Elegáns, nagyon tartós és könnyen karbantartható. Éppen ezért évről évre egyre népszerűbb az epoxi padló. Nemcsak nagy ipari csarnokokba, hanem lakó- és irodai belső terekbe is alkalmas.

szürke epoxi padló

Hogyan alkalmazzák az epoxi padlót?

Az epoxi padlót kétféleképpen lehet alkalmazni, simítóval vagy bevonattal. Ez egy kétkomponensű rendszer, amely epoxigyantából és keményítőből áll. Bár az epoxi nem természetes eredetű, a helyes alkalmazás és a kikeményedés (polimerizáció) miatt nem kerülnek káros vegyi anyagok a levegőbe.

Epoxi padló kontra cementkötésű padló

Az epoxi padló egyértelmű előnye, hogy sokszorosan ellenállóbb a mechanikai és kémiai terhelésekkel szemben. Ellenáll az olajnak, sóknak, savaknak és például a kémiai jégoldó szereknek.

márvány epoxi padlóburkolat

Mivel számos színben és színkombinációban, valamint csúszásgátló, matt, félfényes, fényes vagy 3D hatású kivitelben alkalmazható, számos területen használható:

 • gyártó- és ipari csarnokok
 • garázsok
 • közigazgatási helyiségek
 • modern belső terek
 • műszaki helyiségek
 • folyosók
 • pince- és padlástér
 • egészségügyi létesítmények

Epoxi padló padlófűtéssel

Mivel az epoxi padló jól vezeti a hőt, padlófűtéses helyiségekbe is alkalmas. Nagyon kis vastagságának és az alaphoz való tökéletes kötésének köszönhetően gyorsan reagál a hőszabályozásra, és így csökkenti a hőellenállásból eredő hőveszteséget. Az epoxi padló felülete nagyon kellemes és meleg.

epoxi padló öntése

Az öntött epoxi padlót például betonra, anhidritre vagy aszfaltra lehet felvinni. A felületnek száraznak, keménynek, nemkívánatos tárgyaktól mentesnek, teljesen simának és pormentesnek kell lennie. Az alapnak tökéletesen tisztának és minden szennyeződéstől, beleértve a zsírt is, mentesnek kell lennie. Ezután a következő lépések köveznek:

 1. Mélyalapozás – ez a PE (a világ egyik leggyakrabban használt műanyagja) habból készült peremszigeteléssel együtt történik
 2. Kiegyenlítő réteg – miután az első réteg megszáradt, következik a kiegyenlítő réteg, amelyet simára kell csiszolni
 3. Mélyalapozás – most következik az epoxigyanta mélyalapozása
 4. Szélek lezárása – a felvitt terület széleit le kell zárni; a tömítés 5-10 mm vastag PE-szalagból is készülhet
 5. Keverék elkészítése – a gyantakeveréket elektromos keverővel homogén, egynemű masszává kell kikeverni, majd megfelelő mennyiségben az előkészített alapra önteni; ezt követően fogazott lapáttal szükséges eldolgozni
 6. Légtelenítés – légtelenítő hengerrel, amely a legkisebb légbuborékokat is eltávolítja
 7. Díszítés – ebben a szakaszban dekorációs elemeket, például érméket, homokot, köveket vagy bármi mást lehet hozzáadni
 8. Végső védelem – az egész padlót védő végső réteggel lezárjuk

Hogyan ápoljuk a padlót?

Az epoxi padlók napi rutinszerű karbantartásához hagyományos porszívót, felmosórongyot és a kereskedelemben kapható padlótisztító szereket használunk. A felületen maradt szennyeződéseket PU tisztítószerrel távolítjuk el. Nagyobb területek esetén egy közepesen kemény kefével ellátott tisztítógépet lehet használni. A finom karcolásokhoz gyémántpárnát használunk. Az igazán kemény foltok esetén PU tisztítószer és víz oldatát használjuk. A koncentráció a padlófelület szennyezettségi fokától függ. Miután a padlóra felvittük az oldatot, öt-tíz percig rajta hagyjuk, majd egykefés géppel megtisztítjuk a felületet. A fellazult szennyeződéseket felporszívózzuk, majd a padlót tiszta vízzel felmossuk.

Ha az epoxi padló valamiért nem felel meg számodra, például mert a konyhádat szeretnéd felújítani, akkor olvasd el, milyen előnyei vannak a csempének és a vinylnek.