A mosogatógép az egyik legkevésbé kedvelt házimunka alól mentesít fel. Varázsolni azonban nem tud. Még mindig léteznek olyan tárgyak és anyagok, melyeket jobb kézzel mosni. A következő sorokban tanácsot adunk, hogy mire kell figyelni a használatakor és hogyan kell megfelelően gondoskodni róla, hogy minél tovább szolgáljon.

Óvatosan a műanyaggal és a fával

Ahhoz, hogy a mosogatógép a lehető legjobb eredményt érje el a tisztításnál, nagy nyomást és forró vizet használ. Ez problémát jelenthet a műanyag tányérok vagy más műanyag konyhai eszközök esetében. A műanyag kissé megolvadhat és elveszítheti eredeti alakját. Ha a műanyag tányérok csomagolásán nem szerepel, hogy mosogatógépben moshatók, inkább kézzel mosd őket.

Mosogatógép megtöltve

A fából készült konyhai eszközök vagy tálak, melyek gyakran több különféle elemből tevődnek össze, szintén nem valók a mosogatógépbe. A ragasztó a magas hőmérséklet hatására elveszítheti tulajdonságait és az eszköz vagy tál egyszerűen szétesik. Ezenkívül a forró víz a lakkot is károsíthatja, ezzel nagyban csökkenhet az adott tárgy élettartama.

Vigyázz a poharakra

Manapság a tálalásnál megszokott a stílusos ügegedények használata. A közönséges tálakat, tányérokat vagy bögréket nyugodtan beteheted a mosogatógépbe. A borospoharakkal azonban már óvatosabban kell bánni. Ha például túl közel teszed őket egymáshoz vagy más üvegedényhez nagyon egyszerűen összekoccanhatnak és széttörhetnek vagy megrepedhetnek.

Mosogatógép - poharak

Üvegtermékek esetében fontos betartani pár alapszabályt:

  • a poharakat egymástól megfelelő távolságra kell elhelyezni, hogy ne érintsék meg egymást és ne érjenek hozzá semmi egyéb tárgyhoz
  • a poharaknak stabilan kell állniuk, hogy megakadályozzuk az esetleges feldőlést
  • használj erre a célra kialakított kosarakat

Hogyan töltsük meg a mosogatógépet

A mosogatógép megfelelő megtöltése a legfontosabb dolog, amit tehetünk a tökéletes eredmény érdekében. Az egyes modellek eltérhetnek egymástól, ezért mindig figyelmesen olvasd el a használati utasítást vagy a gyártó weboldalát, hogy a legjobb megtöltési módszert alkalmazhasd. Itt is azonban létezik pár alapszabály, melyek megegyeznek az összes gép esetében:

  • A nagyobb tálaknak és edényeknek az alsó polcon a helyük
  • A kisebb és törékenyebb tárgyak a felső polcra kerülnek
  • Az evőeszközöket helyezd a kijelölt polcra vagy kosárba, a piszkos végükkel felfelé
  • A vágódeszkákat és tálcákat a mosogatógép oldalához érdemes tenni, mivel ezek a részek általában üresen maradnak
  • A polcokat mindig hátulról kezd megtölteni, így áttekinthetőbb lesz a töltés
  • Mindig töltsd tele a gépet, de ne terheld túl, így lesz valóban hatékony és gazdaságos a mosogatógép használata
  • Vigyázz, hogy semmi se akadályozza a szórókarok mozgását

A jó gondoskodás kifizetődő

Ha helyesen használod a mosogatógépet, lényegében karbantartásmentes készüléknek modható, mely nem igényel különleges ápolást. Félévente egyszer érdemes kitisztítani az edénytartó kosárt, a szórókarokat és természetesen a szűrőt. Ha havonta-kéthavonta egyszer elindítasz egy sima forróvizes üres mosogatást, méghozzá ecettel, akkor erőfeszítés nélkül megszabadulhatsz a vízkőtől, szennyeződésektől és kórokozóktól is.

Mosogatógép tisztítása