Kezdjük egy találós kérdéssel: Melyik a lakás legfontosabb helyisége? Sokan gondolkodás nélkül a nappalit választják, de valóban a nappali lenne az? Gondolj csak bele, mennyi időt töltesz a családdal vagy a barátokkal a konyhában?

Padló - konyhában a család

A konyha nem csak a főzés és étkezés központja, ez a szoba a ház szíve! Ebben a helyiségben a padlóburkolatnak sincs könnyű dolga. Leejtett edények és konyhai eszközök, kiloccsant leves vagy mártás, ez mind maximálisan próbára teszi a padlót.

A padlón nem érdemes spórolni

A régi konyha felújításánál vagy az új konyha kialakításánál mindig a minőséget válasszuk. Ez nemcsak az energiatakarékos készülékekre, praktikus kiegészítőkre és masszív bútorokra, de magára a padlóburkolatra is érvényes.

A konyhába tervezett padlóburkolatnak elsősorban ellenállónak kell lennie a mechanikai sérülésekkel, meleggel és nedvességgel szemben. Ezeket alapkritériumnak is vehetjük, hiszen a konyhában nem ritka, hogy leeseik, kiloccsan vagy szétömlik valami a földre. Az emberek többsége ezért csempe, vinyl vagy laminált padló mellett dönt. Mindegyik remek választás, de mi a csempét és a vinylt fogjuk közelebbről megvizsgálni.

A csempe előnyei és hátrányai

A csempe ápolása és karbantartása gyerekjáték. Tisztításához ugyanis szinte bármilyen tisztítószer alkalmazható. Súrolásra csak nagyon makacs foltok esetén van szükség. A fugánál azonban más a helyzet. Ha teheted, válassz minőségi műgyanta bázisú fugázót. A műgyanta bázisú fugázó, azaz epoxi fuga a cementbázisú fugázóval ellentétben vízzáró és nem porózus, tehát nem szívja magába a szennyeződéseket.

Padló - kisméretű csempe a konyhában

A biztonságról szintén nem szabad megfeledkezni. Ma már nem jelent problémát a csúszásgátló csempe beszerzése. Olvasd el alaposan a csempe címkéjét és gondolj a biztonságra!

Mit keressünk a csempe címkéjén

Méret

A méret általában centiméterben van megadva. A csempe méretének kiválasztása abszolút egyéni preferencia kérdése. Javasolt azonban mindig a helyiség, a mi esetünkben a konyha méretéhez igazítani. Egy kicsi konyha optikailag kisebbnek tűnhet nagyméretű (100×100 cm) csempékkel, viszont megfelelő méretű csempével (például 40×40 cm), pontosan az ellenkező hatást érheted el.

Vastagság

Ez a paraméter milliméterben van megadva, magának a burkolatnak a vastagságát adja meg. A csempe vastagsága általában a csempe méretéhez igazodik.

Kopásállóság

A csempéknél a kopásállóság meghatározásához PEI-értéket használnak. Ezt az értéket tesztelés alapján határozzák meg. A tesztelés acélgolyókkal megtöltött hengerrel történik. Nézzük meg közelebbről az egyes PEI-értékeket:

 • PEI I osztály: Ebbe az osztályba besorolt csempe olyan konyhába alkalmas, amely nagyon alacsony forgalomnak van kitéve és ezáltal a kopásveszély is minimális. Fontos tudni, hogy ezen a csempén nem ajánlott a lábbeliben való járás.
 • PEI II osztály: Egy ilyen jelölésű csempe közepes forgalomnak kitett konyhába alkalmas.
 • PEI III osztály: Ezen osztályba tartozó csempe is közepes forgalomnak kitett konyhába alkalmas, viszont itt már kicsit nagyobb kopásállósággal számolhatunk.
 • PEI IV osztály: Ha rendszeresen használt konyháról van szó mindenképp ebbe az osztályba besorolt csempét válassz. Amellett, hogy nagyobb forgalommal is megbirkózik, a kopásnak is jobban ellenáll.
 • PEI V osztály: Ebben az esetben már inkább ipari konyhába alkalmas csempéről van szó, de ha szükséges, otthoni konyhában is alkalmazható. Természetesen nagyobb forgalommal is megbirkózik és maximálisan ellenálló a kopással szemben.
Padló - nagyméretű csempe a konyhában

Csúszásmentesség

A csúszásmentességet száraz cipőtalpra vonatkozó R9-R12 skálán adják meg a gyártók. Nagyon fontos tudni, hogy minél magasabb az érték, annál biztosabb a csúszásmentesség, viszont a csempe felülete is annál nehezebben tisztítható. Nézzük meg itt is közelebbről az egyes értékeket:

 • R9: Itt sima felületről van szó, azaz nem csúszásmentes.
 • R10: Ebben az esetben már csúszásmentes csempéről van szó.
 • R11: A fokozott csúszásmentességgel büszkélkedő csempe már inkább ipari célra szolgál, de szükség esetén otthoni konyhában is bevethető.
 • R12: Az ilyen besorolású csempe nem túl praktikus otthoni konyhában, mivel nagyon nehezen tisztítható, viszont tény, hogy sosem fogsz rajta megcsúszni.

Ha a csempe mellett döntesz javasolt a padlófűtésen is elgondolkodni. Nyáron kellemes lehet a hűvös felülete, de télen már kevésbé fogjuk értékelni ezt a tulajdonságát.

Padló - sötét csempe

A vinyl előnyei és hátrányai

A vinyl rendkívül tartós, rugalmas és mivel nem rendelkezik fugával, ezért praktikus is. Tapintásra puha és meleg, tehát ebben az esetben padlófűtésre sincs szükség, hogy komfortosan érezzük magunkat, de padlófűtéssel együtt is használható.

Vinyl padló

A vinyl padló tökéletesen vízálló, hőtűrő és felülete csúszásmentes. Mivel kopásállósága is magas, ezért nagyobb forgalomnak kitett konyhába is alkalmas. Nagy előnye, hogy magunk is lerakhatjuk, illetve fektetés után azonnal járható, tehát nem szükséges várni, míg megszárad a ragasztó. A tisztítása is rendkívül egyszerű.

A vinyl padló két fő típusra osztható

 • Ragasztható – ezt a típust ragasztó segítségével közvetlenül az aljzathoz kell rögzíteni. A ragasztható típuson belül feloszthatjuk őket két csoportra Ragasztósra és Öntapadósra.
 • Klikkes (click záras) – ezt a típust úgymond egymásba illesztjük, a panelek a speciálisan kialakított zárnak köszönhetően tökéletesen összekapcsolódnak.
Vinyl padló a konyhában

Képek: shutterstock.com