Kezdjük egy találós kérdéssel: Melyik a lakás legfontosabb helyisége? Sokan gondolkodás nélkül a nappalit választják, de valóban a nappali lenne az? Gondolj csak bele, mennyi időt töltesz a családdal vagy a barátokkal a konyhában?

A konyha nem csak a főzés és étkezés központja, ez a szoba a ház szíve! Ebben a helyiségben a padlóburkolatnak sincs könnyű dolga. Leejtett edények és konyhai eszközök, kiloccsant leves vagy mártás, ez mind maximálisan próbára teszi a padlót.

Konyha

A padlón nem érdemes spórolni

A régi konyha felújításánál vagy az új konyha kialakításánál mindig a minőséget válasszuk. Ez nemcsak az energiatakarékos készülékekre, praktikus kiegészítőkre és masszív bútorokra, de magára a padlóburkolatra is érvényes.

A konyhába tervezett padlóburkolatnak elsősorban ellenállónak kell lennie a mechanikai sérülésekkel, meleggel és nedvességgel szemben. Ezeket alapkritériumnak is vehetjük, hiszen a konyhában nem ritka, hogy leeseik, kiloccsan vagy szétömlik valami a földre. Az emberek többsége ezért csempe, vinyl vagy laminált padló mellett dönt. Mindegyik remek választás, de mi a csempét és a vinylt fogjuk közelebbről megvizsgálni.

A csempe előnyei és hátrányai

A csempe ápolása és karbantartása gyerekjáték. Tisztításához ugyanis szinte bármilyen tisztítószer alkalmazható. Súrolásra csak nagyon makacs foltok esetén van szükség. A fugánál azonban más a helyzet. Ha teheted, válassz minőségi műgyanta bázisú fugázót. A műgyanta bázisú fugázó, azaz epoxi fuga a cementbázisú fugázóval ellentétben vízzáró és nem porózus, tehát nem szívja magába a szennyeződéseket.

A biztonságról szintén nem szabad megfeledkezni. Ma már nem jelent problémát a csúszásgátló csempe beszerzése. Olvasd el alaposan a csempe címkéjét és gondolj a biztonságra!

Ha a csempe mellett döntesz javasolt a padlófűtésen is elgondolkodni. Nyáron kellemes lehet a hűvös felülete, de télen már kevésbé fogjuk értékelni ezt a tulajdonságát.

Padló a konyhába - márványcsempe

A vinyl előnyei és hátrányai

A vinyl rendkívül tartós, rugalmas és mivel nem rendelkezik fugával, ezért praktikus is. Tapintásra puha és meleg, tehát ebben az esetben padlófűtésre sincs szükség, hogy komfortosan érezzük magunkat.

A vinyl legnagyobb hátránya, hogy nem mérettartó. A leragasztás vagy fektetés után a hőmérsékletváltozás hatására megváltoztatja méretét, ezért a falak mentén tágulási hézagokat kell kialakítani.

Padló a konyhába - vinyl padló