A minimalizmus szó hallatára általában fehér falakat és üres lakást képzelünk el. A minimalista életstílus azonban nem azt jelenti, hogy minden szépről és jóról le kell mondani.

A minimalista lakberendezési stílus egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem is csoda, hiszen bizonyos értelemben szabad utat enged az ötleteknek és a sajátos elképzeléseknek.

Mi a minimalizmus?

A minimalizmus a kevesebb több elven alapul. A minimalista életmód lényege, hogy csak annyi tárgyat birtokolsz, amennyire valóban szükséged van. Ez egyben rendezettséget és teret is jelent.

Minimalista polcok

A minimalista otthon könnyed hangulatot kelt és zavartalan pihenést kínál. Emellett természetesen a takarítást is nagyban megkönnyíti. Kisgyermekes szülők egyenesen rajonganak ezért a stílusért.

Hol kezdjük?

Kezdjük a takarítással! Szabadulj meg minden felesleges holmitól. Dobd ki vagy ajándékozd el azokat a tárgyakat, bútorokat, kiegészítőket, melyeket alig használsz vagy egyszerűen már nem okoznak örömet számodra. Lassan nézd át a szobákat, majd magukat a szekrényeket is.

Színek és formák

A színeknél és formáknál szintén érvényes a kevesebb több. Ami a színeket illeti a legtipikusabbak a fehér, bézs, szürke és fekete különböző árnyalatai. A cél nyugtató és harmonikus környezet kialakítása, tehát az egyes színek kombinációját sem javasolt túlzásba vinni.

Minimalizmus a dolgozószobában

A formáknál az egyszerűség vezet. A korlátozott színtartomány ellenére érdekes kontrasztot érhetsz el, ha az egyszerű vonalvezetésű formákat természetes anyagokkal kombinálod, mint például a fa, beton, fém, üveg, stb.

Első helyen a kényelem

A minimalizmus alapja a hangulatosság. Nem az a cél, hogy üres teret alakíts ki, hanem hogy kevesebb holmival érd el az igazi otthon érzetét. A bútorok és dekorációk hiánya gyönyörű légies teret eredményezhet, de az otthon hangulatát nem teremtik meg. Néhány takaró vagy párna teljesen megváltoztatja a helyiség hangulatát.

Minimalista bútorok

A minimalista bútorokat egyszerű fonalvezetés jellemzi. A funkcionalitás alapnak számít. Mivel az a célunk, hogy minél kevesebb bútor legyen a helyiségben, ezért érdemes multifunkciós darabokba fektetni.

Minimalizmus a nappaliban

Minimalista életstílus növényekkel

Ez a stílus szinte elképzelhetetlen szobanövények nélkül. Javasolt kerülni az élénk színekben pompázó virágokat. Válassz inkább tiszta zöld szobanövényeket vagy pozsgás növényeket. Ha szeretnéd különlegessé tenni a virágokat, ültesd be őket fejjel lefelé.