Nem csak az ágy és a matrac befolyásolja az alvás minőségét. Az ágyneműhuzat az, ami közvetlenül érintkezik a bőrrel, ezért erre is figyelnünk kell. Megmutatom, hogy milyen anyagok közül választhatsz, és hogyan ismerheted fel, hogy az ágyneműd valóban jó minőségű-e. Természetesen az ápolásukról is ejtek pár szót, mivel ott is vannak alapszabályok, amiket érdemes betartani, ha sokáig szeretnénk élvezni a megvásárolt ágyneműhuzat szépségét és kiváló tulajdonságait.

Anyagok áttekintése

Az anyagnak kell lennie az alapvető kiválasztási kritériumnak. A szín és a minta szintén fontos kritérium, de azok csak esztétikai értéket képviselnek. Az anyagnak kellemes tapintásúnak, légáteresztőnek és nedvességelvezetőnek kell lennie. Ha allergiás vagy asztmás beteg fogja használni, a megfelelő anyag kiválasztása szintén megelőzheti a felesleges szenvedést.

Sötét ágyneműhuzat

Pamut ágyneműhuzat

A pamut egy abszolút klasszikus, amely évek óta a népszerűség első helyén áll. Puha, nedvszívó és kiváló légáteresztő képességgel rendelkezik. Allergiások számára is alkalmas.

Nem minden pamut, tiszta pamut. A szövet tapintását elsősorban az anyagsűrűség, a szövésmód, a felhasznált fonal minősége, a mercerizálás (kezelési módszer) és a felhasznált festékek befolyásolják. A klasszikus pamut mellett, amely gyűrődik és vasalást igényel, választhatsz a praktikusabb kivitelek közül is.

  1. Krepp

A kreppvászon 100% pamutból készül, így minden tulajdonságával rendelkezik. Az anyag gépi formázásának köszönhetően, amely finom és gyűrött anyagot váltogat szabályos csíkokban, a krepp ágyneműt egyáltalán nem kell vasalni. A kivitelezés miatt azonban nem biztos, hogy mindenkinek tetszik. A kreppvászon általában olcsóbb, de sokak számára nem túl vonzó.

  1. Jersey

A jersey egy másik pamutanyag, ezúttal kötött formában. Légies, és egyáltalán nem kell vasalni. Bevált klasszikus, amely könnyen karbantartható, jól néz ki és kiváló minőségű is.

  1. Flanel

A flanel ágyneműhuzat különösen alkalmas a hideg hónapokban, mivel rendkívül meleg. Ez a sűrűn szőtt, nagy anyagsűrűségű szövetnek köszönhető. A fésült pamut kétoldalas szálakkal enyhén bolyhos hatást kelt. A flanel nagyon puha tapintású, és a nagyobb anyagsűrűsége ellenére is légáteresztő.

  1. Pamutszatén

A szatén ágyneműhuzat gyönyörűen csillog, nyáron kellemesen hűvös, és kevés karbantartást igényel. Azaz, ha valóban kiváló minőségű, 100% pamutfonalból készült szatént választasz. Az ilyen anyag nagyon erős és tartós. Az olcsóbb, más anyagokkal kevert változatai nem rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal, ezért jobb, ha elkerülöd őket.

Mikroszálas ágyneműhuzat

A mikroszál egy 100% poliészterből készült finom szövet, amely puhaságában a selyemhez hasonlít. A mikroszálas ágyneműhuzat antiallergén, így még az allergiások és asztmások is alhatnak benne. Egyszerre puha, selymes és színtartó – több mosás után is megőrzi élénk színeit. Nyáron hűsít, télen pedig fenntartja a testhőmérsékletet. A poliészter azonban mesterséges anyag, ami sokakat zavarhat, többek között környezetvédelmi okokból.

Fehér csíkos ágyneműhuzat

Bambusz ágyneműhuzat

Viszonylag nemrégiben bambuszrostból készült ágyneműhuzatot is elkezdtek gyártani. Fő előnye, hogy 100%-ban természetes eredetű, és alkalmas allergiások és asztmások számára. A baktériumok és a poratkák egyszerűen nem fejlődnek a bambuszban. A bambusz nagyon kellemes tapintású, légáteresztő és kiváló hőszabályozó tulajdonságokkal rendelkezik. Ráadásul nem könnyű tönkretenni. De óvatosnak kell lenned a gondozás során. A bambuszszövetet csak alacsonyabb hőmérsékleten lehet mosni, és nem lehet szárítógépben szárítani.

Hogyan kell gondoskodni az új ágyneműhuzatról

Az ágyneműhuzat ápolása az anyagától és a színétől is függ. Mindig ellenőrizd a csomagoláson található utasításokat. Az ajánlott mosási hőmérséklet általában 40° és 60° C között mozog. Egyes ágyneműhuzatokat, például a szatént, nem szabad vasalni, másokat pedig, például a bambuszt, nem szabad a szárítógépben szárítani. Itt van néhány alapszabály:

  • Vásárlás után először legalább 40 °C-on, hosszú programon mosd ki. Ezzel eltávolítod a maradék festéket és szennyeződéseket a gyártásból.
  • Az ágyneműhuzatot mindig kifordítva és behúzott cipzárral mosd.
  • Ne hagyd mosás után hosszú ideig a mosógépben. Feleslegesen gyűrődik, és fennáll a színek kifakulásának veszélye.
  • Mosáskor ne használj fehérítőt. Gyengítik a szálakat, és csökkentik az anyag és a színek élettartamát.

Természetesen az sem mindegy, milyen ágyon alszol. Ha épp új ágy beszerzésén gondolkodsz, olvasd el a megfelelő ágy kiválasztásáról szóló cikkemet, biztosan találsz benne pár jó tippet.