A tavaszi nagytakarítás lehet egyszerű és fáradságmentes, ha néhány dologra odafigyelünk. Gondoljunk csak bele, odakint már csipognak a madarak és az első tavaszi virágok is szirmot bontottak! Nyissuk ki hát az ablakokat egy napsütéses kora tavaszi napon és vágjunk bele a tavaszi nagytakarításba! 

Szellőztetés és ablakpucolás

Az első napsugarakat megérezve szívesebben állunk neki az ablakpucolásnak. Végre bengedhetjük a friss levegőt a lakásba anélkül, hogy teljesen lehűtenénk a légteret. Végre nem kell kapkodni a szellőztetéssel. Kezdjük tehát a tavaszi nagytakarítást az ablakokkal. A függönyöket is mossuk ki és öblítsük egy finom illatú öblítővel. Illetve az ágyneműket is érdemes ilyenkor cserélni, hogy a takarítás végén minden illatos legyen!

Tavaszi nagytakarítás-ablakmosás
ablaklehúzó

Ha szeretnénk csíkmentesen tiszta ablakokat, akkor előzetesen készüljünk fel egy profi ablaklehúzóval és egy szórófejes ablaktisztítóval. Ezeket a kellékeket a higienia-online.hu webshopból meg is rendelhetjük.   

Portalanítás a friss levegőjű otthonért

Az ablakok megtisztítása és a porszívózás  után a portalanítással érdemes folytatni a munkát. Amíg a portörlést végzed tartsd nyitva továbbra is az ablakokat. Kevesen tudják ugyanis, hogy a leghatékonyabban nyitott ablaknál lehet port törölni. Nem véletlenül kezdik a szobalányok is a munkát ablaknyitással. Amikor végig töröljük a polcokat, peremeket, és minden felületet, ahol korábban leült a por, biztosan felkeverjük azt és a levegőben fog egy ideig keringeni. Viszont ha közben az ablakokat nyitva tartjuk, akkor a nagy részük távozni fog, míg csukott ablaknál a felkevert por visszaül a bútorokra. 

A legjobb portörlők a mikroszálas portörlők! Ezek ugyanis szárazon is évizesen használva is képesek nagy mennyiségű szennyeződést magukba szívni, és anélkül tisztítanak, hogy foltot hagynának maguk után. Használat után bátran ki is moshatjuk őket, így a takarítás sokkal környezetkímélőbb is lesz mintha egyszerhasználatos papírtörlőt használnánk.

Zsíroldás a konyhában

Az egyik legmakacsabb ellenfél a takarításban, amikor le kell számolnunk a letapadt zsíros szennyeződésekkel. És hát lássuk be a téli lakomák után általában van ezzel dolgunk bőven a tavaszi nagytakarítás alkalmával. A zsírtalanításhoz feltétlenül viseljünk gumikesztyűt a kezünk, bőrünk védelmében. A hideg zsíroldók ugyanis pillanatok alatt kikezdhetik, lehámlaszthatjá és kisebesíthetik a bőrünket. Szóval nem árt az elővigyázatosság. 

Tavaszi nagytakarítás-tisztítószerek
viseljünk gumikesztyűt

Mielőtt neki ugranánk a konyhának, tegyünk rendet és mosogassunk el. Ha ez megvan, akkor határozzuk meg a sorrendet. Érdemes a hűtő leolvasztását már előre betervezni, hogy ekkor már ne kelljen rá várni. A kivehető részeket már megtisztíthatjuk, elmoshatjuk. Majd amikor a hűtő leolvadt, akkor töröljük át a belső felületeket is. 

A sütő és a tűzhely nehezebb ügy. Itt általában az odaégett zsíros szennyeződéseknek több hatóidő kell. Fújjuk be a megtisztítandó belső részt megfelelő zsíroldóval, majd a hatóidő letelte után súroljuk át. Használhatunk sütőport is vagy szódabikarbónát is a tisztításhoz, de a tapasztalat az, hogy ezzel több körben kell majd a súrolást elvégeznünk mint egy hagyományos zsíroldóval. Kárpótlásul viszont a sütőporos tisztítás környezetkímélőbb.

Befejező takarítási mozzanatok

Ha a konyhában is befejeztük a munkát, akkor kezdődhet a teljes lakás felmosása. A felmosást érdemes a takarítás végére hagyni, de még a fürdőszoba takarítás előtt. Így nem fogjuk már össze járkálni és a szennyes vizet is bátran kiönthetjük a wc-be, hiszen a fürdőt ezután fogjuk tisztává varázsolni.  A fürdőszobában ilyenkor a csempét is lemossuk és a vízkőtelenítésről is érdemes gondoskodni. 

Tavaszi nagytakarítás-gumikesztyű
padló felmosása

Ha nagyobb 60 négyzetméternél az alapterület, akkor érdemes lehet a tavaszi nagytakarítást 2 napra elosztani, így nem lesz annyira fárasztó és így is végzünk vele egy hétvége alatt.

A tavaszi nagytakarítás után pedig jöhet a megérdemelt pihenés. Ha azonban nem bírunk sokáig tétlenül ülni, relaxálásként kertészkedhetünk még egy kicsit. A növényekkel végzett munka rengeteg felfedeznivalót és örömet nyújt. Először metszük meg a bokrokat, fákat, nyírjuk le a füvet. Majd vigyünk ki egy kis asztalt székeket a zöldbe, időzzünk ott egy kicsit. A tavaszi napsugarak felmelegítik a testünket és a lelkünket.

Képek: vecteezy.com