Az óév végét mindenki a maga módján ünnepli. Vannak, akik megelégszenek a televízióban közvetített műsorokkal, mások pedig társaságra és pazar szórakozásra vágynak. Bármelyik csoporthoz is tartozol, tartanod kellene magad a hagyományokhoz és szokásokhoz, amelyek boldogságot és egészséget hoznak neked az új esztendőben. A következő újévi babonákból megtudod, hogy újév napján mit nem szabad csinálni.

Újévi babonák

Az emberek két nagy csoportra oszthatók. Az egyik ragaszkodik a régi újévi babonákhoz és hagyományokhoz, a másik pedig teljesen figyelmen kívül hagyja azokat. Persze nem kell mindig mindent elhinni, de ha egy babona évek óta él, akkor legalább megpróbálhatsz hinni benne. Ha a következő 365 napra biztosítani szeretnéd magadnak a jó egészséget, tartsd be azokat az újévi babonákat, amelyek meghatározzák, hogy újév napján mit nem szabad csinálni. Az ilyen babonák a múltból származnak, amikor az emberek még ragaszkodtak hozzájuk, persze egy kicsit szigorúbban, mint mi napjainkban.

Újév napján mit nem szabad csinálni

Természetesen nem minden ember hisz a régi babonákban. A legtöbb esetben az idősebb korosztályok követik ezeket. Ha azonban csatlakozni szeretnél hozzájuk, megvan rá a lehetőséged. A következőkben bemutatjuk a legismertebb hagyományokat és újévi babonákat azzal kapcsolatban, hogy újév napján mit nem szabad csinálni. Már ha boldogsággal, szeretettel és örömmel teli évet szeretnél átélni.

Újévi babonák – Kit engedsz be először?

Újév napján is érkeznek hozzátok látogatók? Ezzel kapcsolatban is léteznek bizonyos szabályok és szokások. Például egy egészséges fiatalembernek kellene elsőként belépnie az otthonodba. Úgy tartják, hogy akkor egész évben szerencsés és sikeres leszel.

Újévi babonák - Újév napján mit nem szabad csinálni

Épp ellenkezőleg, újév napján mit nem szabad csinálni? Nem szabad először idős nőt vagy beteg személyt beengedned az otthonodba. Ez ugyanis balszerencsét hozhat. Mivel ezt a babonát a lakosság nagy része ismeri, biztosan nem kell szégyenkezned amiatt, ha ésszerű módon elmagyarázod szeretteidnek. Biztosak vagyunk benne, hogy nem sértődnek meg.

Újévi babonák – Szilveszterkor mit nem szabad enni

Milyen lakomát szoktatok tartani, és mit nem szabad enni szilveszterkor? A sült malac nem hiányozhat az asztalról. Szerencsét hoz. Viszont ügyelj arra, hogy ne fogyasszatok szárnyasokat, amelyek repülnek. Az újévi babonák szerint elrepülhet a vagyonod és a szerencséd. Kerüld a hal fogyasztását is. Azt mondják, hogy a halnak köszönhetően az új esztendőben elúszik a szerencséd.

Ne feledd: Sokan lencselevest is készítenek újév napján. Úgy tartják, hogy sikert és sok pénzt hoz a következő hónapokra. Egyebek mellett egy ilyen étel a babonák szerint egészséget is hozhat egész évre.

Újévi babonák – Újév napján legyen nálad kitakarítva

Bár újév napján nem szabad kivinni a szemetet, vagy takarítani a házban, mégis rendet kell tartanod otthon. Ha nem így teszel, akkor az előtted álló évben betegségre és szerencsétlenségre számíthatsz.

Újévi babonák - Újév napján ne takaríts
Újév napján mit nem szabad csinálni

Tudtad, hogy újév napján nem szabad mosni vagy kiteregetni a szennyest? Ez balszerencsét hozhat. Ha valami elszakadt, a varrást hagyd későbbre. Ha ezen a napon varrni fogsz, a tyúkok nem fognak neked tojást tojni. A takarítást és a hasonló tevékenységeket tehát mindenképpen hagyd inkább egy másik napra.

Újévi babonák – A vitáknak lezártnak kell lenniük

Az új évbe tiszta elmével és lezárt vitákkal kell belépned. Ha valakivel olyan konfliktusod van, amelyet meg lehet oldani, próbálj meg kibékülni. Ez abban az esetben is érvényes, ha az év során valakinek kölcsönadtál. Akár pénzügyekről, akár tárgyakról van szó, a lehető leghamarabb vissza kell adniuk neked. Január elsején ugyanis mindennek a helyén kell lennie.

Újév napján mit nem szabad csinálni? Újév napján tilos kölcsönkérni és kölcsönadni bármit is. Legyen az pénz vagy valamilyen tárgy a kölcsönzést hagyd máskorra. Ugyanúgy érvényes, hogy az adósságokat még az új év előtt érdemes elrendezni.

Amilyen az új év első napja, olyan lesz az egész év

Nem véletlenül mondják, hogy amilyen az új év első napja, olyan lesz az egész év. De mit is jelent ez valójában? Egész nap legyen jó a hangulatod, és ne keveredj konfliktusba. Ugyanakkor az is jó, ha azt csinálod, amit a legjobban élvezel. Ha lehetséges, ezen a napon vegyél ki szabadnapot a munkából. Csak a családoddal, szeretteiddel és barátaiddal törődj. Természetesen nem kell egész nap a kanapén ülnötök a tévé előtt. Nyugodtan játszhattok társasjátékokat és szórakozhattok együtt. Egy séta a természetben és egy kis friss levegő sem fog megártani, éppen ellenkezőleg, így tiszta fejjel vághatsz neki az új évnek.

Most már te is tudod, hogy újév napján mit nem szabad csinálni. Reméljük segítettünk, és bátrabban vágsz bele az új évbe.

Természetesen az új év fogadalmakat is kíván. Olvasd el az Újévi fogadalmak – Ezek a leggyakoribbak! címűcikkünket és készíts el a saját újévi fogadalomlistádat.

Képek: shutterstock.com