Sok ember összetéveszti a retro stílussal. Azok azonban, akik valóban ismerik, tudják, hogy a jelentése sokkal mélyebb. Az úgynevezett vintage stílusról beszélünk, amely az elmúlt években sokakat megbabonázott. Lehet, hogy téged is elbűvöl majd! A következő sorokban nem csak a jellemzőit fogjuk megvitatni, hanem néhány vintage stílusban berendezett szobát is szemügyre veszünk.

A vintage stílus jellemzői

A vintage jellemzőin belül a legfontosabb, hogy megértsük a különbségeket a retro stílus és a vintage között.

Az első és egyben a legfontosabb különbség, hogy míg a retro stílusú kiegészítők régi kinézetű, de valójában új darabok, addig a vintage kiegészítők valóban megéltek valamit. Történetet mesélnek, felidézik a régmúltat, és ez természetesen a megjelenésükön is tükröződik. A vintage bútorok és dekorációk általában sosem hibátlanok, de egyben sosem elhasznált kacatok.

A vintage és a retro stílus között létezik még egy óriási különbség, mégpedig, hogy a retro lakberendezési stílus egy konkrét korszakot próbál felidézni, míg a vintage, korszaktól függetlenül a régi, valamit már megélt bútorokra és kiegészítőkre összpontosít. A retro konkrétan behatárolható korszakai a 60-as, 70-es, 80-as évek és egyesek számára a 90-es évek is ide tartoznak.

A vintage stílusra jellemző anyagok és színek

A vintage stílusra, illetve a vintage kiegészítőkre különösen a tömörfa jellemző. A tömörfa kiegészítők mellett azonban ebbe a stílusba tartoznak a kőből, fémből, kerámiából vagy porcelánból készült tárgyak is.

Ami a színeket illeti, a vintage kiegészítők pasztell és tompa árnyalatokról ismerhetők fel. Leegyszerűsítve, a színek gyakran szó szerint kopottak, mintha a fény hatására kifakultak volna. Egyértelműen látszik, hogy az idő vasfoga megtette a hatását. Ennek ellenére a vintage tárgyak elegánsak és jól megőrzöttek.

Ne feledd: A vintage stílusra leginkább jellemző színek a fehér, a szürke, a sárga vagy a zöld. De természetesen a vintage kiegészítőknek más árnyalatai is lehetnek.

Vintage stílus a nappaliban

Tipikus elemek

Ami a vintage stílus alapvető jellemzőit illeti, az anyagokon és színeken kívül más jellegzetes elemeket sem lehet figyelmen kívül hagyni. Érdemes megemlíteni például a patinás felületet, amely nemcsak eleganciát, hanem luxust és prémium jelleget is kölcsönöz a vintage kiegészítőknek. A karcolások, repedések, kopottas és lepattogott részek szintén népszerűek. Egyszerűen bármi, ami a maga módján bizonyítja, hogy a szóban forgó tárgy valamit megélt.

A vintage stílus jellemzőinek összefoglalása

Mint már említettük, a vintage kiegészítőknek régieknek, de ugyanakkor jól megőrzötteknek kell lenniük. Fel is újíthatod és karbantarthatod őket, de fontos, hogy megtartsd a jellemző sajátosságokat. Ne próbáld eltüntetni a látható tökéletlenségeket. Ez teszi őket egyedivé. A vintage nem rejteget semmit. Éppen ellenkezőleg, a varázsa az apró tökéletlenségekben rejlik, amelyek paradox módon tökéletes egészet alkotnak.

Vintage stílusú otthon

Úgy érzed, hogy a vintage stílus nem illik az otthonodhoz? Talán meg tudunk győzni az ellenkezőjéről. Valójában az egyik jellemző mutatója az új és régi bútorok, illetve az új és régi lakberendezési kiegészítők kombinációja. Furcsán hangzik, nem igaz? De ha jobban belegondolsz, van benne logika.

Képzeld el, hogy otthonod minden helyiségébe csak vintage bútorokat és kiegészítőket zsúfolnál. Garantáljuk, hogy úgy éreznéd magad, mintha egy múzeumban lennél. Mint mondani szokták, a jóból is megárt a sok. Szóval találd meg a vintage darabok és a modern berendezési tárgyak valamiféle kiegyensúlyozott kombinációját. Ha így teszel a vintage stílus biztosan téged is elvarázsol!

Ismerkedj meg a többi lakberendezési stílussal is és találd meg azt, amellyel legjobban kifejezheted önmagad.

Végül egy tipp: Vintage nappali és vintage fürdőszoba

A vintage stílust leggyakrabban a nappaliban és a fürdőszobában használják. Ezért megmutatjuk, hogyan nézhetnének ki ezek a szobák a te otthonodban:

Vintage nappali – a vintage nappalira jellemzőek az üvegezett, tömörfa vitrinek, a függőcsillárok, a porcelán étkészlet vagy a kerámia lakberendezési kiegészítők – például finom virágmotívumokkal.

Vintage stílusú nappali

Vintage fürdőszoba – a vintage fürdőszoba legalapvetőbb és legdominánsabb eleme a szabadon álló fürdőkád. Ha a lábakon álló kádat ráépíthető mosdókagylóval és sárgaréz csaptelepekkel kombinálod, az eredmény lélegzetelállító lesz.

Vintage stílus a fürdőszobában-kád

Képek: shutterstock.com