Az elmúlt években sokan otthoni munkavégzésre kényszerültünk, ami rengeteg új lehetőséget nyitott meg előttünk. Ezek közül talán az egyik legizgalmasabb, a hibrid munkavégzés, amit egyre több magyarországi cég is felkínál alkalmazottainak.

Sok irodaház éppen most alakítja át helységeit oly módon, hogy azok a lehető leginkább megfeleljenek a hibrid munkavégzés követelményeinek.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie egy ilyen irodának?

Egy hibrid munkavégzést kiszolgáló irodaháznak első pillantásra úgy tűnhet, hogy lehetetlen feladattal kell szembenéznie: versengenie kell otthonunk kényelmével miközben professzionális teret kell biztosítania a megbeszélésekhez.

Ezt a dilemmát a bútorok okos kiválasztásával lehet valamennyire orvosolni.

Minden tárgyalóterem középpontjában a konferenciaasztal áll, ha úgy tetszik ez az iroda lelke, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő modellt válasszunk. Az elmúlt évtizedekben a modern, minimalista stílus hódított, amit a formavilág mellett talán a színekben láthattunk leginkább érvényesülni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbb irodahelységet a szürke valamilyen árnyalata és a fehér szín uralta, a formavilág pedig egyszerű geometriai formákra támaszkodott.

Hibrid munkavégzés - tárgyalóterem
A fotó forrása: Ground Picture / Shutterstock.com

A mai trend ettől egy kicsit távolodni látszik, hogy otthonosabb és stimulálóbb szellemi környezetet lehessen teremteni a dolgozóknak. Egy konferenciaasztal megválasztásánál az ívelt formák, a természetes színek és a kényelmi szempont kell, hogy előtérbe kerüljön. Egyre több gyártó kínál olyan fenntartható anyagokból készült bútorokat, mint például a bambusz és az újrahasznosított fa. Stílus tekintetében bár a minimalizmus ma is egyeduralkodónak tűnik, bizonyos terekben vintage bútorokkal teszik otthonosabbá a munkavégzést.

További részleteket a vintage stílusról a Vintage stílus, stílusirányzat, mely sose megy ki a divatból cikkben olvashatsz.

A komfortérzet megteremtése különösen komoly kihívás lehet az olyan irodahelységekben, ahol nagy üres terekkel kell dolgozni. Itt egy “pihenősarok” kialakítása kiváló megoldás lehet. Az ilyen helyiséggel elérjük a hibrid munkavégzés egyik fő célját: a közösség építését. Kezdetnek elég lehet egy kényelmes sarok ülőgarnitúra beszerzése, amely kiváló középpontot biztosíthat a kötetlen beszélgetések mellett a munka során felmerült akadályok megvitatására is. Ezen bútorok megválasztásakor is a környezetbarát anyagok számítanak a trendinek, de itt különösen fontos a kényelem és a megfelelő méret figyelembevétele is.

Hibrid munkavégzés
A fotó forrása: winnievinzence / Shutterstock.com

Egy megfelelően berendezett iroda otthonos és produktivitásra ösztönöz, ezért nem szabad a véletlenre bízni, a bútorok megválasztását. A trendek és az észszerűség követésével olyan helyiséget alakíthatunk ki, ahol minden dolgozó szívesen végzi majd munkáját.