Ismét itt a karácsonyi időszak, és amellett, hogy ajándékokat keresünk a családnak és a szeretteinknek, ízléses dekorációkkal tesszük hangulatosabbá az otthonunkat. Hagyományosan a házak ablakait, erkélyeit és homlokzatát különböző fényekkel díszítjük. Azonban a karácsonyi asztalt, ahol a szenteste és a következő ünnepi napokon is az este jelentős részét fogjuk tölteni az étkezések vagy összejövetelek alkalmával, szintén ünnepéjesebbé tehetjük.

Karácsonyi asztal - családi vacsora

A karácsonyi asztalt többféleképpen lehet díszíteni. Vannak, akik ragaszkodnak a hagyományos anyagokhoz és színekhez, ezzel is betartva a hagyományokat, mások viszont szeretnek kísérletezni, és minden évben másképp díszítik fel az asztalukat. Bármilyen legyen is a végső elrendezés, léteznek olyan szabályok, amelyek szerint bizonyos elemek semmiképpen sem hiányozhatnak az asztalról.

Karácsonyi asztal terítési ötletek – Kezdjük a karácsonyi terítővel és terítéssel

Minden ünnepi asztal díszítésének alapja a terítő. A klasszikus fehér terítő használatával a tisztaság és a méltóság kiváló hatása érhető el, a dekorálás feldobásának jó módja, ha színes terítőt használunk, és azt a belső tér valamelyik eleméhez igazítjuk, vagy éppen ellenkezőleg, domináns elemmé tesszük. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha az asztal elég nagy a terítő alatt, és a merész színeknek van esélyük kiemelkedni.

Karácsonyi asztal terítési ötletek - Karácsonyi asztaldísz

Az asztalterítővel együtt általában egy futó vagy kis terítő is az asztalra kerül. Az előbb említett kiegészítőket olyan színárnyalatban kell kiválasztani, hogy jól láthatóak legyenek, ugyanakkor ne tűnjenek zavarónak az asztalterítőn. Az ünnepi dekoráció egyéb lényeges elemei közé tartoznak a gyertyatartók, a dekoratív szalvéták, az ünnepi tányérok és evőeszközök.

Karácsonyi asztal terítési ötletek - futó

Az asztaldíszítés minden egyes elemének rendezettnek kell lennie, és ha a hely engedi, az egész dekoráció kiegészíthető kisebb elemekkel, például fenyőágakkal, kis saját készítésű fákkal, masnikkal vagy természetes anyagokból készült részletekkel.

Karácsonyi asztal terítési ötletek – Milyen színeket válasszunk a karácsonyi asztalra?

A karácsonyi asztal díszítésére alkalmas színek hagyományosan a piros, a zöld, az arany, a fehér, de az ezüst is. A modern dekorációk a barna vagy a réz árnyalatait is tartalmazhatják. Mindegyik szín más-más érzést kelt. A piros a melegség és a biztonság érzését kelti, a kék a hideg érzését. Az arany és az ezüst egy kis luxust ad, a zöld pedig feldobja, felmelegíti és megnyugtatja a belső teret.

Az asztal és más elemek díszítése egyszínű vagy két szín kombinációjából álló legyen. A sokféle színkombináció káoszt teremt az asztalon, és nem adja meg azt a harmóniát, amit karácsonykor keresünk.

Karácsonyi asztal terítési ötletek – Gyertyatartó és gyertyák

A karácsony esti asztalhoz természetszerűleg hozzátartoznak a gyertyák, amelyek tökéletes ünnepi hangulatot teremtenek az esti órákban. A kisebb és vékonyabb gyertyákat gyertyatartóba helyezzük, amelyet igyekszünk az asztal közepére helyezni, és a többi elemet e köré rendezzük. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyatartó ne akadályozza a kilátást, és ne képezzen akadályt az asztalnál ülők között.

Karácsonyi asztal terítési ötletek - gyertyatartó

A nagyobb és vastagabb gyertyákat állványra vagy megfelelő színű alátétre helyezzük. A gyertya színe is használható további dizájn- és színelemként. Ha természetes méhviaszgyertyát használsz, akkor az illata kellemesen átjárja az egész belső teret, és egész este kitart.

Karácsonyi asztal terítési ötletek - gyertyák

Egy jó trükk a stílusos gyertyatartó létrehozásához, ha egy borospoharat használsz, és a szárával felfelé helyezed az asztalra. Ezután helyezz rá egy megfelelő méretű gyertyát. Egy másik jó trükk, ha egy nagy üvegedényt, például vázát használsz, amelybe kavicsokat, diót és fenyőtobozokat teszel, majd a tetejére helyezed a gyertyát.

Természetes anyagokból készült dekorációk

A természetes anyagokból készült dekorációk az utóbbi években egyre népszerűbbek. A szentestei asztalon nagyon jól mutat egy gyertyatartó körüli fenyő koszorú, amelyet egy rövid erdei séta után könnyen elkészíthetsz. A kisebb és nagyobb ágakat rendezd kör alakba, a tetejére tegyél fenyőágakat, és díszítsd lucfenyő- vagy fenyőtobozokkal. A faágak hosszanti elrendezésben is elhelyezhetők az ünnepi asztalon.

Természetes anyagokból készült dekorációk - faágak

Gyümölcsökkel is díszíthetjük az asztalt, a gránátalma vagy a piros alma nagyon szépen mutat.

Természetes anyagokból készült dekorációk - gyümölcs

A lenvászon szalvéták, fehér edények és egy természetes anyagból készült koszorú többkarú arany gyertyatartóval és apró díszekkel kombinálva igazi vintage stílust csempész az otthonodba. Mint mindig, itt is érvényes, hogy a kevesebb több. Ezért javasoljuk, hogy a karácsonyi asztali dekoráció egyes elemeit gondosan, átgondoltan és érzéssel válogasd össze.

TIPP: Ha házilag készített dekorációkra vágysz vagy saját készítésű ajándékokkal szeretnéd meglepni a szeretteidet, olvasd el a Karácsonyi dekoráció házilag és saját készítésű ajándék ötletek című cikkünket.

Képek: shutterstock.com