Minden elektromos hálózatra csatlakoztatott berendezés telepítésekor ügyelnünk kell a biztonságra, és be kell tartanunk a balesetek, tűz vagy más balesetek megelőzését szolgáló intézkedéseket. Ugyanez vonatkozik a LED-szalagok telepítésére is. Tisztában kell lenni azzal, hogy mennyire biztonságosak, és hogy balesetveszélyesek-e.

A rugalmas LED-szalagok népszerű fényforrássá váltak. Az egyszerű telepítési módnak köszönhetően mindenhol jól beválnak, ahol egyszerű, megbízható és hatékony fényforrásra van szükség.

A LED-szalagok egyre kedveltebb fényforrásnak számítanak mind a kereskedelmi, mind az otthoni környezetben. Nézzük meg tehát, hogy jelentenek-e valamilyen veszélyt, milyen esetben és mikor melegedhetnek túl és gyulladhatnak ki, valamint hogyan előzhető meg egy esetleges tűz.

A magasabb védettségű LED-szalagok akváriumokban is használhatók. Forrás: Ledsolution.hu

A LED-szalagok biztonságosak, és nem valószínű, hogy tüzet okoznának

Rögtön az elején megnyugtathatjuk Önt. A LED-szalag nem elég forró ahhoz, hogy bármit is meggyújtson. A LED-diódákat hideg fényforrásoknak nevezik, mivel az elektromos energiát közvetlenül fényenergiává alakítják át.

Ezért a LED-ek fényhasznosítása viszonylag magas, 30–50%. A hagyományos izzókhoz képest a LED-égők üzemi hőmérséklete nagyon alacsony, általában 30–50 °C. A legnagyobb kockázatot a rövidzárlat vagy az áramkör túlterhelése jelenti. Ez ritka esetekben, inkább szakszerűtlen telepítés esetén fordulhat elő, és nem magukkal a LED-szalagokkal van probléma.

A LED-szalagok típusai

A LED-szalagokkal nagyszerűen világíthatunk meg különböző tereket. Számos lehetőséget kínálnak, amelyekkel remek hangulatot teremthet otthonában, kertjében vagy kereskedelmi belső terekben. Csak válassza ki a megfelelő típust az adott funkcióhoz.

Számos különböző típusuk létezik, ezek teljesítménye, fénykibocsátása és színe eltérő. Vásárlás előtt válassza ki az igényeinek megfelelő típust. Az egyszínű LED-szalagok alapvilágításhoz ideálisak, az RGB-szalagokkal pedig különböző színhatásokat lehet elérni, és érzékelőhöz vagy időzítőhöz is csatlakoztathatók.

Ha a LED-szalagot a kertben vagy közvetlenül a medencében szeretné elhelyezni, fontos paraméter a szalag vízállósága. Ma már több mint 100-féle LED-szalag és több mint 160 különböző tartozék található a termékpalettán, legyen szó tápegységekről, alumíniumprofilokról, dimmerekről vagy vezérlőkről.

LED-szalaggal a fiókot is megvilágíthatja. Forrás: Ledsolution.hu

A LED-szalagok lehetséges felhasználási területei

A LED-szalagok alkalmazási területei nagyon változatosak, és népszerűségük az elmúlt években egyre nőtt. Vékonyak, rugalmasak és könnyen kezelhetők, így számos különböző célra lehet őket használni.

A LED-szalagokat gyakran használják belső világításhoz, például televíziókészülék, monitor vagy konyhaszekrény háttérvilágításához, mennyezet, padló vagy szekrények megvilágításához.

Kedvelt megoldás a konyhapult megvilágítására. Forrás: Ledsolution.hu

A LED-szalagok egyik leggyakoribb felhasználási területe a dekorvilágítás, mivel számos lehetőséget kínálnak fényhatások kialakítására és a hangulat megteremtésére.

 1. A LED-szalagok használhatók bútorok háttérvilágítására, például szekrények, polcok vagy ágyak alatt. Az így kapott látvány stílusossá teszi a helyiséget, és kellemes, modern hangulatot teremt.
 2. A LED-szalagok építészeti elemek, például oszlopok, boltívek, mennyezetek vagy boltozatok háttérvilágítására használhatók. Ez érdekes vizuális benyomást kelthet, és kiemelheti a tér dizájnelemeit.
 3. LED-szalagok a helyiség kiemelkedően fontos pontjaira is tehetünk, például festmények, szobrok, növények vagy kiemelni kívánt dísztárgyak megvilágítására.
 4. A mennyezet peremére telepített LED-szalagok elegáns és modern világítást eredményeznek. Ez a megoldás a hagyományos mennyezeti világítást helyettesítheti, és egyedi megjelenést kölcsönözhet a helyiségnek.
 5. A világítás megváltoztatásával különböző színű környezetet és légkört hozhat létre, például lágy rózsaszín világítással romantikus hangulatot, intenzív és telített színekkel pedig élénk hangulatot teremthet. 
 6. A LED-szalagok kertek, teraszok, sétányok vagy medencék megvilágítására használhatók. Elhelyezheti őket az utak mentén, beállíthatja őket úgy, hogy szép fény essen a növényekre, vagy megvilágíthatja a pergolákat vagy pavilonokat. Így kiemelheti a kültéri tereket, és kellemes környezetet teremthet a pihenéshez vagy a partikhoz.

Léteznek speciális vízálló LED-szalagok is, amelyeket, a tervezésüknek köszönhetően úszómedencébe vagy tóba lehet helyezni. A vízbe tehető LED-szalagok számos előnyt kínálnak. Este és éjszaka meghitt hangulatot teremthetnek. A medence vagy tó felszíne alá vagy az őket körülvevő falak mentén telepítve érdekes fényhatásokat keltenek.

 1. Ha vízben használja a LED-szalagokat, fontos, hogy a szalagokat megfelelően telepítse és rögzítse, nehogy megsérüljenek, vagy víz kerüljön az elektromos részekbe. A helyes és biztonságos telepítés érdekében célszerű profi szerelő szolgáltatásait is igénybe venni, vagy konzultálni egy medence- vagy tószakértővel.
 2. Az úszómedencékbe és tavakba szánt LED-szalagoknak meg kell felelniük a vonatkozó biztonsági előírásoknak, és vízállónak kell lenniük, hogy ellenálljanak az úszómedencékben használt víznek és vegyszereknek.

LED-szalag telepítése a környezetnek megfelelően

LED-szalagok telepítésekor fontos a biztonsági irányelvek betartása és a környezetnek megfelelő szalagtípus kiválasztása a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

LED-szalagok telepítése száraz környezetben

 1. Előkészítés: Először is győződjön meg arról, hogy a felület, amelyre a LED-szalagokat szeretné telepíteni, száraz, tiszta és sima. Készítse elő a szükséges szerszámokat és tartozékokat is, például a kábeleket, a csatlakozókat, a tápegységeket stb.
 2. Mérés és vágás: Mérje ki a LED-szalagot, és vágja a kívánt hosszúságúra. Figyeljen oda, hogy a megfelelő helyen vágja el, hogy biztosítsa a megfelelő csatlakozást.
 3. Csatlakoztassa a tápkábeleket a LED-szalaghoz csatlakozókkal, vagy szükség esetén forrasztással.
 4. Távolítsa el a védőfóliát a LED-szalag öntapadós oldaláról, és ragassza szorosan a felületre.

LED-szalagok telepítése vizes környezetben

A LED-szalagok nedves környezetben, például úszómedencébe vagy tóba történő telepítésekor fontos a szigorú biztonsági szabályok és szabványok betartása. Használjon IP65 védettségű vagy annál magasabb besorolású termékeket. A LED-szalagok vízben történő használatakor fontos, hogy a szalagok megfelelően legyenek telepítve és rögzítve, hogy megakadályozzuk az elektromos alkatrészek károsodását vagy a víz bejutását.

A helyes és biztonságos telepítés érdekében ajánlatos profi szerelő szolgáltatásait igénybe venni, vagy konzultálni egy medence- vagy tószakértővel.

A medencébe és tavakba való LED-szalagok általában megfelelnek a vonatkozó biztonsági előírásoknak, és vízhatlan kialakításúak, hogy ellenálljanak az úszómedencékben használt víznek és vegyszereknek.

Kockázatnövelő esetek

A LED-szalagok általában nagyon biztonságos fényforrások, alacsonyabb üzemi hőmérsékletűek, és egész nap biztonságosan bekapcsolva hagyhatók. Ha alumíniumprofilokhoz vannak rögzítve, nem melegednek túl. Kockázatosabbak lehetnek a rossz minőségű, olcsóbb LED-szalagok, valamint a rossz és olcsó tápegységek, mivel a rossz minőségű tápegységek kimeneti feszültsége instabil, a LED-szalagok pedig túlmelegedhetnek vagy meghibásodhatnak.

A rossz minőségű LED-meghajtók általában nem rendelkeznek rövidzárlat elleni védelemmel. Ha a LED-szalag helytelen beszerelése vagy a védelem hiánya rövidzárlathoz vezet, a LED-szalag túlmelegszik, és tüzet okozhat.

Teendők LED-szalagok okozta tűz esetén

Tűz esetén fontos tudni, hogyan és mivel lehet megfelelően eloltani a tüzet. Ez igaz a LED-szalag okozta tüzek esetében is. Mindenekelőtt, ha biztonságos és lehetséges, kapcsolja ki a LED-szalag áramellátását. Ez segít csökkenteni a tűz továbbterjedésének kockázatát. Ha a tűz a hálózat egy olyan részén történt, amelynek feszültsége legfeljebb 1000 V, akkor a kábelt poroltóval lehet oltani.

Comments to: Biztonsági óvintézkedések LED-szalagokkal végzett munka során

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük