A karácsony gyorsan közeledik, és nekünk, a tematikus ünnepek reménytelen szerelmeseinek ez az az időszaka, amikor igazán megbolondulhatunk. Nem kell azonban több ezer forintot költenünk ahhoz, hogy karácsonyi hangulatot teremtsünk és szép ajándékokat adjunk. DIY karácsonyi dekorációkat és DIY karácsonyi ajándékokat bárki tud készíteni és lényegében ingyen.

Összegyűjtöttünk 6 nagyszerű tippet karácsonyi dekorációkhoz, amelyekkel feldobhatod az otthonodat, és 6 érdekes ötletet saját készítésű karácsonyi ajándékokhoz.

Karácsonyi dekoráció házilag

Tedd hangulatossá az otthonodat saját készítésű dekorációkkal. Dobd fel az összes helyiséget, spórolj pénzt, rövidítsd le a karácsonyra való várakozást, és érezd jól magad a barátaiddal vagy a családoddal a DIY karácsonyi dekorációk készítésénél. Karácsonyi dekoráció házilag és 5 nagyszerű tipp, amely segít belevágni a szórakoztató munkába.

Karácsonyi dekoráció házilag

Karácsonyi dekoráció házilag: DIY alternatív karácsonyfa

A zöld színű, feldíszített fenyőfa ikonikus szimbólum, amely nélkül nem lenne teljes a karácsony. Ha azonban idén nem a klasszikus tűlevelű fát szeretnéd az otthonodban, készíts egyedi pomponfát.

A gyapjú pomponokat (például sapkáról) ragaszd fel egy papírkúpra. Annyi pompont használhatsz, amennyit csak akarsz. A papírkúpot azonban teljesen le kell fedni. A zöld pomponok közé más színű pomponokat is tehetsz díszítésként. Használhatsz üveg, fém, műanyag vagy papír karácsonyi gömböket is.

Karácsonyi dekoráció házilag: DIY karácsonyi figurák

Az angyalok, manók és Szent Miklós figurái szintén szerves részét képezik a karácsonynak. Készítheted őket papírból, gyapjúból vagy szövetből – minden az ügyességedtől függ. Például az összehajtogatott papírból készült origami angyalok kreatív és játékos ötletet jelentenek. A karácsonyi hangulatot árasztó japán művészet még a kreatív kezdők számára is könnyen megtanulható.

Karácsonyi dekoráció házilag: DIY karácsonyi koszorú

A koszorúk húsvétkor vagy halloweenkor népszerű dekorációk, és karácsonykor is előszeretettel vesszük elő őket. A karácsonyi koszorút felakaszthatod az ajtóra, a falra vagy leteheted az asztalra.

Díszítsd fenyőtobozokkal, zöld fenyőágakkal és piros karácsonyi gömbökkel. Érdekes alternatíva a fenyőág műhóval kombinálva vagy ezüst sprayfestékkel befújva – havas erdő hatását keltve. A koszorúnak nem kell csak kereknek lennie, készíthetsz például csillag alakú ajtódíszt is. Az alábbi videóban megtalálod az utasításokat.

Karácsonyi dekoráció házilag: DIY karácsonyi ablakdíszek

Karácsonykor a figyelem különösen az ablakokra irányul. Az ablakdíszek hangulatossá teszik a szobát, ünnepi hangulatot kölcsönöznek neki, és azonnal tudatják a járókelőkkel, hogy nálad teljes a karácsonyi hangulat.

Készíts díszeket különböző anyagokból – papírból, fából vagy szövetből. Ne feledkezz meg a fényekről, a műhóról és a karácsonyi figurákról sem.

Karácsonyi dekoráció házilag: DIY karácsonyi díszek száraztésztából

A konyhában fellelhető dolgokból – például tésztából – is készíthetsz karácsonyi díszeket. Használhatsz masnitésztát, penne tésztát, macaroni tésztát, rigatoni tésztát vagy orsótésztát.

Az eljárás nagyon egyszerű. A tésztát festékkel lefújhatod, és felragaszthatod egy befőttesüvegre, egy ajándékdobozra, vagy feldíszítheted vele a karácsonyi asztalt. Készíthetsz tésztaláncot vagy csillagot is, amit a fára akaszthatsz.

Karácsonyi dekoráció házilag: DIY karácsonyi csillag papírból

Néhányan közülünk nem rajonganak a fényes és csillogó díszekért. Ha inkább a minimalizmus híve vagy, próbálj meg egyszerű karácsonyi csillagokat készíteni papírból. Ezekkel a dekorációkkal feldobhatod például a fát, az ablakot vagy a polcot.

Az elkészítéshez csak egy közönséges papírra lesz szükséged. A dekoráció lehet egyszínű (például fehér) vagy egy szín különböző árnyalatainak kombinációja (például a krémszíntől a sötétbarnáig). Hajtsd a papírt a kívánt formára az utasítások szerint, és voilá, kész is a karácsonyi csillag.

TIPP: Ha épp azon töprengsz, milyen színkombinációban öltöztesd fel idén a karácsonyfádat, mindenképp olvasd el a Karácsonyfa díszítés ötletek cikkünket.

Saját készítésű ajándék ötletek

A legszebb ajándékok szívből jönnek. És semmi sem fejezi ki jobban a szeretetedet, mint egy saját készítésű ajándék. A kézzel készített ajándékokkal örömet szerezhetsz a családnak, barátoknak, kollégáknak vagy ismerősöknek – bárkinek, akit boldoggá szeretnél tenni.

Saját készítésű ajándék ötletek

Saját készítésű ajándék ötletek: DIY karácsonyi fény palackban

A karácsony a szeretet és a béke szimbóluma. Az ünnepi fények az ünneplést, de a reményt is szimbolizálják. Ezért tökéletes ajándék azoknak, akiket szeretsz. Ehhez az ajándékhoz mindössze egy elemes fényfüzérre és egy áttetsző (vagy félig áttetsző) magas vázára vagy palackra lesz szükséged. Használhatsz például egy sörös- vagy borosüveget, amelyről eltávolítottad a címkét. Lassan fúrj egy lyukat a palack aljába, amelyen keresztül egyszerűen behelyezed a fényfüzért.

Saját készítésű ajándék ötletek: DIY karácsonyi képkeret

A karácsonyi képkeret egyszerű és szép ajándék, amelyet millióféleképpen lehet elkészíteni. Egy hagyományos, egyszínű keretet hópelyhekkel, műhóval vagy ezüst csillámokkal díszíthetsz fel, hogy úgy tűnjön, mintha frissen behavazott téli táj lenne.

Ha még karácsonyibb témát szeretnél, használj csengőket, szalagokat és a piros-fehér szín kombinációját. Bármilyen fotó, amely egyedi pillanatot örökít meg a családdal, a barátokkal vagy a pároddal, tökéletesen kitűnik egy ilyen karácsonyi képkeretben.

Saját készítésű ajándék ötletek: DIY karácsonyi finomságok

Az egyik dolog, amit karácsonykor várunk, az az édes sütemények illata. Nem számít, hogy a vaníliás tekercset, a kókuszos habcsókot, a mézeskalács sütiket vagy a lédús puncsot kedveled – sütögetni nem csak magadnak lehet. Ha valamennyire jártas vagy a konyhaművészetben, bárkinek adhatsz finomságokat.

A csomagolás is fontos. A süteményeket tedd díszdobozba, amelyet szalaggal és csengettyűkkel egészíthetsz ki.

Saját készítésű ajándék ötletek: DIY kötött takaró

Télen nincs is jobb érzés, mint egy meleg takaró alá bekuckózni egy forró csokoládéval a kezedben. Ugyanezt a kényelmet adhatod szeretteidnek egy számukra kötött takaróval. A klasszikus kötőtűs kötés legalább minimális készséget igényel. De ha még csak most kezded a kötögetést, ne ess kétségbe. Vastag gyapjú fonalból olyan takarót készíthetsz, amellyel még a kezdők is megbirkóznak.

Saját készítésű ajándék ötletek: DIY karácsonyi manók

A karácsonyi manó elkészítéséhez szükséged lesz két színes vagy csíkos zoknira, orrhoz szükséges anyagra, egy zacskó rizsre, tűre és cérnára, díszítőszalagra, ollóra és egy szőrös anyagra, amelyet szakállnak használhatsz. Azokat az eszközöket, amelyek otthon nem állnak rendelkezésedre, biztosan megtalálod bármelyik kreatív boltban.

A zoknit megtöltöd rizzsel, és hozzáadsz egy kis kerek orrot. Díszítsd fel a leendő manót állal, és egészítsd ki egy második zoknival sapkaként.

Saját készítésű ajándék ötletek: DIY karácsonyi gyertyatartó

Egy tematikus gyertyatartót, amely gyönyörűen fog mutatni bármelyik szobában a karácsonyi időszakban, pillanatokon belül létrehozhatsz. Ehhez az ajándékhoz egy nagyobb üvegre lesz szükséged. Egy egyszerű befőttesüveg is tökéletesen megfelel.

A megtisztított üvegre ragasztóval fess egy motívumot, például egy erdőt. Mielőtt a ragasztó megszárad, fedd be csillámmal, és tisztítsd meg a festetlen részt. Ezután színezd ki az üveg többi részét, és használj fehér csillámot. A gyertyatartó egy havas tájra fog hasonlítani.

Képek: shutterstock.com