A minimalizmus szó hallatára általában fehér falakat és üres lakást képzelünk el. A minimalista életstílus azonban nem azt jelenti, hogy minden szépről és jóról le kell mondani.

Minimalizmus - dolgozósarok

A minimalista lakberendezési stílus egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem is csoda, hiszen bizonyos értelemben szabad utat enged az ötleteknek és a sajátos elképzeléseknek.

Mi a minimalizmus?

A minimalizmus a kevesebb több elven alapul. A minimalista életmód lényege, hogy csak annyi tárgyat birtokolsz, amennyire valóban szükséged van. Nem többet, és nem kevesebbet. Ez egyben rendezettséget és teret is jelent.

Minimalizmus a hálószobában

A minimalista otthon könnyed hangulatot kelt és zavartalan pihenést kínál. Emellett természetesen a takarítást is nagyban megkönnyíti. Kisgyermekes szülők egyenesen rajonganak ezért a stílusért.

Minimalizmus a konyhában

Természetesen a minimalizmus nemcsak a lakberendezésre irányul, ez egy életstílus. Alapelve, hogy minden felesleges tárgytól, gondolattól, tevékenységtől és még kapcsolatoktól is meg kell szabadulni ahhoz, hogy igazán szabad lehess és fejlődhess.

Hol kezdjük?

Kezdjük a takarítással! Szabadulj meg minden felesleges holmitól. Dobd ki vagy ajándékozd el azokat a tárgyakat, bútorokat, kiegészítőket, melyeket alig használsz vagy egyszerűen már nem okoznak örömet számodra. Lassan nézd át a szobákat, majd magukat a szekrényeket is.

Ne feledd, hogy a minimalizmus egy életstílus, tehát nem az a cél, hogy most mindent kidobj és új holmikat vegyél, amik megfelelnek a minimalizmusnak. Ez nem megoldás! Amit lehet használj fel. A sötétítő függönyökből varrhatsz párnahuzatokat, a megunt párnahuzatokból varrhatsz zsákokat a zöldségekre és gyümölcsökre vagy bevásárlótáskákat.

Minimalizmus - dekorációk

Ha végül valamit mégis kiszelektálsz azt ne dobd rögtön a kukába. Próbáld meg a számodra felesleges holmikat elcserélni valami másra, amire szükséged van. A cserélgetéssel eléred a minimalizmus fő célját: Nem veszel új holmikat. Cserélgethetsz ruhát, divatkiegészítőket, bútort, lakberendezési kiegészítőket, még a gyerek játékait is elcserélheted, ha már kinőte azokat és újra vágyik.

Szeretsz olvasni és már annyi könyved van, hogy kétsorral állnak a polcokon. Képzeld, manapság már a könyvek halmozása és kiállítása sem divat. A könyveidet szintén kicserélheted valakivel, így megint lesz mit olvasnod, vagy ha valóban rengeteg könyved van egy kis pénzt is kereshetsz, ha eladod őket. Amellett, hogy megszabadulsz a felesleges könyvektől a bolygónak is jót teszel. Minden egyes továbbadott könyv csökkenti a nyomtatásnál felhasznált kivágott fák és víz mennyiségét, illetve csökkenti a kibocsátott CO2 mennyiségét.

Színek és formák

A színeknél és formáknál szintén érvényes a kevesebb több. Ami a színeket illeti a legtipikusabbak a fehér, bézs, szürke és fekete különböző árnyalatai. A cél nyugtató és harmonikus környezet kialakítása, tehát az egyes színek kombinációját sem javasolt túlzásba vinni.

Minimalizmus - letisztult nappali

A formáknál az egyszerűség vezet. A korlátozott színtartomány ellenére érdekes kontrasztot érhetsz el, ha az egyszerű vonalvezetésű formákat természetes anyagokkal kombinálod, mint például a fa, beton, fém, üveg, stb.

Első helyen a kényelem

A minimalizmus alapja a hangulatos letisztultság. Nem az a cél, hogy üres teret alakíts ki, hanem hogy kevesebb holmival érd el az igazi otthon érzetét. A bútorok és dekorációk hiánya gyönyörű légies teret eredményezhet, de az otthon hangulatát nem teremtik meg. Néhány takaró vagy párna teljesen megváltoztatja a helyiség hangulatát. Fontos, hogy ezek az úgymond hangulatot teremtő kiegészítők is rendelkezzenek valamilyen funkcionalitással. Szobrok és egyéb csecsebecsék helyett inkább helyezz el a szobákban pár szobanövényt.

Minimalizmus a nappaliban

Minimalista bútorok

A minimalista bútorokat egyszerű fonalvezetés jellemzi. A funkcionalitás alapnak számít. Mivel az a célunk, hogy minél kevesebb bútor legyen a helyiségben, ezért érdemes multifunkciós darabokba fektetni. Az egyes bútorokat magunk is összeállíthatjuk.

A csináld magad raklapbútorok népszerűsége napjainkban egyre csak nő. Nem is csoda, hiszen ökológiai és nem terheli a környezetet, trendi, olcsó, tartós, könnyen karbantartható, szükség szerint kombinálható és végül, de nem utolsó sorban, teljes mértékben személyre szabható. Egy minimalista gondolkodású személy nem is vágyhatna többre.

Minimalista életstílus növényekkel

Ez a stílus szinte elképzelhetetlen szobanövények nélkül. Javasolt kerülni az élénk színekben pompázó virágokat. Válassz inkább tiszta zöld szobanövényeket vagy pozsgás növényeket. Ezek nyugalmat árasztanak, így nem zavarják meg a minimalista egyszerűséget. Ha szeretnéd különlegessé tenni a virágokat, ültesd be őket fejjel lefelé.

Minimalizmus - szobanövények

Képek: shutterstock.com