Szent Miklós minden év decemberében minden szófogadó gyermeket édességgel ajándékoz meg. Ehhez a hagyományhoz egy érdekes legenda fűződik, amelyet a következő sorokban ismertetni fogunk. Azt is megtudhatod, hogy mikor látogat el hozzánk idén a Mikulás, és hogyan készíthetsz kreatív módon Mikulást papírból vagy WC-papír gurigából.

Mikulás története - ajándék csizmában

Mikor jön a mikulás

A Mikulás érkezését minden évben megállapíthatod, elég megnézni a naptárban azt a napot, amelynél Szent Miklós neve szerepel. Bár Szent Miklóst december 6-án ünnepeljük, ő már előző nap este édességet hoz a szófogadó gyerekeknek. A Mikulás tehát 2022-ben december 5.-én este fog ellátogatni hozzád. Ha szófogadó voltál, akkor a cipődbe teszi a kedvenc édességedet. Ó, és talán meglátogat téged az ördöggel és egy angyallal is.

Mikulás története

Egyszer volt, hol nem volt, egy messzi földön, amit ma Törökországnak hívunk, élt egy fiú, akit Miklósnak hívtak. Amikor Miklós felnőtt, nagy vagyont örökölt. De nem tudta, mit kezdjen vele, ezért úgy döntött, hogy segít azoknak, akiknek pénzre volt szükségük. A városban élő emberek azonban büszkék voltak, ezért úgy döntött, hogy titokban segít nekik.

Szent Miklós megváltoztatta három szegény lány sorsát

Szent Miklós minden este beöltözött, és titokban ételt, ruhát és pénzt osztott szét a lakosság között. Különösen megkedvelt egy családot, amelyben három leánygyermek volt. Az apjuk boldogtalan volt, mert nagyon szegények voltak, és nem tudták kifizetni a hozományt. Ezért úgy döntött, hogy eladja a lányokat egy bordélyháznak. Amikor erről Miklós tudomást szerzett, titokban három zsáknyi aranyat dobott be a család kéményébe. A család nagyon megörült, mivel a leányok ennek a pénznek köszönhetően boldogan mehettek férjhez.

Azóta minden év decemberében Miklós beöltözött, és titokban ajándékot vitt minden fiúnak és lánynak. Szent Miklóst még ennyi év után is a gyermekek iránti nagylelkűségéért és kedvességéért ünneplik. Szent Miklós tiszteletére ma a világ számos országában édességgel teli csomagokat adnak a gyerekeknek.

Mikor jön a mikulás - ajándék cipőben

Mikulás dekoráció – Mikulás kézműves ötletek

Alig várod már, hogy megérkezzen a Mikulás? Addig amíg ez megtörténik, legalább készíts egyet olyan alapanyagokból, amik minden háztartásban megtalálhatóak. A gyerekek imádják ezt a tevékenységet, és az egész ünnepi szezonban élvezettel készítenek saját kezűleg dekorációkat.

Mikulás papírból

A papírból készült Mikulást ki lehet tenni az üzenőfalra, vagy mágnessel a hűtőszekrényre rögzíteni.

Mikulás kézműves ötletek - mikulás papírból
  • 1.lépés: Vegyél egy fehér papírt, tedd az asztalra, és ceruzával rajzolj rajta körül egy kisebb tányért. Vágd ki a kört, és ollóval vágj az egyik félkörre rojtot, amely Szent Miklós szakállát fogja jelképezni.
  • 2.lépés: Ezután fogd a piros papírt, és vágd ki sapka alakúra. Ezután vágj ki egy kis kört egy fehér papírból, és rögzítsd a sapka hegyére.
  • 3.lépés: Válassz egy másik, tetszőleges színű papírt háttérnek. Javasoljuk például az égszínkéket. Először ragaszd fel a papírra a Mikulás szakállát és haját jelképező fehér kört.
  • 4.lépés: Ezután vágj ki egy arcot egy testszínű papírból. Ragaszd rá a fehér kör közepére. Vágd ki a szemeket és az orrot is a papírból, és ragaszd fel őket az arcra. A szájat a fehér kör alsó részére rajzolhatod.
  • 5.lépés: Végül ragaszd fel Szent Miklós sapkáját, és kész is vagy.

Mikulás készítése WC-papír gurigából

Mikulás WC-papír gurigából tökéletes dekoráció egy polcra vagy ablakpárkányra a gyerekszobában.

Mikulás kézműves ötletek - mikulás WC-papír gurigából
  • 1.lépés: Fogj egy WC-papír gurigát, és tekerd körbe piros papírral. Mindezt tedd úgy, hogy a WC-papír guriga felső egyharmada túlnyúljon a körbetekert papíron. Vágd le a felesleges papírt, azaz csak egyszer tekerd körbe a piros papírt a gurigán.
  • 2.lépés: Ragassz egy kis kört a WC-papír guriga kiálló részére. A körre fesd rá a szemeket és az orrot.
  • 3.lépés: Formázz a vattából szakállat, és ragaszd az arcot jelképező kör alá folyékony ragasztó segítségével.
  • 4.lépés: Készíts egy kis négyzetet piros papírból, és csavard kúppá, hogy jelképezze a kalapot. Ezután díszítsd ki a sapkát vattával, és ragaszd a Mikulás fejére.

Melyik tippünket próbálod ki legközelebb otthon a gyerekekkel?

Képek: shutterstock.com