Téged is zavarnak az idegen macskák? Akkor valószínűleg ismerős a következő helyzet: egy napos délután a kertben ülsz. De mit érzel? Fúj! A szomszéd macskája ismét betévedt a gyönyörű virágágyásodba. A kerted egy nagy toalettként szolgál.

Természetesen nem csak a szaga kellemetlen, de nagyon egészségtelen is. Ha például gyermekeid vannak, ők valószínűleg kapcsolatba kerülhetnek a macskaürülékkel. Amellett, hogy nagyon tisztátalan, nagyon egészségtelen is. Ebben a cikkben 12 tippet olvashatsz, amelyekkel megakadályozhatod, hogy idegen macskák járjanak a kertedbe, és azt egy nagy toaletté változtassák.

Macska távoltartása – Miért kergessük ki a macskákat a kertünkből?

Idegen macskák zaklatnak a kertben? Ez természetesen nem helyes. Egyáltalán nem kellene a kertben lenniük. De magyarázd el nekik. A macskaürülék a kertben nagyon kellemetlen. Ráadásul az egészségre is veszélyes. A macskaürüléktől különösen a terhes nőknek kell tartaniuk. Azért, mert toxoplazmózissal fertőzhetik meg őket. Ez nagyon veszélyes a magzatra nézve.

Imádod a madarakat? Akkor van még egy jó okod arra, hogy távol tartsd az idegen macskákat a kertedtől. A macskák szeretik elkapni a madarakat. Kialakítottál már egy szép helyet a kertedben, ahol gyönyörködhetsz a madarakban? Akkor természetesen meg akarod védeni a madarakat a szomszéd macskájától.

Macska távoltartása a madaraktól

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a macskák bejussanak a kertbe? Íme néhány tipp, hogyan tarthatod távol az idegen macskákat a kertedtől anélkül, hogy feldühítenéd a macskatulajdonosokat.

Macska távoltartása a kerttől. 12 tipp dióhéjban:

 • Talajtakaró a macskák ásása ellen
 • Kevesebb macska a kertben az aromás növényeknek köszönhetően
 • Macskák elriasztása tüskés növényekkel
 • A kert elbarikádozása hálóval
 • Macskák elriasztása vízzel
 • Ultrahang, hogy távol tartsd a macskákat a kertedből
 • Macskák elriasztása kakaóhéjjal
 • Tartsd távol a macskákat a kertedből naftalinnal
 • Macskák elriasztása kávézaccal
 • Tereld el a macskák figyelmét a kertben
 • Nehezítsd meg a macskák számára a bejutást függőleges lécekből álló kerítéssel
 • Bambusz botok a macskák elriasztására

1.Talajtakaró a macskák ásása ellen

Miért választják a macskák a te kertedet kotorászásra? Valószínűleg olyan hely van a növények között, ahol laza a talaj. Ez ideális hely a macskák számára a székletürítéshez. Ezért érdemes megpróbálkozni a talaj lefedésével. Minél teltebb a kert növényekkel, annál kevesebb helyet kap a macska, ahol áshat. És persze mindig jó dolog új növényeket és talajtakarókat vásárolni. Szereted a sok zöldet? Vagy még több színt szeretnél? Vannak olyan növények is, amelyek segítenek a macska távoltartásában. Erről bővebben alább.

Macska távoltartása talajtakarással

2.Kevesebb macska a kertben az aromás növényeknek köszönhetően

A macska távoltartásának másik módja az aromás növények használata. Az erős illatú növényeket a macskák nem szeretik. Helyezz el erős illatú növényeket a lehető legtöbb helyen. A legtöbb macska ezt nagyon kellemetlennek találja, ezért határozottan elkerüli ezeket a helyeket a kertben. E tekintetben az erős citromillatú növények tűnnek a legjobbnak a macska távoltartására a kerttől.

Tipp: A citromillatú növényeket kaspóban a teraszon is elhelyezheted, hogy a gyönyörű teraszodtól és kerti bútoraidtól is távol tartsd az idegen macskákat.

Tartsd távol a macskákat a kertedtől a következő aromás növényekkel:

 • Geranium macrorrhizum (illatos gólyaorr)
 • Ruta graveolens (kerti ruta)
 • Thymus Citriodorus (citromillatú kakukkfű)
 • Pelargonium graveolens (illatozó muskátli)
Macska távoltartása aromás növényekkel

3.Macskák elriasztása tüskés növényekkel

Nincs idegesítőbb a tüskéknél. A macskák is így gondolják, és nem szívesen sétálnak körülöttük. Szerencsére vannak olyan gyönyörű tüskés növények és cserjék, amelyek megérdemelnek egy szép helyet a kertben. Gondolj csak a gyönyörű bimbós rózsákra vagy a bokorrózsákra a gyönyörű virágaikkal. A lent felsorolt növényekkel a macska távoltartása gyerekjáték lesz.

Tartsd távol a macskákat ezekkel a tüskés növényekkel:

 • Crataegus (galagonya)
 • Pyracantha (tűztövis)
 • Rózsák
Macska távoltartása tüskés növényekkel

4.A kert elbarikádozása hálóval

A macskák szeretik a kertet alomtálcának használni. Ezért a kerítésen lévő lyukak hálóval történő befedésével megnehezítheted a macska számára a közlekedést. Emiatt nagyobb valószínűséggel választanak könnyebben hozzáférhető kertet, például a szomszéd kertjét. A macska távoltartása a kerttől már-már sportnak tűnik. A legjobb módja annak, hogy a macskák ne kakiljanak a kertbe, az, hogy egyáltalán nem jutnak be a kertbe.

Macska távoltartása hálóval

5.Macskák elriasztása vízzel

Locsolócsővel öntözöd a kertet? Vagy csúcsminőségű vízérzékelőt használsz? Mindkettő hatékony. A vízérzékelő azonban egyszerűbb számodra, mint a kerti tömlő. Végül is a macskáknak sok ismétlésre van szükségük ahhoz, hogy megértsék, hogy nem látod őket szívesen a kertedben. A megoldás egy olyan kerti locsoló, amely reagál a mozgásra. Ha egy macska belép a kertbe, és az érzékelő hatótávolságán belül van, a rendszer vízzel permetezi le. Ez a készülék a tavak macskák és a gémek elleni védelmére is jól használható.

Macska távoltartása vízzel

6.Ultrahang, hogy távol tartsd a macskákat a kertedtől

Az egyik taktika a macska távoltartására a kerttől az ultrahang. Ez egy mozgásérzékelő által aktivált eszköz. Nagyon magas hangokat bocsát ki, és mivel a macskák jól hallanak, képesek érzékelni ezeket a magas hangokat. Ez nagyon kellemetlen a macskák számára, ezért el fogják hagyni a kertet. Ezt a hangot gyakran hallják a fiatalok, de nagyon halkan. Ezt az eszközt rendszeresen használják előkertekben. Ez megakadályozza, hogy a saját gyermekeidet elkergesd a kertből.

7.Macskák elriasztása kakaóhéjjal

A növények talajtakaróként való használata mellett a kakaóhéj is választható. A macskák nem szeretnek ezeken a héjakon sétálni, mert nem kényelmesek a mancsaiknak. Az illatát sem szeretik. A fakéreg vagy a faforgács is említésre méltó eszköz a macska távoltartására a kerttől. Mégis úgy tűnik, hogy kevésbé bánják őket, mint a kakaóhéjat.

Macska távoltartása kakaóhéjjal

8.Tartsd távol a macskákat a kertedtől naftalinnal

A macskák nagyon érzékenyek bizonyos szagokra. A naftalin szaga nagyon undorító a macskának. Szerencsére az emberek nem találják kellemetlennek a szagát. Ezért használj naftalin golyókat minden népszerű bejáratnál a kertbe. Vagy tedd őket a földbe, ahol a macskák szeretnek kakilni. Jó átmeneti megoldás a macska távoltartására a kerttől.

9.Macskák elriasztása kávézaccal

Egy másik módja a macska távoltartására a kerttől az, ha kávézaccot szórsz szét a kertben. A macskák szeretnek a mancsaikkal a homokban ásni. Ha azonban kávézaccot szórsz a kedvenc ásóhelyükre, az a mancsaikhoz tapad, és ezt nem szeretik. A macskák állandóan nyalogatják a mancsaikat, és a kávé keserű íze miatt inkább nem mennek a kertbe.

Tipp: A kávézacc szétszórása a talajnak és a növényeknek is jót tesz. Két legyet ütsz egy csapásra!

Macska távoltartása kávézaccal

Egyéb házi és kerti szerek a bosszantó macskák ellen

Rengeteg más módja is van annak, hogy a macskákat távol tartsd a kertedtől. Ha van otthon eceted, spricceld be vele a kertedet. Az ecet szagától a macskák számára nem lesz vonzó a kert. Vigyázz, hogy ne kerüljön a növényekre vagy azok gyökereire. Az ecet szintén elterjedt gyomirtó. És jó okkal.

Narancs- vagy citromhéjra is gondoltál már? Ha a macskák utálják a citrusfélék illatát árasztó növényeket, a citrom- és narancshéj abszolút borzalom lehet számukra. Az olyan fűszernövények, mint a fokhagyma és a bors, amelyeknek erős illata van, ideálisak a macska távoltartására a kertedtől. Sajnos azonban ezek csak ideiglenes megoldások. Mert amint elered az eső, minden szag eltűnik.

10.Tereld el a macskák figyelmét a kertben

Nem tudod hogyan tovább? A macska távoltartása kudarcba fulladt? Akkor próbáld meg elterelni a macskákat a kincseidtől, oly módon, hogy a macskák által kedvelt növényekkel alakítasz ki egy sarkot. Így elkerülik azokat a helyeket, ahová nem szeretnéd, hogy menjenek. Számos olyan növény van, amelyet a különböző macskák kedvelnek.

Macskák által kedvelt növények:

 • Nepeta (macskamenta)
 • Cyperus alternifolius (vízipálma)
 • Dianthus deltoides (réti szegfű)
Macska távoltartása figyelemeltereléssel

11.Nehezítsd meg a macskák számára a bejutást függőleges lécekből álló kerítéssel

Ne könnyítsd meg a macskák számára a kertbe való bejutást. Tartsd távol a macskákat a kerttől függőleges lécekből álló kerítéssel. A macskáknak így sokkal nehezebb lesz átmászni a kerítésen. Valószínű, hogy valaki másnak a kertje könnyebben megközelíthető, és a macska azt fogja választani. Elnézést a szomszédoktól!

12.Bambusz botok a macskák elriasztására

Üres helyek vannak a kertedben? A macskák szeretik a gondtalan ásásra alkalmas helyet. Ezeken a helyeken bambuszrudakat szúrhatsz a földbe. Így nem adsz teret a macskáknak az ásáshoz, és ők inkább a gondtalan ásásra szánt helyet részesítik előnyben. Ha a botokat ferdén szúrod be, ez egy olyan akadály, amelyet a macskák (remélhetőleg) el fognak kerülni. Ez megvédi például a zöldségeskertet is a macskáktól. A macska távoltartása a zöldségeskerttől létfontosságú.

Hogyan tartsd a saját macskádat a kertben?

Most már tudod, hogyan akadályozhatod meg, hogy a macskák bejussanak a kertedbe. De mi van akkor, ha saját macskákat szeretnél tartani a kertben. Macskatulajdonosként tartsd a kertedben a macskádat, így sosem lesz szükségük erre a listára a szomszédaidnak.

Hallottál már a macskakerítésről? Tökéletes módja annak, hogy a macskákat a kertben, a többi macskát pedig a kerten kívül tartsd. A kerítésdrót csak kisfeszültségű, így állatbarát megoldás is. Elsősorban megijeszti őket. Ennek a kerítésnek a kihelyezésével a macskákat a kerten belül vagy kívül tarthatod. A macska valóban kap egy kis áramütést, amikor megérinti a drótot.

Képek: shutterstock.com