Egy új kanapé vásárlásakor számos fontos szempontot figyelembe kell venni. És méltán megértjük a felmerülő stresszt. Hiszen a stílus, a méret, a funkciók és a kárpit anyaga után az egyik legfontosabb dolog a legnagyobb bútorunk színe, mely meghatározza a nappalink dekorációját a padlózat és a fal színe után, illetve ne feledd, hogy a színeknek mágikus ereje van!

Színek a nappaliban-bézs kanapé

Szóval, megpróbálod kitalálni, hogy melyik kanapészín illik a legjobban a nappalidba? Nos, a színtrendek jönnek és mennek, de vannak bizonyos tényezők, amelyeket figyelembe kell venned, amikor kiválasztod új kanapéd színét, hogy illeszkedjen a belső teredhez, ne pedig uralja azt.

Mire figyeljünk kanapénk színének kiválasztásakor?

Egy ülőgarnitúra nagyon fontos része minden nappalinak, az egyik nagyobb vizuális súllyal rendelkező darab a dekorációban, és valljuk be: egyben az egyik legtöbbet használt bútor. Mindannyian szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a tökéletes döntést hozzuk meg, ezért hoztuk létre ezt a néhány tippet tartalmazó cikket, amellyel segítünk kiválasztani a számodra megfelelő ülőgarnitúrát.

Egyet leszögezhetünk: mindenképpen kemény munka vár rád, attól függetlenül, hogy a nappalid színpalettáját a nulláról építed fel, vagy éppen ellenkezőleg a meglévőt próbálod átsrtuktúrálni. Ugyancsak hamis kettősség áll fenn abban a tekintetben, hogy a kanapénak semleges elemnek kell lennie, vagy éppen ellenkezőleg egy merész kinyilatkoztatás legyen, melynek ki kell tűnnie abban a pillanatban, amikor a látogatóid megérkeznek lakásodba, és leülteted őket. 

De miért ne lehetne mindkettő? Egy semleges szín hagyományosan egységessé teszi a helyiséget, míg a merész szín azt jelenti, hogy a kanapé kapja a főszerepet. Azonban ügyelj rá élénk színek esetén is, hogy kontrasztot kell biztosítani a dekor többi részével.

Amennyiben az ülőbútorodat a fal színéhez illeszted, az jó és biztonságos választás, mely azonban hosszú időre az adott falszínhez és kanapészínhez fog kötni. Ehelyett próbálj úgy gondolni a falra vagy a kanapéra, mint egy paletta kezdetére. Ahelyett, hogy egyetlen darab köré terveznéd a szobát, összpontosíts azokra a színekre, amelyekhez természetesen vonzódsz, és gyűjtsd össze ezeket a színpalettán. 

Analóg színek a nappaliba

Az analóg színek azok, amelyek közel vannak a kromatikus színkörhöz. Ekkor elsősorban a meleg színeket meleg színekkel kombinálják, vagy hideg színeket hideg színekkel. Válaszd ki, hogy a kanapé színe hideg vagy meleg színű legyen. Például, ha a belső tér színe barna árnyalatú, akkor választhatsz barna, piros, vagy rózsaszín kanapét. Ha a belső tér színe hideg, például kék árnyalatú, akkor válassz kék kanapét, vagy akár zöldet. Egy fekete, fehér vagy szürke árnyalatú kanapé azonban bármilyen színsémához passzol.

Az analóg színek kombinációi nyugodtabbá és békésebbé teszik nappalid. Ha olyan kanapét választasz, amely összhangban van nappalid többi színével, érzed majd, hogy az egész otthonod nyugodt és tökéletes egyensúlyban van.

Kontrasztos színek alkalmazása

A komplementer színek azok, amelyek a kromatikus színkörben egymással szemben helyezkednek el, mint például a kék és a sárga. Ez tulajdonképpen a meleg és a hideg, kontrasztos színek kombinációja, mint a piros és zöld, vagy a sárga és a lila. Ezeket a színeket keverve energikus és boldog szobát kaphatsz, amely tele lesz élettel. Ezeket a színeket ugyanakkor nem nagyon ajánljuk hálószobákba, azonban nagyon érdekesek lehetnek a konyhában is, mert minden extra energiát érezni fogsz, amikor ott tartózkodsz.

Melyik az a semleges szín, amely a legjobban megfelel a választáshoz? Ha szereted a rózsaszín, piros és narancssárga színeket, a legjobb választás egy lágy tevebarna. Hajlamosak a sötétkékek és a zsályazöldek? Keress hasonló tónusú szürkét. 

Melyek a meleg színek?

A sárga, a piros és a narancs – ezek a meleg színek tele vannak élettel és energiával.

A sárga szín a boldogság, a fényesség, az energia és a melegség színe. A kutatások bebizonyították, hogy a sárga az a szín, amely a legerősebb érzelmeket váltja ki, főleg a hosszú hullámhossza miatt. Növelheti az önbecsülést, valamint serkentheti az intellektuális tevékenységet és a kreativitást. 

Színek a nappaliban-sárga kanapé

A piros szín az energiát, az életet a tervezésben – és az erőt, az együttérzést, a szeretetet és a szenvedélyt szimbolizálja. A változatok lehetnek bíbor, skarlát, posta vörös. Egy piros kanapé, vagy egy vörös falú szoba serkenti a szívet és a vérnyomást, ami tulajdonképpen érdekes beszélgetésekre ösztönöz. Gondolj csak bele, egy piros ruha vonzóbbá és magabiztosabbá teszi az embereket: alkalmazd ezt a pszichológiai trükköt a lakberendezésben is!

Színek a nappaliban-skarlát kanapé

A narancssárga ugyancsak nagyon energikus szín, ezért is szerepel sok edzőterem logójában ez a szín. 

Színek a nappaliban-narancssárga kanapé

Majdnem elfelejtettem – a meleg színek is jobb étvágygerjesztők, mint a hideg színek, szóval érdemes ezeket a színeked elkerülnöd, ha diétázol.

Melyek a hideg színek?

A zöld, a kék és a lila – ezek a hideg színek pihentető és nyugtató hatásúak, nagyobbnak varázsolják a helyiségeket. Például a kék szín lelassítja a légzést és csökkenti a vérnyomást. Biztos vagyok benne, hogy ez nagyon hasznos a gyerekes családok számára. Óvatosan kell azonban lenni néhány hideg szín negatív konnotációjával, mivel a sötét tónusok összefüggenek a szomorúsággal. Ezért javasoljuk a hideg színek világos tónusait, esetleg a pasztell színeket.

A zöld szín rendkívül pihentető. Ennek az az oka, hogy a hullámhossza a spektrum közepére esik, és a szem azonnal alkalmazkodik hozzá, melyhez nincs szükség munkára vagy beállításra. Ez a szín az új növekedést, az egyensúlyt és a harmóniát, a békét idézi. Te is vigyél harmóniát a nappalidba egy zöld kanapéval!

Színek a nappaliban-sötétzöld kanapé

A kék szín a békét és a nyugalmat áraszt, mely egyben az ég színe is. Megnyugtatja az elmét, a nyugalom és a bizalom érzését közvetíti. A mélyebb kék pedig mélyebb gondolkodásra ösztönöz, a világoskék pedig segít a koncentrációban. A kék rendkívül sokoldalú szín – minden helyiségben jól mutat, és sokféle stílusban használható.

Színek a nappaliban-sötétkék kanapé

Melyek a semleges színek?

A fekete és a fehér, a bézs és a szürke, mely semleges színek visszavonhatatlanul a leggyakoribb színek minden nappaliban. Biztosak vagyunk benne, hogy az elsődleges oka annak a sokoldalúságnak köszönhető, hogy ezen színek könnyedén alkalmazkodnak a különböző stílusokhoz. Például egy világosszürke kanapénál csak változtasd meg a párnák színét, és máris új nappalid lesz!

A fehér szín a tisztaság színe, mely a bolyhos felhők és a frissen leesett hó vízióit idézi,  szellős és nyitott érzetet ad a térnek. Tudtad, hogy a pszichológiai fehérség gyakran pozitív változásokhoz vezet a testfunkciókban.

Színek a nappaliban-fehér kanapé

A beige, vagy bézs szín szinte bármilyen stílusú kanapén használható, szinte bármilyen színpalettával, pontosan ezért találkozunk vele minden helyiségben, legyen az akár hidegebb, akár melegebb színárnyalat. A bézsnek előnye a fehérrel szemben, hogy nem látszik rajta olyan könnyen a szennyeződés. Ha bézs színű kanapét választasz, akkor lényegében egy olyan ürel alappal rendelkezel, amely köré a dekoráció többi részét könnyedén kiépítheted.

Színek a nappaliban-begie kanapé

A fekete szín nagyon elegáns, kifinomultságot és presztízst áraszt, amennyiben megfontoltan használod tökéletesen felhívja a figyelmet a szoba jellemzőire és kiegészítőire, valamint életet ad a dekoráció más színeinek. A fekete szín erőt és tekintélyt sugároz, éppen ezért használd mértékkel!

Színek a nappaliban-sötétszürke kanapé

A szürke szín klasszikus, és földhözragadt, praktikus és organikus, ugyanakkor méltóságteljes. Eléggé törekvőnek hangzik, de ezeket az érzéseket váltja ki a szürke szín. Bár a bézshez hasonlóan vannak hidegebb és melegebb árnyalatai, de inkább a hidegebb tónusú lakótereket egészíti ki, valamint ugyancsak kevésbé látszódik meg rajta a kosz, akár a fehér, akár a fekete színhez viszonyítjuk! Gondolj csak bele: a feketén minden világos színű szőr jobban látható, mint a szürkén. Ezek után nem véletlen, hogy a mai modern nappalik egyik kedvencévé vált.

Színek a nappaliban-világosszürke kanapé

Hogyan válasszuk a kanapé színét a nappaliba? Gondolkozz egyszerűen! Fontold meg a fal színét, továbbá, hogy milyen szövetek illenek a legjobban az életmódodhoz, és milyen hangulatot szeretnél elérni a a belső térben. Miután azonosítottad ezt a három összetevőt, meg fogsz lepődni, hogy milyen gyorsan láthatóvá válik a nappali kanapéjának optimális színe.

Képek: shutterstock.com

Comments to: Színek – Hogyan válaszd ki a kanapéd színét?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük