A nappali lámpa gyakran az utolsó dolog, amire egy ház vagy lakás berendezésénél gondolunk. Ez azonban nagy hiba – a lámpák számát már a vezetékek elhelyezésekor figyelembe kell venni. Ha nem tudod, hány lámpára van szükséged, egy egyszerű világítási számítás segít elkerülni az alulvilágított belső teret. Ami a világítás típusát illeti, a választék valóban széles, de minden nappali egy kicsit más típust igényel.

Vedd figyelembe a mennyezet magasságát

A nappali világítás kiválasztásakor a legfontosabb kritérium a mennyezet magassága. Ha a házadban vagy lakásodban alacsony a mennyezet, válassz inkább mennyezeti lámpát. A szórt fénynek köszönhetően jól megvilágítja a szobát, és vizuálisan is megnöveli azt. Természetesen a fejjel való leverés veszélyét is nagyban csökkenti.

Mennyezeti nappali lámpa

Ha régebbi házban vagy lakásban élsz, valószínűleg magasabban van a mennyezeted. Mivel a magasabb mennyezettel rendelkező szobát hangulatosabbá is kell tenni, válassz olyan nappali lámpát, amely vizuálisan kisebbé teszi a nappalit, azaz csillárt.

Választáskor ne félj szabadjára engedni a fantáziádat – egy szép csillár az egész nappali meghatározó elemévé válhat. A csillárt helyezd oda, ahol a legtöbb időt töltöd, akár a dohányzóasztal vagy az étkezőasztal fölé. A két asztal feletti csillárok lehetnek egyformák, vagy az egyik lehet valamivel kisebb, hogy kiegyensúlyozza a belső tér általános hangulatát. Az asztalok felett alacsonyabban is elhelyezheted a csillárokat, mivel itt nem áll fenn a fejjel való ütközés veszélye.

Nappali lámpa-csillár asztal felett

Stílus kiválasztása

Mivel manapság rengeteg világítótest és csillár áll rendelkezésre, nagyon nehéz lehet megtalálni a megfelelő darabot. Mindenekelőtt gondolj arra a lakberendezési stílusra, amelyben az egész nappalit berendezted. A nappali lámpának semmiképpen sem szabad stílusban eltérnie a belső tér többi részétől.

Másrészt, a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket – ha találkozol egy érdekes dizájndarabbal, amely igazán vonzó számodra, ne mondj rögtön le a kiszemelt szépségről, csak mert nem felel meg a nappalid stílusának, elég kicserélni pár kiegészítőt a szobában és ezzel az egész helyiség stílusát egy kicsit közelebb viheted a csillár stílusához.

Például a kristálycsillár, amely első pillantásra kissé extravagánsnak tűnhet, egy egyébként modern belső tér nagyszerű kiegészítőjévé válhat.

Nappali lámpa-kristálycsillár

Hangulatteremtés

A mennyezeti lámpa vagy csillár azonban nem az egyetlen lehetséges nappali lámpa. Egyre népszerűbbek például a spotlámpák vagy a LED-es mennyezeti lámpák. Bár ezek nem nagyon alkalmasak közös olvasásra vagy játékra, egy családi filmnézés vagy ünnepi vacsora során hangulatot teremthetnek. A hangulatvilágításnak köszönhetően nemcsak pénzt takaríthatsz meg a villamos energián, de a szemed is pihentetheted. 

Az utóbbi években a távirányítóval vezérelhető színes LED-es háttérvilágítás a trendi. Bár vannak, akik az ízléstelenség és a giccs csúcsának nevezik, de vannak olyanok is, akik nem tudnak betelni vele. Tehát csak rajtad múlik, hogy szereted-e a színes világítást vagy sem. A választás során azonban ne feledd, hogy a trendek jönnek és mennek – ha nem akarod néhány évente lecserélni a nappali lámpát, válassz olyan megoldást, amely minden igényedet kielégíti és nem a jelenlegi trendet, hanem a te stílusodat és személyiségedet tükrözi.

Ha már szóba került a hangulatvilágítás, akkor a fényfüzéreket is meg kell említeni, hiszen ezek nemcsak stílusos kiegészítők, hanem praktikus esti világítások is. A kínálat itt is stílusban és színben rendkívül gazdag, így csak rajtad múlik, milyen darabokkal szeretnéd kiegészíteni a nappalidat.

Nappali lámpa-fényfüzér

A kisebb nappali lámpákról se feledkezz meg

A nappaliban nem csak csillár vagy mennyezeti lámpa szolgálhat fényforrásként. A szoba egyes részeiben elhelyezett állólámpák vagy asztali lámpák stílusosan elosztják a teret, illetve minden darab külön célt szolgálhat. A fotel mögött elhelyezett állólámpa például remekül fog szolgálna, ha a család egyik tagja olvasni szeretne, de egy másik családtag félhomályban szeretne pihenni a kanapén. Ha a kanapé mellett asztali lámpát is elhelyezel, lényegében kér olvasósarokkal fogsz büszkélkedni.

A csillár vagy mennyezeti lámpa, illetve a nappaliban elhelyezett összes álló- és asztali lámpa mindig legyen egy stílusban. Együtt szépen kiemelik a szoba stílusát és hangulatát, illetve ezzel a trükkel a nappali bútor stílusával nem egyező lámpák vagy csillárok beillesztése is gyerekjáték lesz a jövőben. A drága bútorok helyett elég lesz kicserélni a nappali lámpákat és máris új arcot kap a helyiség.