Legyen szó teraszról vagy egy kis erkélyről, a kültéri pihenőhely a legtöbb ember álma. Ha inspirációra van szükséged, nézd meg a következő terasz ötleteket, hogyan lehet könnyen stílusossá és hangulatossá tenni a teraszt.

Terasz ötletek - kiegészítők

A legfontosabb, hogy otthon kényelmesen és biztonságban érezzük magunkat, és hogy legyen egy helyünk, ahol időt szánhatunk a pihenésre és a relaxálásra is. Sajnos nem mindig sikerül kialakítani relaxálásra megfelelő helyet, mivel a terasz gyakran tárolóhelyként szolgál. Próbáljuk meg hatékonyabban kihasználni ezt a teret és gondoljunk magunkra is egy kicsit, ne csak a holmiainkra.

Terasz ötletek – Találd meg a megfelelő bútort

A szabadban való étkezés a nyár egyik legnagyobb előnye. Éppen ezért mindenképpen érdemes minőségi, tartós bútorokba fektetni, amelyeken még órákig tartó ücsörgés után is kényelmesen fogod érezni magad. Válassz olyan méretű és formájú bútorokat, amelyek megfelelnek a teraszod lehetőségeinek.

Ha kisebb terasszal rendelkezel, a reggeli kávét a kávézóasztalnál is elfogyaszthatod. Válassz olyat, amelyik könnyen összecsukható, így szükség esetén bent is tárolhatod vagy egyszerűen félre rakhatod, hogy másra használd a teret. Egy fapadot kis székekkel, helytakarékossági okokból a falhoz is lehet állítani, így maximálisan kihasználod a teret.

Terasz ötletek – Játssz a színekkel

A jelenlegi trend a világos színű, lágy fabútorok, illetve a sötétzöld, bézs vagy fekete színű fémbútorok használata. A kis tereket hihetetlenül könnyű feldobni színes bútorokkal, amelyek képesek nagyobb tér benyomását kelteni. Az élénk pasztellszínek és a mélyvörös árnyalatok karaktert adnak a terasznak. A zöld, a szürkésbarna és a terrakotta természetes meleg tónusai biztosítják a pihenést és a harmóniát.

Terasz ötletek – Vigyél fényt az éjszakába

A jó megvilágítás elengedhetetlen a egy hangulatos terasznál. Vacsorázni vagy grillezni késő estig fény nélkül nem lehetséges. Használhatsz viszont állólámpákat, fényfüzéreket, de lámpásokat vagy lampionokat is. Ha a kedveseddel készülsz vacsorázni, ne feledkezz meg a romantikus hangulat megteremtéséhez szükséges díszgyertyákról sem.

Terasz ötletek – Vedd körül magad növényekkel

Helyezz el a teraszon cserepekbe vagy ládákba ültetett buja növényeket, hogy megteremtsd azt a hangulatot, amire mindig is vágytál. A dísznövényeket egészítsd ki néhány fűszernövénnyel is, így nemcsak szép, hanem hasznos és illatos is lesz a teraszod. A virágoknak mindig jut hely. A terasz mentén elhelyezett növények amellett, hogy vonzóbbá teszik a kilátást a magánéletedet is elzárják a kíváncsi szemek elől. A virágzó növények gyönyörű látványukkal és illatjukkal még élvezetesebbé teszik a teraszon töltött időt.

Tipp: Ha a teraszod közvetlenül más terasszal szomszédos, szerezz be néhány magas növényt, például bambuszt, hogy természetes falat hozz létre, amellyel elhatárolhatod a magánteredet.

Terasz ötletek – Fektess minőségi anyagokba

Legyen szó bútorról, kiegészítőről vagy dekorációról, mindig a minőséget helyezd előtérbe. A bútoroknál a tömörfa és a fém a nyerő. Azon kívül, hogy hosszú élettartam jellemzi őket könnyen karbantarthatók és ha végül mégis látszani kezd rajtuk az idő vasfoga nagyon egyszerűen felújíthatók.

Terasz ötletek - tömörfa bútor

Ami a textíliákat illeti, itt érdemes előnyben részesíteni a természetes anyagokat, mint például a pamut, lenvászon, gyapjú vagy kendervászon. A természetes vászonkiegészítők remek párost fognak alkotni a természetes anyagokból készült bútorokkal. Az összkép nagyon megnyugtató hatást kelt majd.

Terasz ötletek – Ne becsüld alá a kiegészítők fontosságát

A modern terasz- és erkélyárnyékolásnak megvan a maga varázsa, de nem mindenki engedheti meg magának. A megfelelő szövetek és anyagok szintén hozzájárulhatnak a kellemes légkör megteremtéséhez. A pamutszövetek vagy az egyszerű mintázatú, dekoratív szövetek fényűzően és stílusosan fognak mutatni egy természetes környezetben. Elég a megfelelő helyen kifeszíteni és voálá, kész az árnyékolás! Szerezz be néhány kényelmes párnát is, hogy feldobd az összképet.

Ne félj kísérletezni, és adj esélyt a szokatlan színkombinációknak és formáknak. Egy régi, retro stílusú szék vagy egy vas gyertyatartó új értelmet adhat a teraszodnak. Az érdekes mintájú terítők és képek szintén érdekes kiegészítők. De vigyázz, hogy ne vidd túlzásba a színeket. A cél nem a giccsesség, hanem a vidámság.

Terasz ötletek - színes kiegészítők

Terasz ötletek – Csak tiszta és rendezett környezetben lehet igazán pihenni

Mint minden helyiségről az otthonodban a teraszról is gondoskodni kell. A szezon alatt rendszeresen takarítsd. A szezon végén ne feledd letakarni a bútorokat ponyvával, a kiegészítőket és dekorációkat összeszedni és száraz helyre rakni. A szezon elején mindent ellenőrizz, a padlóburkolatot tisztítsd ki, a fa bútordarabokat kend le olajjal, hogy visszanyerjék eredeti szépségüket és természetesen ellenálljanak az időjárás viszontagságainak.

Terasz ötletek - nagy bútor

Ha becsületesen fogsz gondoskodni a teraszodról, az nyugodt és kellemes hangulatával fogja meghálálni neked, ahol zavartalanul kikapcsolódhatsz és elfelejtheted minden gondodat.

Képek: shutterstock.com