A nappali a lakás leggyakrabban használt helyisége. Biztonságot és kényelmet kell nyújtania, vagyis jól kell éreznünk magunkat benne. Melyek a leggyakrabban elkövetett hibák a nappali berendezésénél? Van pár tippem, hogy elkerüld a legrosszabb hibákat. A következő nappali ötletek közelebb visznek álmaid nappalijához.

Nappali berendezése – 1. hiba: szőnyeg faltól falig

A magyar otthonokban nagyon gyakori hiba az univerzális szőnyeg az egész helyiségben. Sokszor eltakarja a gyönyörű parkettát vagy hajópadlót, és vizuálisan feleslegesen elveszi a teret. A szoba nem lesz otthonosabb a szőnyegnek köszönhetően, és az allergiások számára sem túl előnyös ez a választás. Gyakorlati szempontból mindenféle foltokkal is meg kell majd küzdened, a kiömlött bortól kezdve a háziállatok szőréig, minden megtapad a szőnyeg szálaiban.

Nappali ötletek – Nappali berendezése-sötét nappali

Nappali ötletek – 1. megoldás

Kerüld a nagyméretű szőnyegeket, inkább vásárolj darabszőnyegeket. Ezeket a nappali központi részén is elhelyezheted, ahol a kanapé és a dohányzóasztal van. Meglátod, hogy a tér hirtelen teljesen másképp fog hatni rád!

Nappali berendezése – 2. hiba: túl sok csecsebecse

Az ízléses dekoráció és a rendetlenség között nagyon vékony a határ. Ha különböző szobrokat, dekorációkat, ajándéktárgyakat is szeretnél kiállítani, akkor csak óvatosan a lelkesedéssel és a halmozással. Tényleg a meghittség benyomását keltik, vagy már túlzásba estél velük? Próbáld ki, hogy egy időre eltünteted őket a polcokról és a szekrényekből, s mindjárt sokkal nyugodtabb leszel!

Nappali ötletek – Nappali berendezése-zsúfolt nappali

Nappali ötletek – 2. megoldás

Szobrok és dekorációk helyett inkább vásárolj olyan dolgokat a nyaralás során, amelyeknek hasznát is tudod venni – például fűszereket, helyi specialitásokat, olajokat vagy kézzel készített konyhai eszközöket. Ha emlékeket szeretnél a nappaliban, arra is van stílusos megoldás. A kanapé mögötti falat kihasználhatod világtérkép felfestésére vagy falmatrica felragasztására. Ezen a térképen bejelölhetsz minden meglátogatott országot és várost. Ha konkrét városban töltötted a szabadságot, akkor ennek a városnak a térképét műalkotásként felakaszthatod a falra. Egy idő után gyönyörű gyűjteményed és emlékfalad lesz.

Nappali berendezése – 3. hiba: óriási szekrénysor

Bár ma már a legtöbb ember otthonában nem találunk hatalmas nappali falakat, ezeket felváltották a „modernebb“ nappali szekrénysorok, de még azok is mindig sok helyet foglalnak el. Jóllehet sokkal jobban néznek ki, kérdés, hogy valóban szükséged van-e ennyi tárolóhelyre. Alaposan gondold át, hogy valójában mit szeretnél a polcokra tenni, és hogy inkább nem-e lenne jobb egy légiesebb polcos elembe fektetni és a televíziót egy klasszikus tévéasztalra helyezni.

Nappali ötletek – Nappali berendezése-óriási nappali szekrény

Nappali ötletek – 3. megoldás

A borospoharak biztosan megtalálják a helyüket a konyhában, és kinek van szüksége manapság DVD-kre és CD-kre, igaz? Minden felesleges porfogót likvidálj, azon kívül, hogy rendezettebb lesz a nappalid, még a takarítás is sokkal gyorsabb lesz, ha nem kellesz minden egyes kacatot leporolnod. Manapság már a könyvek halmozása sem divat.

Nappali berendezése – 4. hiba: rosszul kombinált színek

Az egyes bútordarabok kombinálása problémás lehet. Csakúgy, mint a színek, amelyeket a fa dekorral szeretnél párosítani. Erre létezik egy egyszerű szabály – a kevesebb több. A belső terekben a padló, az ablakok, az ajtók és a bútorok tekintetében a neutrális árnyalatok a megfelelőek. Itt tehát az úgynevezett kéttónusú szabály érvényesül – a bútoroknak és a padlónak vagy az ajtóknak két árnyalattal sötétebbnek/világosabbnak kell lenniük egymástól, hogy kitűnjenek. A falak és a padló élénkebb színekben nem túl praktikusak – hamar megunhatod őket, és ahelyett, hogy nyugtatóan hatnának rád, ellenkező érzéseket kelthetnek benned.

Nappali ötletek – Nappali berendezése-egyhangúság

Nappali ötletek – 4. megoldás

A merészebb színeket a kiegészítőknél – díszpárnáknál, plédeknél, függönyöknél – bátran használhatod. Szükség esetén rögvest kicserélheted őket. Ha egész életedben élénk színű falakról álmodoztál a nappaliban, akkor lenne egy megoldás a számodra. Fess le, de csak egy falat, a megálmodott élénk színeddel. A kanapé mögötti vagy a TV mögötti fal tökéletesen alkalmas ilyen célokra.

Nappali berendezése – 5. hiba: összevissza vásárlás

Óvakodj a hirtelen fellángolásból tett bútorvásárlástól. Az egyes elemeknek illeszkedniük kell egymáshoz, ezért először tisztázd a szoba koncepcióját, és csak azután válogass és vásárolj. Az egyes termékek, amelyeket külön-külön máshol vásárolsz meg, egyáltalán nem biztos, hogy illeszkedni fognak egymáshoz.

Nappali ötletek – Nappali berendezése-mindenféle bútor

Nappali ötletek – 5. megoldás

Próbálj meg garnitúrákat keresni az interneten, ha nem is vásárlod meg a készlet összes kapható darabját, nem baj, sőt. Szinte minden webáruház lehetővé teszi, hogy a garnitúrából csak azokat a darabokat vásárold meg, amelyekre szükséged van. Később azonban ugyan annál a gyártónál, azonos stílusú, anyagú és árnyalatú bútordarabra találsz, így nyugodtan kiegészítheted a nappalidat egy újabb bútordarabbal és nem kellesz félned, hogy nem fog illeni a már meglévő bútorokhoz.

Nappali berendezése – 6. hiba: túl sok kiegészítő

Biztosan ismerős – számtalan pléd, virág, ágytakaró, díszpárna és fényfüzér. Gondolj azonban a dolgok praktikus oldalára is. Kényelmesen el tudsz majd nyújtózni a tévé előtt egy ilyen térben? Nyugodtan el fogsz tudni fogyasztani egy kávét? Teát? Gondolj arra, hogy az otthonosság praktikus is kell, hogy legyen, és a kötött kockás pléd meg a fényfüzér hatástalanok, ha attól félsz, hogy minden mozdulatoddal levered valamelyiket.

Nappali ötletek – Nappali berendezése-sok párna

Nappali ötletek – 6. megoldás

Mielőtt összevásárolnál mindenféle kiegészítőt, készíts listát a megvásárolni kívánt termékekről. A jobb elképzelés érdekében használj öntapadós jegyzettömböt. Egy kiegészítő egy lap. Ezekkel a lapokkal felszerelkezve menj körbe a nappalin és ragaszd az egyes „kiegészítőket“ a tervezett helyükre. A végeredményből nagyon egyszerűen kiderül, hogy mire is van valójában szükséged.

Nappali berendezése – 7. hiba: túlzott visszafogottság

A félelem a legnagyobb ellenség. A túl sok szín ugyanolyan káros, mint az unalmas szürkeség. Ha túlságosan félni fogsz, könnyen megtörténhet, hogy egy szomorú és komor, élettelen belső térben találod magad. Ne próbáld meg szuper színessé tenni a nappalidat, tele sárgával vagy pirossal, de ne is fojtsd fehérbe. Mindig egészítsd ki olyan mintával vagy színnel, amely teljessé teszi az összképet, és örömet visz bele.

Nappali ötletek – 7. megoldás

Ne félj bekomponálni a nappaliba a kedvenc színedet vagy mintádat. Ha a kanapé lesz a nappali középpontja nyugodtan izgalmasabb színben is pompázhat. Egy-két világos díszpárna megtöri a wow hatást, tehát az élénkség nagyon egyszerűen korrigálható. A kedvenc mintádat tapéta vagy darabszőnyeg, esetleg sötétítő függöny formájában csempészheted be a nappalidba.

Tipp: Hogyan válasszunk kanapét

Képek: shutterstock.com