Az ablak nélküli fürdőszobák olyan építészeti megoldást jelentenek, amely általánosan elterjedt különféle otthonokban, legyen az akár nagy, akár kicsi.

Természetes fény és friss levegő nélkül ezek a helyiségek első pillantásra sötétnek, barátságtalannak és kellemetlennek tűnhetnek.

Sokféleképpen lehet azonban felpezsdíteni a hangulatot egy ablak nélküli, sötét fürdőszobában, hogy minden percét élvezhessük.

A fény ereje

A természetes fény hiányának mesterséges fénnyel történő kompenzálása az egyik legjobb megoldás a sötét fürdőszoba megvilágítására. A mesterséges fény mennyisége természetesen a te személyes preferenciáidtól függ.

Ha fürdőszobádat pihentető gyógyfürdővé szeretnéd varázsolni, aligha lesz szükséged túl sok és erős fényre. Ebben az esetben a mennyezetbe épített néhány apró szpotlámpa elegendő lesz, hogy lágy fényt biztosítson, és a mennyezet romantikus csillagos éjszakai égbolthoz fog hasonlítani.

A még kifejezettebb wellness- és gyógyfürdőhatás érdekében tegyél hozzá néhány gyertyát, és élvezd a villódzó fényüket. Ezeket a megoldásokat kiegészíthetjük beépített világítással ellátott fürdőszobabútorok használatával.

A kádba/zuhanyzóba szerelt LED lámpák nem csak fényt bocsátanak ki, hanem egyenletes és lágy eloszlást is biztosítanak.

A szokásos reggeli vagy esti öltözéshez azonban egy kicsivel több fényre lesz szükséged. Erre a célra jó, ha elég erős világítást biztosítunk a mosogató és a tükör körül. A közvetlen fény szétszórja az árnyékokat, és kiváló láthatóságot biztosít pontosan ott, ahol szükség van rá.

Ha azt szeretnéd, hogy a sötét fürdőszoba erősen legyen megvilágítva , ezt könnyen megteheted erősebb fényforrások felszerelésével. Ebben az esetben a legjobb fehér fényt használni, amely megvilágítja az egész fürdőszobát.

A fürdőszoba nemcsak nagyobb és világosabb lesz, de természetesebb is, hiszen pontosan a fehér fény áll a legközelebb a természetes fényhez.

A színek ereje

Akár nagy, akár kicsi fürdőszoba berendezési ötletekről van szó egy ablak nélküli fürdőszobához mindenképpen világosabb színpalettákra lesz szükség.

A fehér nagyszerű választás, mivel ez a szín tökéletesen tükrözi és szórja a rendelkezésre álló fényt a helyiségben, így tágasabbnak és világosabbnak tűnik. A fehér színt nemcsak a falak és a mennyezet festésével csempészheted be, hanem a fehér bútorok és fürdőszobai kiegészítők kiválasztásával is.

Másrészt az ablak nélküli, sötét fürdőszobád túl unalmasnak tűnhet, ha csak fehéren hagyod. Fontold meg, hogy itt-ott élénk színeket alkalmazz, kontrasztban a fehér háttérrel, hogy friss és vidám légkört teremts. Ezek lehetnek apró fotók a falakon, színes csempék sora (vagy más formájú), néhány apró fürdőszobai kiegészítő vagy akár élénk színű piperecikkek.

A reflexió ereje

A természetes fényhez való hozzáférést biztosító ablak nélkül megfelelő megoldásokat kell találni a sötét fürdőszobában elérhető minimális fény növelésére.

Hatékony megoldás a fényvisszaverő felületek alkalmazása. A polírozott fém, az üveg, a tükör és a plexi nagyszerű anyagok, amelyek nem nyelik el a fényt. Éppen ellenkezőleg, képesek visszaverni a fényt, és azt a benyomást keltik, mintha az ablakból áradna.

Egy másik érdekes lehetőség, hogy a fürdőszoba falainak nagyobb részeit fényes csempével fedjük le. A világos tónusú, fényes fajansz csempe erősebben tükrözi vissza a fényt, és ez segít jobban megvilágítani és vizuálisan bővíteni ablak nélküli, sötét fürdőszobád terét.

Tippek fürdőszoba csempékhez itt!

Azonban a legjobb módja a visszaverődési hatás kihasználásának, ha LED-es tükröket használunk. A különböző (akár váratlan!) helyeken elhelyezett tükrök kitágítják a teret, visszaverik a fényt és nagyvonalúan visszasugározzák azt, ami hatékonyan megvilágítja és felfrissíti a helyiséget.

Képek: shutterstock.com