lássa az összecsapó hullámokat, és hallja a víz csobogását.

Kutyasétáltatás-vízhez szoktatás

Ha a kiskutya már megnőtt, és képes sétálni melletted, napi egy hosszú séta bőven elég lesz neki. Én legalább 45-60 percet ajánlok. Soha ne kényszerítsd vagy erőltesd a kutyát, hogy sétálni menjen. Ha a kutyád gyakran tart szüneteket, és nem akar sétálni, próbáld meg étellel vagy jutalomfalattal motiválni. Ha képes vagy több métert sétálni egy félős kutyával, az nagyszerű! Nyugodtan forduljatok meg, és holnap próbáljatok meg egy kicsit messzebb menni.

Ha idősebb kutyád van, a séta során figyeld az egészségi állapotát. A séta nagyszerű az idősek számára. A séta egészséges, természetes módon segíti az izomépítést, és a pulzusszámot is magasan tartja. Ha azt érzékeled, hogy idős kutyád nehezen halad a séta során, például lelassul, felemeli a lábát, akkor azt javaslom, forduljatok vissza, és menjetek haza.

Mikor vigyem ki a kutyámat sétálni?

Ha nem tudod sétáltatni a kutyádat, amikor kint világos van, akkor azt javaslom, hogy akkor menjetek, amikor a nap kezd lenyugodni, és nem amikor már teljesen sötét van kint. Veszélyes éjszaka sétáltatni a kutyát. Nem látod, hogy mi van körülötte. Ha nincs más választásod, mint sötétben sétáltatni a kutyádat, mindenképpen használj fényvisszaverő kutyafelszerelést, és vigyél magaddal zseblámpát.

Kutyasétáltatás este

Mi a legjobb időpont a kutyasétáltatásra meleg időben?

Nyáron a levegő forró lehet, beleértve a betont, a kavicsot vagy a füvet, amely éles is lehet, és felsértheti a kutya lábát, ha a fű túl száraz. Szeretek 10 óra előtt végezni a kutyasétáltatással, vagy ha este sétáltatom a kutyámat, akkor megvárom, hogy a hőmérséklet csökkenjen, és inkább a naplementében sétálok.

Evés előtt vagy után a jobb sétáltatni a kutyát?

Egyes kutyák mélyebb mellkasúak, mint más fajták; néhány példa erre a boxer, rottweiler, dobermann pinscher, német juhászkutya, dán dog. Ha esetleg olyan keverék fajtád van, amelynek mély a mellkasa, akkor étkezés előtt és után legalább egy órát várj a testmozgással. Előfordulhat, hogy a kutya nagy mennyiségű vizet és táplálékot vesz magához, majd ezt követően túlzásba viszi a testmozgást, ami puffadáshoz vagy gyomorcsavarodáshoz vezethet.

Kutyasétáltatás etetés után

Ha a kutyád nem mély mellkasú, akkor is legalább harminc percet várnék a sétával etetés után, de még így se engedd, hogy kutyád hemperegjen a fűben, padlón, szőnyegen – teli hassal a gyomorcsavarodás kockázata is nő!

Íme egy kutyasétáltatási ütemterv neked! 

A kutyatartás nemcsak örömök forrása, de rengeteg kötelezettséggel is jár. Kutyád testi és lelki egészsége ugyanolyan fontos, mint a családodé! Ha biztosítani szeretnéd szőrös barátod számára a boldog életet, akkor a rendszerességre kell törekedned. Készíts egy napi/heti naptárat magadnak és a kutyádnak. Ha tartani fogod magad a tervekhez, gyorsan rutinná válnak a kötelezettségek, beleértve a kutyasétáltatást, és kutyád is nyugodtabbá válik, ha tudni fogja, a nap melyik szakaszában fogsz csak vele foglalkozni.

Például, ha tudod, hogy hétfőn, szerdán és pénteken korábban mész be dolgozni, tervezz be hosszú kutyasétáltatást vacsora után. Nézzétek meg a naplementét vagy játszatok egy jót a parkban.

Kutyasétáltatás naplementében

Ha kedden és csütörtökön később mész be dolgozni, menjetek reggel sétálni vagy futni. Utána reggelizzetek meg, míg kedvenced kifújja magát, idd meg a kávédat vagy intézz el pár e-mailt és indulhatsz is az irodába.

A kutyasétáltatást vedd kikapcsolódásnak és élvezd az együtt töltött időt!

Képek: shutterstock.com