Sokan küzdenek manapság magas vérnyomással vagy hipertóniával. Ez egy olyan állapot, amikor az erek és különösen a szív egy kicsit nagyobb terhelésnek vannak kitéve, ami növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Abban az esetben, ha a hipertónia még kezdeti stádiumban van, gyógynövényekkel is harcba lehet szállni a magas vérnyomás ellen.

A magas vérnyomás olyan megbetegedés, amely különböző életkorú embereket érint. A magas vérnyomás semmiképpen sem biztonságos a szervezet számára, és hosszú távon súlyos egészségügyi komplikációkat okozhat. Ez az állapot leggyakrabban a rossz életmód, genetikai hajlam vagy esetleg társuló betegségek következménye.

Tudtad, hogy a magas vérnyomást a túlzott stressz és az idegeskedés is okozhatja? Ezeket a tényezőket ugyanúgy kerülni kell, mint például a dohányzást, az alkoholfogyasztást vagy a magas sótartalmú ételeket.

Magas vérnyomás ellen - vérnyomás csökkentés

TIPP:CBD olaj támogatja a szív, és a keringési rendszer megfelelő működését, beleértve a magas vérnyomás csökkentését is.

Leggyakoribb tünetek

Hogyan veheted észre magadon, hogy magas a vérnyomásod? Ennek az állapotnak a leggyakoribb tünetei közé tartozik a fokozott fáradtság, a fejfájás és az alvászavar. Szokatlan nyomást érezhetsz a mellkasodon, gyorsabban doboghat a szíved vagy sípoló hangot hallhatsz a füledben.

Ha ezeket a tüneteket észleled magadon, fordulj orvoshoz. Ha a magas vérnyomás már előrehaladott állapotban van, az orvos gyógyszert fog felírni. A magas vérnyomás korai szakaszában az állapot még visszafordítható, csupán bizonyos gyógynövények fogyasztásával. Természetesen az egészséges életmódnak is prioritást kell élveznie.

Gyógynövények magas vérnyomás ellen

Közvetlenül otthon is kialakíthatsz egy gyógynövénykertet, amely több egészségügyi probléma kezelésére is szolgálhat. A következő sorokban olyan gyógynövények listáját és leírását közöljük, amelyeket mindenképpen érdemes fogyasztani. Ez ugyanis természetes kezelés, és nem kell sok mellékhatással járó gyógyszert szedned. Ez azonban csak a magas vérnyomás kezdetére vonatkozik, nem pedig hosszú távú állapotra.

Kislevelű hárs

Tudtad, hogy a hársfa illóolajokat, flavonoidokat és más olyan összetevőket tartalmaz, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak? Vagyis készíthetsz hársfavirágból készült teát, amely harcba száll a magas vérnyomás ellen, ugyanakkor a megfázásos és szorongásos állapotokat is enyhíti.

A teához május végén június folyamán szükséges begyűjteni a hársfavirágot a murvalevelekkel együtt. Szárítás előtt fontos kiválogatni a leveleket és hajtásokat, majd terítve, huzatos, árnyékos helyen szárítjuk.

Kislevelű hárs magas vérnyomás ellen - vérnyomás csökkentés

Hibiszkusz

A hibiszkusz már ősidők óta ismert jótékony hatásairól. Elég hibiszkusz teát inni, és azonnal csökkenthető a vérnyomás és csökkenthető a gyulladásos megbetegedések kialakulása. Ma már a legnagyobb szakértők is azt állítják, hogy a hibiszkusz nagyszerű alternatíva a magas vérnyomás ellen.

Érdemes tudni, hogy a hibiszkusz virág tea a leghatásosabb, tehát a gyógyteát a virágokból kell főzni. A hibiszkusz virágot, virágbimbót, csészelevelet, és a virághoz közvetlenül kapcsolódó növényi szárrészt a termés beérése után kell begyűjteni. Magas vérnyomás esetén naponta 3 csésze hibiszkusz tea fogyasztása ajánlott.

Közönséges cickafark

A cickafark olyan anyagokat tartalmaz, mint a flavonoidok, amelyek javíthatják az emésztést. Természetesen ez a gyógynövény is alkalmazható a magas vérnyomás ellen. Gyógyszerrel együtt is fogyasztható, aminek jelentősen erősíti a hatását.

A cickafark tea a gyógynövény virágából és leveleiből készül, a föld feletti vastagabb szárrészek nélkül. A teának alkalmas részek júniustól, egészen szeptemberig gyűjthetők.

Gyermekláncfű azaz pitypang

A gyermekláncfű köztudottan javítja a vérkeringést, csökkenti a vérzsírt, ennek köszönhetően tökéletes a magas vérnyomás ellen. A teát a növény gyökeréből a legjobb előállítani, amely ráadásul fokozza az anyagcserét és vizelethajtó hatású.

Gyermekláncfű magas vérnyomás ellen - vérnyomás csökkentés

A gyermekláncfű tea elkészítéséhez a növény gyökerére van szükség. A gyökerek gyűjtése ősszel javasolt, mivel ebben az időszakban a legmagasabb a hatóanyagtartalmuk.

Mezei zsurló

A zsurlót a múltban a perikarpiumban felhalmozódó víz miatt használták. Vízhatjó hatással rendelkezik, ami szív- és érrendszeri problémák esetén is hasznos. Ezek közé tartozik a magas vérnyomás.

A teának alkalmas mezei zsurló meddő hajtásainak begyűjtése a nyári időszakban, azaz május-június hónapok között javasolt.

Egyéb hatékony gyógynövények a magas vérnyomás ellen

Más gyógynövények, mint például a máriatövis, a rozmaring, a szúrós gyöngyajak, a fehér fagyöngy, a fekete bodza vagy a citromfű szintén használatosak a vérnyomás csökkentésére. Mivel annyi lehetőség van, javasoljuk, hogy fokozatosan próbáld ki ezeket a gyógynövényeket, és készíts belőlük finom és egészséges teákat. Egészséged javításának ezen módját biztosan megszereted. Végtére is, ez semmilyen módon nem árt a szervezetednek. Éppen ellenkezőleg, segíthet különböző betegségek és problémák esetén.

Képek: shutterstock.com