Ha szívesen töltöd az idődet a kertben és épp valami újjal szeretnéd kiegészíteni a kis oázisod, van egy tippünk a számodra. Egy kerti házikó remekül feldobja a kertedet és emellett pihenésre vagy szerszámok tárolására is szolgálhat.

A kerti házat saját kezűleg is felépítheted. Néhány szerszámra és természetesen alapanyagra lesz szükséged. Minden egyszerűen megvásárolható. Az összeszerelési útmutató általában nagyon világos és érthető.

Hogyan válasszunk

A kerti házak, fészerek és házikók sokféleképpen kihasználhatók. Íme néhány kritérium, amely segít eldönteni, hogy melyik megoldás a legmegfelelőbb számodra.

Kerti ház a tóparton

Stabil felület

Minden háznak, kunyhónak vagy fészernek sima és stabil alapokon kell állnia. Ha a felület laza, a víz elmoshatja. Ez azt eredményezné, hogy a ház később néhány centiméterrel leszállna.

Ami a piacot illeti, olyan fészert is választhatsz, amely saját padlóval rendelkezik. A jobb stabilitás és biztonságos használat érdekében célszerű gondosan előkészített alaplemezre vagy sávlapra felállítani a kerti házat.

Méret

A következő fontos paraméter a ház mérete. Döntsd el, hogy mit is szeretnél tárolni a fészerben. Esetleg pihenésre szánod? Ha a kerti szerszámokat szeretnéd itt tárolni, akkor egy kisebb fészer is elegendő lesz. Ha grillsütőt, fűnyírót és az egész család kerékpárjait is itt szeretnéd elrejteni, akkor fektess inkább nagyobb méretű házba.

Fém, műanyag vagy fa?

A kerti ház anyaga szerint lehet fém, műanyag és fa. Mindegyik típusnak megvannak az előnyei és kisebb hátrányai.

Fém kerti ház

A fémlemezből készült fészer elsősorban tárolásra szolgál. Előnyei közé tartozik, hogy egyszerűen telepíthető és könnyen karbantartható. Pihenésre teljesen alkalmatlan, nyáron nagyon gyorsan felmelegszik és a megjelenése sem túl vonzó, tehát biztosan nem válik a kert dészes elemévé.

Fém kerti ház

Műanyag kerti ház

A műanyag fészer is inkább csak tárolásra alkalmas. Általában könnyen összeszerelhető, pár óra és már áll is a házikó. Bár könnyen karbantartható, hátránya a műanyagban rejlik, amely nem túl masszív. Pontosan ezért rendkívül stabil alapokra lehet csak felállítani.

Fa kerti ház

A fából készült házikót nem csak tárolás céljából érdemes beszerezni. Mesebeli megjelenésével a kerted fő elemévé válik és teljesen új hangulattal tölti meg a teret. Kisebb hátránya, hogy rendszeres ápolást igényel, illetve drágább, mint az előző két megoldás.

Fa kerti ház

Ha nem érzed magad elég felkészültnek a kerti ház építéséhez, készíts magadnak kerti raklapbútort. Kiderül, hogy mennyire vagy ügyes és pihenned is lesz hol.