Mekkora az ideális magassága egy pelenkázó komódnak? És miért olyan fontos a magasság? A komód fontos bútordarab a gyermekszobában. Valószínűleg a leggyakrabban használt is. Az ideális magasság megkönnyíti az öltözködést. A megfelelő magasságú komód szintén megelőzheti a hátproblémákat.

A komódot minden nap használni fogod, ezért fontos, hogy megfelelő magasságú legyen. Gyorsan meghatározhatod, hogy milyen magasság az ideális számodra, és elkerülheted a hátfájást a baba öltöztetése vagy pelenkázása közben.

Mekkora a pelenkázó komódok szokásos magassága?

A komódok átlagos magassága 90 és 105 cm között van. Fontos, hogy ne görnyedj a baba pelenkázása közben. Ezért ügyelj arra, hogy a komód legalább 90 cm magas legyen.

Te vagy a párod valamivel magasabbak vagytok az átlagnál? Akkor számotokra egy magasabb komód lesz a megfelelőbb. Alacsonyabbak vagytok? Akkor természetesen célszerű egy kicsit alacsonyabb komódot választani. Ne feledd, hogy az üzletben cipőt viselsz, otthon pedig gyakran papucsot vagy zoknit. Az is kellemesebb, ha a komód alá be lehet tenni a lábat. Kényelmesebb, mert nem kell annyira kinyújtani a karodat.

Praktikus trükk a pelenkázó komód megfelelő magasságának meghatározásához

Egy praktikus trükkel, a karjaidat felhasználva, könnyen meghatározhatod a komód ideális magasságát. Állj a képzeletbeli komód elé, és tégy úgy, mintha a babát pelenkáznád. A megfelelő magasságot úgy tudod megállapítani, hogy a karjaidat 90 fokos szögben tartod. Így gyorsan és egyszerűen meghatározhatod a pelenkázó komód megfelelő magasságát. Ne feledd, hogy a komódon egy pelenkázó lap is lesz, amely körülbelül 5 cm vastag.

Mi fontos még egy komód vásárlásakor?

A hátfájás elkerülése érdekében a megfelelő magasság mellett más szempontokat is figyelembe kell venni. Az alábbiakban további fontos tényezőket olvashatsz a komód vásárlásával kapcsolatban:

A gyermek biztonsága

A komód vásárlásakor a legfontosabb szempont természetesen a gyermeked biztonsága. A komód biztonságát illetően is számos szempontot kell figyelembe venni.

Komód magasított szélekkel

Ha a komódnak magasított szélei vannak, akkor különösen biztonságos. Nemcsak az oldalán, hanem hátul is, ha nem tervezed teljesen a falnál elhelyezni a komódot. Ennek a magasított szélnek legalább 3 cm magasnak kell lennie. Ez megakadályozza, hogy a gyermek később, amikor már kicsit idősebb lesz, lemásszon vagy leguruljon a komódról.

Pelenkázó komód magasított szélekkel

Masszív és stabil komód

Biztonsági okokból a komódnak stabilnak kell lennie. Amikor a gyermeket a komódra helyezed, nem szabad, hogy meginogjon. Görgős komódod van? Győződj meg arról, hogy a komódnak legalább 2 kereke lefékezhető. Arra is ügyelj, hogy ne akassz nehéz tárgyakat a komódra. Ez ugyanis megzavarhatja a komód egyensúlyát.

Komód éles élek nélkül

Bizonyára azt szeretnéd, ha az egész pelenkázó komód sima felületű lenne, ezért gondosan ellenőrizd, hogy nincsenek-e éles szélei és sarkai. Az új komódok azonban ma már gyakran gyermekbiztosak.

Fiókok fiókfékezővel

A komódok gyakran rendelkeznek fiókokkal, amelyekben a gyermekruhákat és egyéb termékeket tároljuk. Győződj meg róla, hogy a fiókok fiókfékezővel rendelkeznek. Ezek az úgynevezett fiókbehúzók megakadályozzák, hogy a fiók a gyermekre essen. A fiókfékezőket külön is megvásárolhatod, és később is felszerelheted.

Pelenkázó komód rések és apró alkatrészek nélkül

A gyermek ujjai beszorulhatnak egy lyukas vagy réses komódba. Az apró, laza alkatrészek fulladásveszélyt is jelentenek a gyermekek számára. Ezért vásárolj olyan komódot, amelyen nincsenek rések és apró alkatrészek, amelyek kilazulhatnak.

Biztosítsd, hogy a komód központi helyen legyen

A komód elhelyezése is fontos. Ügyelj arra, hogy a komód ne legyen ablak közelében, mert nem szeretnéd, hogy a gyermeked megfázzon. A baba számára az sem egészséges, ha a komód a fűtőtest közelében van. A komódot a hálószobában központi helyre tedd.

Komód nagy munkafelülettel

A munkalap mérete is fontos? Igen, így van. A tágas munkalap fontos a könnyű öltözködéshez és pelenkázáshoz. Ügyelj arra, hogy a munkalap néhány centiméterrel nagyobb legyen, mint maga a komód. Ez kedvezőbb lesz a hátadnak.

Egy átlagos pelenkázó komód 75 cm hosszú és 60 cm széles pelenkázó lapot kínál. Ez az ideális méret. A munkalapon szeretnéd tárolni a pelenkázó alátéteket, ruhákat, ápolószereket és pelenkákat. Egy kis fali fogas is hasznos kellék, például ruhák felakasztására. A komód fölé egy polcot is felszerelhetsz. A polcra ugyanis rengeteg ápolási termék felfér, és azok mindig könnyen elérhetőek lesznek. Praktikus!

Pelenkázó komód nagy munkafelülettel

Pelenkázó lap komódra

Most vásároltál egy gyönyörű komódot, de észrevetted, hogy a munkalap nem elég nagy. Használj pelenkázó lapot a munkafelület növeléséhez. A pelenkázó lappal biztos lehetsz benne, hogy a baba egyenesen előtted fog feküdni. Ez nagyon praktikus az örökmozgó babák öltöztetésénél és pelenkázásánál.

Pelenkázó lap komódra

Rengeteg tárolóhely a pelenkázó komódban

Javasoljuk, hogy egy nagyméretű, sok tárolóhellyel rendelkező komódot szerezz be. Így mindig kéznél lesz minden. Nem kell egyedül hagynod a gyerekedet. Egyik kezeddel fogod a babát, a másikkal pedig keresed a pelenkát. A pelenkázó komód gyakran szolgál öltözőszekrényként is. Győződj meg róla, hogy minden szükséges holmi a pelenkázó lapon vagy a komódban van. Ezzel biztosítható, hogy ne történjenek balesetek.

Komód kis gyerekszobába

Kicsi a gyerekszoba? A komód pedig sok helyet foglal el? Akkor válassz falra szerelhető pelenkázó lapot. Ez egy összecsukható lap, amely a falhoz rögzíthető. Könnyen összecsukható öltözködés vagy pelenkázás után. A pelenkázó lap így szinte semmilyen helyet nem foglal el, és bőven marad mozgástér a gyerekszobában.

TIPP: Ha épp gyerekszobát készülsz berendezni, olvasd le a Hogyan rendezzük be a gyerekszobát 2 gyermek számára? cikkünket is.

Képek: shutterstock.com