A betakarítás és a növények virágzása még korántsem jelenti a kertgondozás végét. Ahhoz, hogy jövőre megint öröm legyen a kertben lenni, készítsd fel a zord téli időjárásra. Október és november ideális időszak a kert téliesítésére. A gyep téliesítésétől kezdve a virágágyáson át a tóig, itt van a teljes útmutató.

A gyep téliesítése

A gyepszellőztetés a gyep téliesítésének szerves részét képezi. Ez eltávolítja a mohát és a tőzeget – a bomlatlan növényi anyagokat. Egy könnyű nemezréteg is hasznos lehet, mivel szigetelő és védőréteget képez. Ha azonban vastagsága meghaladja az öt millimétert, akkor nem enged be elég vizet, levegőt és napfényt. Ezért csak óvatosan.

Kert téliesítése-gereblyézés

November végéig rendszeresen gereblyézd össze a lehullott leveleket, gallyakat és fakérget a gyepről. A levelekkel borított gyepet gombák és paraziták fertőzhetik meg. A leveleket ne égesd el, hanem használd fel a fák és bokrok téliesítésére a lent leírtak szerint. Az évelő gyomnövények ellen gyomirtó szerrel lehet védekezni.

Fák és cserjék téliesítése

Vágd le a bokrok és díszfák beteg és sérült részeit, az újonnan ültetett gyümölcsfák ágait pedig vágd vissza egyharmaddal. A sövényt is utoljára novemberben nyírhatod meg. A bokrokat azonban mindig tavasszal kell metszeni.

A fiatal és érzékenyebb fák törzsét csomagold be nádszövettel, jutával vagy nem szőtt textíliával. A belsejét száraz levelekkel töltheted meg. Ez biztonságosan megvédi őket az éhes vadállatoktól és a fagytól. Magasabb fák esetében ellenőrizd a támasztékokat, és kösd le őket jól, hogy ellenálljanak az erős hóviharnak. Télire kösd össze az oszlopos tűlevelűeket, amelyeket a nagy havazás könnyen megrongálhat.

Halmozd a száraz leveleket az alacsonyabb cserjék alá, és fedd be őket bozóttal. Védd a különösen érzékeny cserjéket a hótól. Egy egyszerű, szellőző baldachin is elegendő. Alternatív megoldásként „bekerítheted” őket közönséges, lehullott levelekkel töltött nyúlhálóval – mint a fiatal fák esetében.

Ha télen napos idő van, öntözd meg az ültetett fákat, különösen a tűlevelűeket és az örökzöld cserjéket.

Virágágyások téliesítése

Először is, minden ágyást alaposan ki kell gyomlálni. Minél később ásózod fel a talajt, annál jobb. A csigák például ősszel rakják le petéiket a frissen felásott ágyásokba.

Az évelők esetében vágd vissza a virágzó csomókat, adj hozzájuk egy kis komposztot, és az érzékenyebb fajokat takard be gyepszőnyeggel. A díszfüveket ne vágd le, hanem kösd össze a csomókat zsineggel.

Óvatosan szedj ki minden érzékeny növényt a földből, és teleltesd át őket. Tedd őket dobozokba, és hagyd őket a zöld növényzet egy részével megszáradni. Ezután tárold a növényeket száraz és szellős helyen.

Végezetül a virágágyást szigetelő réteggel, száraz levelekkel vagy aprított ágakkal kell ellátni. Ez a réteg azonban nem lehet túl vastag, különben a növények a tél végén idő előtt kihajtanak.

Sziklakertek teleltetése

Az ősz folyamán fontos, hogy a sziklakertből eltávolítsuk a lehullott leveleket, gallyakat és gyomokat. Az elhalt levelekben olyan gombák és paraziták élősködnek, amelyek elpusztíthatják a sziklakertet. Különösen az örökzöldeknek van szükségük fényre ősszel és télen.

Kert téliesítése-sziklakert

Adj a növényekhez sziklatörmeléket, hogy a gyökereik jobban védve legyenek. Ezután az egész sziklakertet borítsd be sással. Azokon a helyeken, ahol érzékenyebb növényfajok találhatók, a vastagabb réteg is megfelelő. A szárazságot kedvelő sziklagyepek, például a liliomok nagyon érzékenyek a téli nedvességre. Ezért a helyes téliesítéshez helyezz el föléjük egy baldachint, például üvegből.

Hogyan téliesítsük a kerti tavat

Nem kell télire leengedni a tavat, ezt csak két-három évente egyszer kell megtenni. A halak legalább 100 cm mélységben károsodás nélkül telelnek át. Ha a víz hőmérséklete tartósan 8 °C alá csökken, hagyd abba az etetést. A halak már nem fogadják el a táplálékot, és a fenékre húzódnak vissza, ahol túlélik a telet.

Fontos a felület rendszeres tisztítása, a lehullott levelek, gallyak és esetleg gyümölcsök összegyűjtése. A tó fölé egy hálót is kifeszíthetsz, hogy segítsen ebben. Vágd vissza a part menti növények száraz szárait is.

A tavirózsák 80 cm mélységben is jól telelnek. Ha a tavad sekélyebb, a tavirózsákat télre el kell távolítani, tedd őket vödörbe, és egy világos és hűvös helyiségbe.

Az első kemény fagynál távolítsd el a szűrőt. Engedd ki belőle a vizet, valamint a csövekből és tömlőkből. A szivattyút és más berendezéseket a téliesítés során rejtsd el például a műhelyben.

Amikor a tó felszíne teljesen befagy, gondoskodj arról, hogy a tóban legyenek olyan lyukak, ahol a gázok és az oxigén kicserélődhet. Ellenkező esetben a bomló növényzetből származó veszélyes gázok felhalmozódnak a tóban, és a halak elpusztulhatnak.

Hogyan téliesítsük az üvegházat

Az üvegházat tisztítsd meg az idei növények maradványaitól, és alaposan ásd fel a talajt. A gyomirtást trágyával vagy komposzttal is kombinálhatod. Ha azonban az idei termést kártevők támadták meg, érdemes a talajt kicserélni vagy legalábbis fertőtleníteni – például kénes kanóccal.

Kert téliesítése-üvegház

Ellenőrizd az összes üveget és keretet, szükség esetén kend be a mozgó alkatrészeket. Ajánlatos az üvegházat télen zárva tartani, de ha elég hó van, és télen nem fogunk semmit termeszteni az üvegházban, akkor havat halmozhatunk fel az üvegházban. A fokozatos olvadás biztosítja, hogy tavasszal elegendő nedvesség álljon rendelkezésre a növények növekedéséhez.

Kerti bútorok és grill téliesítése

Ideális megoldás, ha a kerti bútorokat és a grillsütőt a garázsban vagy a pincében tárolod. De ha nincs elég hely, a telet kint is túlélhetik. Csak takard le őket védőhuzattal vagy ponyvával, és rögzítsd őket jól a talajhoz.

Kert téliesítése-kerti bútorok

Előbb azonban alaposan tisztítsd meg a grillt, nemcsak higiéniai okokból, hanem a kisállatok miatt is, amelyeket az ételmaradékok vonzhatnak. Ha gázgrilled van, és a garázsban vagy a pincében tárolod, húzd ki a gázbombát, és biztonsági okokból mindig a szabadban tárold.