Húsvét közeledtével itt az ideje a hagyományos húsvéti sütemények sütésének. Ha te is azok közé tartozol, akik szeretnek időt tölteni a konyhában, és szeretnéd édes finomságokkal megörvendeztetni szeretteidet, akkor ne hagyd ki a húsvéti sütemények receptlistánkat. Elhoztuk neked a húsvéti bárányt, a húsvéti kuglófot és egy lisztmentes sütit.

Húsvéti bárány

A húsvéti bárány sütése ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a korbács fonása és természetesen az egyik legnépszerűbb húsvéti sütemények egyike. A keresztény hagyomány szerint a bárány Krisztust jelképezi, aki feláldozta magát, hogy megváltsa a világot. Íme egy recept, amellyel gyönyörű fehér bárányt süthetsz húsvétra.

Hozzávalók

  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál darált dió
  • 4 evőkanál félgrízes liszt
  • 1 sütőpor
  • vaj és zsemlemorzsa a tepsi megkenéséhez
  • kristálycukor és tojás a tojáshabhoz (nem kötelező)
Húsvéti sütemények - Húsvéti bárány

Elkészítés

Először is válasszuk külön a tojássárgáját a fehérjétől. Egy tálban keverjük ki a tojássárgáját a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet, a porcukrot, a darált diót és a sütőport. A liszt és a sütőpor hozzáadása előtt ezt a két hozzávalót külön tálban összekeverjük. A tojásfehérjékből robotgéppel tojáshabot készítünk, és hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. Kenjünk ki vajjal egy bárányformát, és szórjuk meg zsemlemorzsával. Öntsük bele az előkészített tésztát.

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Amikor a sütő előmelegedett, tegyük be a bárányt a sütőbe, és süssük ugyanezen a hőmérsékleten körülbelül 60 percig. A 60 perc eltelte után vegyük ki a bárányt a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral.

Tippünk: Ha a bárány elkészült, vagy elfogyaszthatjuk, vagy kirakhatjuk az étkezőasztalra, ahol az egész ünnepek alatt díszíteni fogja otthonunkat.

Húsvéti kuglóf

Húsvét közeledtével gyakran előfordul, hogy valahogy nincs idő minden előkészületre. Például nem mindenkinek sikerül időt szakítani a húsvéti sütemények sütésére. De, mit szólnál egy gyors húsvéti kuglófhoz? Ez a recept igazán egyszerű és gyors. Nincs szükség mérlegre, csak egy bögrére. És csak az alapvető hozzávalókra van szükséged.

Hozzávalók

  • 2 csésze félgrízes liszt
  • 1 csésze tej
  • 1 csésze cukor
  • ⅓ csésze olaj
  • 3 db tojás
  • 1 sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2,5 evőkanál kakaópor
  • porcukor a díszítéshez
Húsvéti sütemények - Húsvéti kuglóf

Elkészítés

A cukrot és a tojásokat verjük fel egy tálban. Először adjuk hozzá a folyékony összetevőket (tejet és olajat). Keverjük össze az egészet, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat (sütőporral összekevert liszt). Vegyük elő a kuglófformát, amelyet kikenünk vajjal és megszórunk sima liszttel. Öntsük a tészta ¾ részét a formába.

Adjuk hozzá a kakaót a tészta másik feléhez, és keverjük össze az egészet. Végül öntsük a kakaós tésztát a formába. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Amikor előmelegedett, tegyük a tortaformát a sütőbe, és süssük körülbelül 45 percig. A kuglóf állapotát úgy ellenőrizhetjük, hogy egy saslik pálcát szúrunk bele. Ha a saslik pálca tiszta a kihúzás után, kész a sütemény. A kész kuglófot tegyük tányérra és szórjuk meg porcukorral.

Lisztmentes diós húsvéti sütemények

Végül a gluténérzékenyek számára is készültünk valamivel. Ezek a diós húsvéti sütemények egy óra alatt elkészülnek. És ami a legjobb, az egész család imádni fogja őket.

Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 350 g darált dió
  • 250 g porcukor
  • 200 g kristálycukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • csipetnyi só
Lisztmentes húsvéti sütemények
Lisztmentes húsvéti sütemények

Elkészítés

Először válasszuk szét a tojásfehérjét a sárgájától. A tojásfehérjét verjük habosra, adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá. Óvatosan forgassuk bele a havat a dióba és a fahéjba. Kenjünk ki egy tepsit vajjal és szórjuk ki sima liszttel. Öntsük a keveréket a tepsibe, és tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük a süteményt 20-25 percig. Amikor a sütemény megsült, vegyük ki, és még melegen kenjük le a tojássárgás mázzal. Készítsük el a mázat úgy, hogy a tojássárgáját a porcukorral simára verjük. A süteményt tegyük hűtőbe, és amikor kihült, szeleteljük fel.

TIPP: Ha szeretnél saját húsvéti díszeket készíteni, olvasd el a Húsvéti díszek saját kezűleg című cikkünket.

Képek: shutterstock.com